Ekl: A Rapid a párharc esélyese, de mindent megteszünk a továbbjutásért – a DVSC edzője

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2023.08.09. 21:25
null
Csütörtökön a Rapid ellen lépnek pályára Bécsben Dzsudzsákék (Fotó: dvsc.hu)
Az egyedül Ferenczi Jánost nélkülöző Debrecenre kemény erőpróba vár, Szrdjan Blagojevics vezetőedző szerint az intenzív, átmenetekben erős bécsi zöld-fehérek a párharc esélyesei. Dzsudzsák Balázs úgy véli, lesznek lehetőségei a Lokinak, ezért sok múlik a kapu előtti hatékonyságon.

Aki járt már Bécsben, pontosan tudja, hogy Európa egyik legélhetőbb és legtisztább fővárosa. A Rapid Wien otthona, az Allianz Stadion sem lóg ki környezetéből, legfeljebb fölfelé, az 1977-től a klubot szolgáló Gerhard Hanappi Stadion helyén 54 millió euróból felépült, 2016 nyarán átadott létesítmény ugyanis egyfelől remekül illeszkedik Hütteldorf városrész hangulatához, másrészt a szemre is tetszetős aréna a kor követelményeinek minden tekintetben megfelel – amit alátámaszt, hogy az UEFA által 4-es besorolást kapott, csakúgy, mint például a debreceni Nagyerdei Stadion. A 28 600-as befogadóképességű aréna készen áll, hogy csütörtök este megnyissa kapuit: a pálya állapota kifogástalannak tetszik, a szurkolói boltban kaphatók már az Európa-konferencialiga-mérkőzésre gyártott egyedi relikviák, továbbá a szurkolók kiszolgálásáért felelős vendéglátóegységek felkészülten várják, hogy az étel-italfogyasztás minél gördülékenyebb legyen a kerengőkön.

A Debrecen tehát kifogástalan körülmények között léphet pályára a harmadik számú európai kupasorozat harmadik selejtezőkörének első összecsapásán, arra azonban nem árt felkészülni, hogy parázs hangulat várható: a szerda esti információk szerint körülbelül tizenhatezer belépő kelt el, a kapu mögötti szektorok az online jegyvásárló-felület adatai szerint csaknem megteltek. Ugyanakkor megjegyzendő, a Lokiért szorítók is szép számban képviseltetik magukat, a klub ezer belépőt kért a bécsi zöld-fehérektől, s a hírek szerint hat-nyolcszáz el is fogyott belőlük.

A DVSC küldöttsége szerda délután háromkor indult el Ausztria fővárosába – mégpedig repülővel. A mintegy háromnegyed órás utat követően a társaság elfoglalta szálláshelyét, majd a meccs helyszínére buszozott terepszemlét tartani, este pedig a hangolódás jegyében edzett egy utolsót a bécsi csata előtt.

„Örülök, hogy itt lehetünk ebben a nagyszerű stadionban, ezen a kiváló gyepszőnyegen, és hogy sok néző előtt léphetünk pályára. Szeretnénk élvezni a párharc minden percét, és ha már idáig eljutottunk, kihasználnánk a lehetőséget – nyilatkozta Szrdjan Blagojevics, a debreceniek vezetőedzője. – A párharc esélyese a Rapid, papíron neki van nagyobb sansza, de mindent megteszünk, hogy mi jussunk tovább. Megnéztük az előző két meccsét, ismerjük az erősségeit: a csapat egységesnek tűnik, és mint a német, valamint osztrák csapatokra oly jellemző, az átmenetekben erős. Rendkívül intenzíven, első szándékból futballozik, jó a labdaszerzést követő támadásvezetésben és veszélyesek a szélsői. Ennek tükrében kemény ütközet vár ránk, de hiszünk magunkban, megvan a tervünk, hogyan akarunk játszani. Meglep, hogy Zoran Barisic vezetőedző szerint az osztrák bajnokságban az élmezőny tagjai lennénk, de büszke is vagyok, hogy jó benyomást tettünk rá – lehet, csak el akar altatni minket, mindenesetre jó ezt hallani. Az osztrák bajnokság kicsit erősebb a magyarnál, ám mivel két erős osztrák csapattal játszottunk a nyáron, tudjuk, mire számíthatunk, ezek a tapasztalatok segítették a felkészülésünket.”     

Szerda esti edzés Bécsben (Fotó: dvsc.hu)
Szerda esti edzés Bécsben (Fotó: dvsc.hu)
Szrdjan Blagojevics
Szrdjan Blagojevics

Lapunk ezután rákérdezett: mi volt az előző fordulóban az Alaskert elleni párharc legfőbb tanulsága? Emlékezhetünk, egy hete a visszavágót kedvező helyzetből váró Loki majdnem elvérzett...

„Kemény ütközet volt, sok nehézséggel, de azt megjegyeztük, hogy ezen a színtéren nem engedhetünk meg magunknak olyan hibákat, amelyeket elkövettünk, mert a Rapid erősebb csapat, és kíméletlenül megbüntet. Összeszedettnek, hatékonynak kell lennünk labdaszerzés után, határozottan kell fellépnünk, hogy jó eredményt érjünk el. Ferenczi Jánoson kívül mindenki itt van, felkészülten várjuk az összecsapást!” – hangsúlyozta Blagojevics.      

A csapatkapitány Dzsudzsák Balázs elmondta, az osztrák futball kapcsán természetesen a 2016-os Európa-bajnokságon Ausztria ellen 2-0-ra megnyert csoportmeccs villan be neki elsőként.

„De ez már régi emlék...  – mondta mosolyogva a 109-szeres válogatott középpályás. – Frissebb azonban, hogy a nyáron Ausztriában edzőtáboroztunk és a LASK-kal, valamint a Wolfsberggel is megmérkőztünk – ezeknek a meccseknek a tapasztalatai alapján biztosan kemény összecsapás vár ránk. Izgatott vagyok a találkozó előtt, hallottam, hogy sokan elkísérnek minket, amitől a hideg kiráz, motivál mindenkit. Csütörtökön futball-láz lesz, már csak a környezet miatt is, úgyhogy remélem, álljuk a sarat. Elindultunk egy úton, s remélhetőleg bizonyítjuk, hogy meg tudunk felelni saját elvárásainknak. A párharc rávilágíthat, milyen szinten vagyunk képesek helytállni, bátrak vagyunk-e, valamint mennyire egységes a társaság. A jó eredmény eléréséhez olajozott csapjátékra lesz szükségünk védekezésben és támadásban egyaránt. Nem lesz egyszerű a feladatunk elöl, mivel agresszív a Rapid védekezése, majdhogynem all-in-re játszik, a labdavesztést követő azonnali labdaszerzésre és minél gyorsabb támadásbefejezésre hajt – nem lesz sok időnk dajkálni a labdát. Ezzel együtt magabiztosan, nyugodtan várom a meccset, mert tudjuk, mit és hogyan kell játszanunk. Biztosan lesznek a lehetőségeink, úgyhogy a kérdés az, hatékonyak leszünk-e, dolgozik-e bennünk a gyilkos ösztön.”     

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS
EK
Csütörtök, 21.00: Rapid Wien (osztrák)–Debreceni VSC (Tv: Duna World – 1. félidő, M4 Sport – 2. félidő) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik