El: hiába Lewandowski tündöklése, az MU saját szériáját építve törte meg a Barca sorozatát – érdekességek

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.02.24. 13:24
Bár a 2019–2020-as idény óta Robert Lewandowski szerezte a legtöbb gólt a nemzetközi kupasorozatokban, az FC Barcelona a Manchester United elleni vereséggel így is búcsúzott az Európa-ligától. Összeszedtük a csütörtöki játéknap legérdekesebb statisztikáit.

A Manchester United megtörte a Barcelona veretlenségi sorozatát és tovább építi kiváló hazai mérlegét (Fotó: Getty Images)
A Manchester United megtörte a Barcelona veretlenségi sorozatát és tovább építi kiváló hazai mérlegét (Fotó: Getty Images)
A Manchester United megtörte a Barcelona veretlenségi sorozatát és tovább építi kiváló hazai mérlegét (Fotó: Getty Images)
A Manchester United megtörte a Barcelona veretlenségi sorozatát és tovább építi kiváló hazai mérlegét (Fotó: Getty Images)
A Manchester United megtörte a Barcelona veretlenségi sorozatát és tovább építi kiváló hazai mérlegét (Fotó: Getty Images)

 

MANCHESTER UNITED (angol)–FC BARCELONA (spanyol)

A Manchester United nem kezdte kifejezetten jól az idényét hazai pályán. A „vörös ördögök” a 2022–2023-as évadban az Old Traffordon lejátszott első négy meccsükből kettőt is elveszítettek, azóta viszont bevehetetlen erődnek számít az „Álmok Színháza”. Erik ten Hag együttese ugyanis 18 mérkőzéséből 16-ot nyert meg két döntetlen mellett. Ráadásul Bruno Fernandesék otthon 41 gólt lőttek, s mindössze kilencet kaptak, miközben 11 találkozón érintetlen maradt a hálójuk.

Az MU a győzelmével megtörte a Barca 18 meccses vereség nélküli sorozatát, s épp ugyanennyire növelte a saját hazai veretlenségi szériáját.

Ráadásul a Barcelonával 2021 áprilisa óta először fordult elő, hogy félidei előnyről kapott ki, valamint Erik ten Hag munkáját dicséri az is, hogy az MU győztes gólját a csereként beállt Antony szerezte, s ez volt a „vörös ördögök” 19. olyan találata az idényben, melyet egy cserejátékos ért el – ez a legtöbb az öt topligában.



Ugyan a Barcelona búcsúzott az európai porondról, erről talán legkevésbé Robert Lewandowkski tehet. A lengyel klasszis minden sorozatot figyelembe véve a legutóbbi 30 klubmérkőzésén 25 gólt szerzett, és 12. idényében ért el legalább negyedszáz gólt. Sőt, a nemzetközi színtéren a 2019–2020-as idény kezdete óta nincs a lengyelnél gólerősebb játékos, hiszen Lewandowski 33 mérkőzésen 39 találatnál jár.



NANTES (francia)–JUVENTUS (olasz)

Mint ismert, a Juventus Ángel Di María mesterhármasával nyert 3–0-ra a Nantes vendégeként. Az argentin támadó pedig több rekordot is megdöntött.

Egyrészt Di María próbálkozott a legtöbb kapura lövéssel, héttel, amióta Európa-ligának hívják a sorozatot (2009–2010), másrészt Filippo Inzaghi 2000 szeptemberében, a Hamburg ellen szerzett mesterhármasa óta ő lett az első olyan Juventus-labdarúgó, aki legalább három gólt szerzett a nemzetközi porondon.

Harmadrészt Zlatan Ibrahimovicnak az MU színeiben a St.-Étienne ellen elért, 2017. februári triplája után Di María 35 évesen és kilenc naposan a legidősebb játékos lett, aki három gólig jutott az Európa-ligában.

S rég volt olyan, hogy a Juventus ne lett volna ott valamelyik nemzetközi kupa legjobb 16 csapata között. A torinóiak a 2012–2013-as évad óta kilencszer a Bajnokok Ligájában, kétszer az El-ben jutottak nyolcaddöntőbe.

AS MONACO (francia)–BAYER LEVERKUSEN (német)

 

A Bayer Leverkusennel először fordult elő, hogy úgy jutott tovább az Európa-ligában, hogy az első meccsét elveszítette hazai pályán. A gyógyszergyáriaknál Florian Wirtz 19 évesen és 296 naposan a legfiatalabb futballista lett, aki hét gólig jutott az El-ben.

Az AS Monaco kiesése nem Wissam Ben Yedderen múlt, hiszen a támadó az idénybeli 28 mérkőzésén 18 gólnál és öt gólpassznál jár.

 



UNION BERLIN (német)–AJAX (holland)

A Sallai Rolandot foglalkoztató, csoportgyőzelemmel nyolcaddöntős SC Freiburg mellett Schäfer András és az FTC-től télen szerződtetett Aissa Laidouni gárdája, az Union Berlin a 12. és a 13. német klub lett, melyek bejutottak az El legjobb 16 együttese közé – más nemzetnek nem volt ennyi csapata a sorozat ezen szakaszában.

 

Az Ajax búcsúját jellemzi, hogy az amszterdamiak beállították saját negatív rekordjukat, s összesen 19 gólt kaptak a Bajnokok Ligájában és az El-ben.



PSV EINDHOVEN (holland)–SEVILLA (spanyol)

A Sevilla történelmet írt, hiszen a holland PSV kiejtésével egymás után kilencedik idényében jutott nyolcaddöntőbe a nemzetközi porondon, ebből hatszor az Európa-ligában, háromszor a BL-ben jutottak a legjobb 16 közé az andalúzok, s új klubcsúcsot döntöttek, hiszen korábban nyolc idényen keresztül tették meg ugyanezt.


AS ROMA (olasz)–SALZBURG (osztrák)

A selejtezőket nem számítva a 2016–2017-es idény óta a Serie A-játékosok közül csak Edin Dzeko és Paulo Dybala volt képes arra, hogy legalább három gólt szerezzen a nemzetközi kupákban – előbbi mind a hét alkalommal, utóbbi ötször tette meg ezt.

Olaszország pedig hét csapattal képviselteti magát az európai kupák nyolcaddöntőiben (AC Milan, Internazionale, Napoli, Juventus, AS Roma, Fiorentina, Lazio). Utoljára az 1990–1991-es idényben volt ennyi olasz egylet a nemzetközi sorozatok legjobb 16 csapata között.

 

LABDARÚGÓ EURÓPA-LIGA
A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT
VISSZAVÁGÓK

Union Berlin (német)–Ajax (holland) 3–1 (Knoche 20. – 11-esből, Juranovic 44., Doekhi 50., ill. Kudus 47.)
Továbbjutott: az Union Berlin, 3–1-gyel
Roma (olasz)–Salzburg (osztrák) 2–0 (Belotti 33., Dybala 40.)
Továbbjutott: a Roma, 2–1-gyel

Rennes (francia)–Sahtar Doneck (ukrán) 2–1 (Toko Ekambi 52., I. Salah 106., ill. Belocian 119. – öngól) – 11-esekkel 4–5
Továbbjutott: a Sahtar, 3–3-mal, tizenegyesekkel
Manchester United (angol)–Barcelona (spanyol) 2–1
(Fred 47., Anthony 73., ill. Lewandowski 18. – 11-esből)

Továbbjutott: a Manchester United, 4–3-mal
Nantes (francia)–Juventus (olasz) 0–3
(Di María 5., 20., 78. – a másodikat 11-esből)
Továbbjutott: a Juventus, 4–1-gyel
Midtjylland (dán)–Sporting CP (portugál) 0–4 (Coates 21., Pedro Goncalves 50., 77., Gartenmann 85. – öngól)
Továbbjutott: a Sporting, 5–1-gyel
PSV Eindhoven (holland)–Sevilla (spanyol) 2–0 (L. de Jong 77., Fábio Silva 90+5.)
Továbbjutott: a Sevilla, 3–2-vel
Monaco (francia)–Bayer Leverkusen (német) 2–3
(Ben Yedder 19. – 11-esből, Embolo 84., ill. Wirtz 13., Palacios 21., A. Adli 58.) – 11-esekkel 4–5
Továbbjutott: a Leverkusen, 5–5-tel, tizenegyesekkel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik