Varga Roland gólja csak a döntetlenre volt elég

Vágólapra másolva!
2023.08.10. 19:00
null
Fotó: Riti József Attila
Az Európa-konferencialiga selejtezőinek 3. fordulójában a Sepsi OSK hazai pályán 1–1-re végzett az Aktobével.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

Sepsi OSK (romániai)–Aktobe (kazah) 1–1 (0–0)
Sepsiszentgyörgy,
Sepsi OSK Aréna, 8170 néző. Vezette: V. Kastrati (koszovói)
SEPSI OSK:
Niczuly – Ciobotariu, Balasa, Ninaj, Dumitrescu – Jonathan Rodríguez (Aganovic, 66.), Paun (M. Rondón, 74.) – Stefanescu, Alimi, Matei (I. Gheorghe, 80.) – Safranko (Varga R., 80.). Vezetőedző: Liviu Ciobotariu
AKTOBE: Pokatyilov – Kaszim, Jasin, Somko – China (Gadrani, 88.Ö, Strumia, Raicskovics, Tanzsarikov – Bajtana, Élder Santana (A. Filipovic, 88.), Szamorodov (Bjasszmertnij, 75.). Vezetőedző: Andrej Karpovics
Gólszerző: Varga R. (89.), ill. Élder Santana (65.)

Varga Roland utolsó előtti perces góljával harcolta ki a döntetlent az Aktobe ellen a Sepsi OSK a Konferencialiga harmadik selejtezőkörében, a jövő heti kazahsztáni visszavágóra hagyva a továbbjutás eldöntését.

A délután az egész Székelyföldön eleredő eső miatt a szokottnál lassabban gyülekeztek a Sepsi-szurkolók, órákkal a mérkőzés előtt csak azok az örök optimisták bukkantak fel a stadion környékén, akik bíztak abban, hogy a szerdán bejelentett telt ház ellenére akad még eladó belépő. Végül is igazuk lett, mivel kazah nézők hiányában az UEFA engedélyezte, hogy a székelyföldi csapat a vendégszektort is megnyissa saját szurkolói előtt.

Rajzoljatok álmokat! – írta ki a kezdésnél a Székely Légió, de a pályán két realista, hiba- és kockázatkerülő csapat harca zajlott az első félidőben. A Sepsi edzője, Liviu Ciobotariu, először kezdett három elsősorban védekezésben jeleskedő középpályással, az Aktobe pedig, bár a mérkőzés elején többet birtokolta a labdát, annak elvesztése után azonnal fegyelmezetten visszazárt saját térfelére.

A mindössze négy lövést hozó első játékrészben Marius Stefanescu szabadrúgása volt a legnagyobb lehetőség, de a jobb felsőre csavart labdát kitolta Pokatilov kazah kapus. A másik oldalon Niczuly Roland vetődve védve Makszim Szamorodov lapos átlövését, az első negyedóra után jóval kezdeményezőbb Sepsi pedig Mihai Balasa kevéssel mellé szálló fejesével veszélyeztetett. A sokáig tiszta, sportszerű küzdelemben a szünethez közeledve megjelentek a kontrákat megállító taktikai faultok is, elsősorban szentgyörgyi részről.

A második félidő is ugyanazzal a jó iramú, de főként a két tizenhatos között zajló futballal folytatódott. Cosmin Mateit a kazah védők állították meg, Stefanescu lövését fogta a kapus, majd Niczuly védte bravúrral Élder Santana rövid felsőre küldött lövését. Azt ezt követő szögletnél viszont testületileg elaludtak a Sepsi védői, és a brazil csatár közelről, fejjel már nem hibázott.

Liviu Ciobotariu két gyors cserével reagált, de az egyenlítési esély a szentgyörgyi kezdőcenter, Pavol Safranko előtt adódott, akinek jobb alsó sarokra küldött csukafejesét védte Pokatilov. Az Aktobe előnyben sem állt vissza, Alibek Kasszim fölé szálló lövése lövésével veszélyeztetett, de az utolsó tíz percre all-int mondott a Sepsi minden kispados támadóját, így Varga Rolandot is becserélő trénere. A magyar támadó elsőre még az ötösről a kapusba lőtt, másodszor azonban mellé állt a szerencse: a tizenhatos vonaláról rálőtt labdája egy védőn megpattanva a jobb alsó sarokba kötött ki.

A végén pedig már minden labdáért kisebb kakaskodás tört ki, az Aktobénak ugyanis elment a kedve a focitól, szemmel láthatóan a döntetlennel is igencsak elégedettek voltak játékosai. A Sepsi-tábor pedig szintén nem bánta a remit, a „Szép volt fiúk!” és a Székely Himnusz ugyanúgy kijárt a csapatnak a lefújás után, mint egy győzelem után.


PERCRŐL PERCRE



90+7. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+5. perc Még egy kis lökdösődés a végére. Mario Rondón, Milos Raicskovics és Andrija Filipovic is kap egy-egy sárga lapot.

Hat perc a ráadás.

90. perc Gadrani ellöki Dumitrescut a 16-oson belül... tovább!

89. PERC BETALÁL A SEPSI, VARGA ROLAND! Ballal 16-ról kapásból kapura lő egy védő által elé fejelt labdát, amely a jobb alsóba pattan az előtte felugró, imént beálló Gradnaniról. 1–1!

88. perc Kettős vendégcsere, szép lassan...

85. perc Varga! Jobbal kapura rúgja Aganovic jobbról jövő beadását, de balra elmozdulva fogja a labdát a kapus.

80. perc Varga Roland és Ion Gheoerge be, Matei és Safranko le.

79. perc Alimi lő a jobb alsó mellé egy labdaszerzés és három remek csel után kissé jobbról, 16 méterről.

75. perc Szamorodov le, Dmitrij Besszmertnij be.

74. perc Mario Rondón be, Paun le, középpályás helyett csatár.

A hivatalos nézőszám: 8170.

71. perc Aganovic! Jobbal hétről a kapushoz tolja középről Paun beadását! Safranko bal oldali beadása a kapusé.

70. perc Dumitrescu bal oldali beadását Safranko bevetődve kapura fejeli, a jobb alsó előtt véd a kazah kapus, vetődve!

Fotó: Riti József Attila
Fotó: Riti József Attila

66. perc Adnan Aganovic váltja Rodríguezt, szűrő helyett karmester.

65. PERC EZ MÁR BENT VAN, a jobbról jövő Szamorodov-szöglet után ÉLDER SANTANA két méterről, középről félmagasan a kapu közepébe fejel, négy (4) hazai játékos közül. Főleg Ninaj és Balasa hibája volt, jegyzi meg a román TV-s szakértő. 0–1!

64. perc Ez igen, az ötös jobb sarkáról Santana jobbal a bal, azaz a rövid felső sarokba lőne, de Niczuly balra vetődve hatalmasat véd

62. perc
A 16-os bal sarka elől ballal a léc fölé lő Alimi, 21-ről.

60. perc Amran Kensszov be, Bajtana le, középpályás-csere.

54. perc Kasszim blokkolja az ötös bal sarkán a ballal kapura lővő Mateit, aki túl sokat várt a lövéssel Stefanescu príma passza után. Paun lőhetne ballal a korner után, de ismét közbelépnek. Stefanescu ballal már kapura lő, kissé balról, hétről, de balra vetőve fogja a labdát Pokatyilov!

50. perc Mezőnyharccal.

46. PERC FOLYTATJUK!

Kissé meglepő módon csak 49 százalékban volt a labda a hazaiaknál, kétszer lőttek kapura, egyszer a kapu felületére, a másik oldalon ez az arány 1/1.

Fotó: Riti József Attila
Fotó: Riti József Attila


45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+2. perc Jonathan Rodríguez most már tényleg kap egy sárga lapot, ellökte a bal szélen a felezőnél Bajantát.

Két perc a ráadás.

45. perc Váratlanul helyzet egy bal oldali korner után, de az ötösön elvéti a labdát Safranko!

44. perc Keménykedés itt és ott, Santanát kell ápolni.

37. perc Jonathan Rodríguez ellöki a bal szélen Santanát, de nincs sárga lap. Tiszta Dél-Amerika!

32. perc Matei jobb oldali szögletét Ninaj kissé jobbról, hat méterről nem sokkal fejeli a jobb sarok mellé!

28. perc Niczuly elkapja a jobb alsó előtt Szamorodov jobblábas, 20 méteres lövését.

26. perc Nagyon nyom a Sepsi, de az ún. utolsó passzokra mindig odaérnek a kazahok.

20. perc Stefanescu visszagurít Rodríguez elé, aki jobbal 22-ről egy védőbe lő. Stefanescu jobb oldali, ballábas szögletét középre fejeli Safranko, de nincs hazai érkező az ötösön.

17. perc Gyönyörű, sokpasszos támadás, Stefanescu elesik az ötösön Kaszim mellett, de les. Matei sarokkal indította őt a 16-osról, pazar mozdulattal.

15. perc Stefanescu igen aktív a jobb szélen, Szamorodov hátrafut, és felrúgja őt. A sértett majdnem büntet, jobbról 21-ről ballal a jobb, azaz a hosszú felsőbe tekerné a labdát, de nagyot homorítva véd a kaza kapus!.

14. perc Hopp. Safranko középen éppen csak lemarad Paun íveléséről.

13. perc Niczuly kijön Santana elé az ötösre Bajtana jobb oldali beadására, elkapja a labdát. Majd nekimegy a brazil, szabadrúgás. A 30 éves brazil ék 23 meccsen 12 kanadai pontnál jár az idényben, anno a Botafogóban és az Atlético Mineiróban is játszott.

10. perc Niczuly szépen jön ki Szamorodov bal oldali, ballábas beadására, majdnem a 16-osra.

A két csapat még soha nem találkozott egymással.

9. perc Stefanescu a felezőről kereszbe ível Safrankóhoz, de fejjel ment a 16-oson a visszafutó Kasszim.

7. perc Paun előreívelt labdáját jobbról Stefanescu középre fejeli, de közbelép Jasin, megelőzve Safrankót. Nagyon megy az orosz légiósnak.

4. perc Szép kontra, de a támadást indító Jasin szereli a 16-oson Stefanescut.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak piros-fehér mezben és piros nadrágban, a vendégek tiszta kékben.

„Nem mi kértük, hanem az FCSB és a Farul, de beleegyeztünk. Vasárnap vagy hétfőn kellett volna játszanunk Kolozsváron, utána pedig egyből utazni Aktobéba. Már a Galac elleni hétfői találkozón is érződött a fáradtság a fiúkon, mintha ólmot öntöttek volna a lábukba” – kommentálta a döntést a klubelnök.

Fotó: Riti József Attila
Fotó: Riti József Attila

Diószegi László szerint jól jött, hogy a profiliga elhalasztotta a Konferencialigában szereplő romániai klubok, így Sepsi hétvégi mérkőzését a CFR ellen, mivel már kedden útnak indul a kazahsztáni visszavágóra.

„Több ezren szerettek volna még jegyet igényelni, ha tízezres stadionunk lenne, az is megtelt volna – mondta a Nemzeti Sportnak Diószegi László szentgyörgyi klubelnök, aki a közvélekedéssel ellentétben nem tartja esélyesebbnek csapatát. – Jó érzés, hogy minket tartanak favoritnak, de mi úgy indulunk neki, hogy ötven százalék esélyünk van a továbbjutásra. Európai kupatapasztalattal felvértezett, jó csapat az Aktobe, gyors és erős játékosokkal. Mi inkább taktikailag lehetünk jobbak nála, jó lenne egy-két gólos előnyt szerezni a visszavágóra, mert ott is telt ház vár majd ránk. Fel kell kötni a gatyát!”

Újabb telt házas nemzetközi kupamérkőzést rendeznek csütörtök este Sepsiszentgyörgyön: akárcsak egy hete a CSZKA Szófia ellen, a Aktobe vendégszereplésére is már két nappal a találkozó előtt mind a nyolcezer jegyet felvásárolták a Sepsi OSK rajongói az Európa-konferencialiga 3. selejtezőkörös összecsapására. Legfeljebb a vendégszektor marad üresen, mivel a kazah klub még a mérkőzés előtti napon sem jelezte, érkeznek-e szurkolói.

Ismét fergeteges hangulatban játszhat Szentgyörgyön a Sepsi OSK, amely csütörtökön a kazah Aktobét fogadja az Ekl-selejtezős párharc első meccsén.

A meccsről bővebben ITT!

Mint ismert, a Sepsi OSK 4–0-ra kiütötte a bolgár CSZKA Szófiát a labdarúgó Európa-konferencialiga 2. selejtezőkörének visszavágóján, ezzel továbbjutott a harmadik körbe, ahol a kazah Aktobe lesz az ellenfele. A klub szurkolói oldala videót tett közzé arról, hogyan szólt a meccs után a székely himnusz.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SEPSI–AKTOBE MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik