Ekl: az UEFA szerint az Osasuna nem jogosult az indulásra

LENDVAI MARTINLENDVAI MARTIN
Vágólapra másolva!
2023.06.24. 09:49
null
A bajnokság végén még nagy volt az öröm, mégis elúszhat az Osasuna európai kupaszereplése (Fotó: Getty Images)
Hivatalos oldalán publikált egy közleményt a spanyol első osztályban (La Liga) szereplő Osasuna. Ebben a pamplonai klub az Európai Labdarúgó-szövetség tervezetére reagál, amely szerint a klubot nem engednék indulni az Európa-konferencialiga 2023–2024-es idényében egy korábbi bundaügy miatt.

 

Veszélybe került a La Ligában szereplő Osasuna indulása az Európa-konferencialigában. A spanyol klub a 2022–2023-as idényben bejutott a Király-kupa döntőjébe és a bajnokságban a hetedik helyen zárt, így kivívta a harmadik számú európai kupasorozatban való indulás jogát. Úgy néz ki azonban, hogy a pamplonaiak mégsem indulhatnak az európai kupasorozatban, ugyanis az UEFA a jelentése alapján megtagadná az indulást a klubtól.

A vizsgálatot kiváltó eset ugyanakkor egészen a 2012–2013-as, valamint a 2013–2014-es évadokig nyúl vissza. Ekkoriban az Osasuna – akkori titkára, Ángel Vizcay szerint – fizetett a Getafénak és a Betisnek, hogy a két csapat veszítsen a piros-kékek ellen, illetve szintén fizetett az Espanyolnak, hogy döntetlent játsszon vele – írta egy korábbi cikkében a The Guardian. Emellett több mint százezer eurót kapott a Valladolid egy Deportivo és a Betis egy Celta Vigo elleni győzelemért.

Közleményében az Osasuna jelenlegi vezetősége becsmérli, hogy az európai szövetség egy kilenc évvel korábbi esetre hivatkozva szeretné kizárni az Ekl-ből a klubot annak ellenére, hogy a szereplést a pályán harcolta ki.

„Gyengék az erősekkel, erősek a gyengékkel” – utal a közlemény arra, hogy az UEFA rendkívül gyorsan döntést hozott az Osasuna ellen ebben az ügyben, ugyanakkor más nagy klubokkal szemben évek óta zajlanak a vizsgálatok. Arra is kitérnek, hogy az UEFA nem akarta figyelembe venni, hogy a spanyol bíróságok a bundabotrányban magát az Osasunát nyilvánították áldozatnak a korábbi vezetők tevékenysége miatt: „Ez lehet az egyetlen ismert eset az európai labdarúgás közelmúltbeli történetében, amikor egy klub üldözi korábbi ügyvezetőinek egy részét, akikre jelenleg börtönbüntetés vár”.

Hozzá kell tenni, hogy míg a 2012–2013-as idényben a klub benn maradt a La Ligában, a 2013–2014-es évadban kiesett a másodosztályba, egy évre rá pedig egy ponton múlt, hogy a 2015–2016-os bajnokságot ne a harmadik vonalban kezdje meg.

Pamplonában felkészültek a legrosszabbra, ugyanakkor kijelentik, hogy a klub továbbra is azon mottó szerint él, amely az elmúlt kilenc évben végigkísérte őket az újjáépítés során: „Az Osasuna sohasem adja meg magát!”

A klub bejelentette, hogy ha az UEFA jelentése jogerőre lép és kizárják az Európa-konferencialigából, akkor a fellebbviteli testülethez fog fordulni és jogi úton fog harcolni.

Abban az esetben, ha az Osasuna nem szerepelhetne a harmadik számú európai kupasorozatban, akkor a bajnoki tabellán nyolcadik Athletic Bilbao indulna az Ekl-ben.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik