Továbbjutás vezéráldozattal – Kenesei megsérült a vesztes találkozón

Vágólapra másolva!
2009.07.09. 16:55
A Haladás 2–1-re kikapott az Irtis Pavlodartól Karagandiban, de idegenben lőtt több góljának köszönhetően bejutott az Európa-liga második selejtezőkörébe. A kazah csapat mindkét találatát Igor Jurin szerezte, ám Kenesei Krisztián szabadrúgásgólja továbbjutást ért a szombathelyieknek. Rossz hír, hogy a szombathelyi támadónak eltörött a csuklója.
Kenesei (jobbra) gólpasszt adott, majd a második félidő elején megsérült
Fotó: Németh Ferenc (archív)
Kenesei (jobbra) gólpasszt adott, majd a második félidő elején megsérült
Kenesei (jobbra) gólpasszt adott, majd a második félidő elején megsérült
Fotó: Németh Ferenc (archív)
Kenesei (jobbra) gólpasszt adott, majd a második félidő elején megsérült

A Haladásra nem várt könnyű feladat az Irtis Pavlodar elleni visszavágón az Európa-liga első selejetezőkörében, Csertői Aurél csapata ugyanis csak egy góllal győzött Szombathelyen a kazah együttes ellen.

Az „albérletben”, a Sahtyor Karagandi stadionjában pályára lépő Irtist nyolcezer kazah néző buzdította a helyszínről, és a pavlodariak már az ötödik percben veszélyes helyzetet alakítottak ki: Szergej Ivanov vállalkozott lövésre mintegy húsz méterről, s a labda nem sokkal kerülte el Rózsa Dániel kapuját.

A rendkívül rossz talajú játéktéren nem igazán tudta felvenni a ritmust a Haladás, és az Irtis egy újabb kihagyott lehetőség után a 19. percben megszerezte a vezetést. A gól előtt Kuttor Attila hibázott nagyot, nem tudott kifejelni egy veszélytelennek tűnő beívelést, így a labda Igor Jurinhoz került, aki laposan a hosszú sarokba lőtt.

Négy perccel később aztán a Haladás az első nagyobb helyzetéből egyenlített. A 23. percben Kenesei Krisztián végzett el szabadrúgást, a labda pedig senkit sem érintve a kapuba vágódott. Elsőre úgy tűnt Kuttor – javítva a korábbi hibáját – belefejelt a labdába, a védő azonban a mérkőzés után elmondta: nem ért hozzá a „főszereplőhöz”.

Az idegenben lőtt góllal kedvező helyzetbe került a magyar együttes, ám a kazahok nem adták fel a párharcot, és a 34. percben ismét előnybe kerültek. A gólt ezúttal is Igor Jurin szerezte, aki közelről lőtt a szombathelyiek hálójába.

Az első félidőben több gól már nem esett, csak helyzetekig jutottak a csapatok. A szünet után tovább próbálkozott az Irtis, ám Rózsa a helyén volt Dimitar Nakov lövésénél az 51. percben.

Nem sokkal később Kenesei előbb jól adott be egy szabadrúgást, amelyről épphogy lekésett Kuttor, majd egy perccel később betört a tizenhatoson belülre, de megállították a kazah védők. Keneseit ápolni kellett az eset után – az első találkozón győztes gólt szerző játékos nem tudta folytatni a játékot, és valószínűleg eltörött a csuklója. A helyére Simon Attila állt be.

A 68. percben eldönthette volna az összecsapást a magyar alakulat. A csereként beálló Skriba Máté kapott nagyszerű indítást, és már csak a kifutó kapust kellett volna megvernie, ám Danyiil Rihardba lőtte a labdát.

A mérkőzés hajrájában az Irtis nagy fölényben futballozott, és több helyzetet is kialakított, de a Haladásnak sikerült megőriznie az egygólos hátrányt, így bejutott az Európa-liga második selejtezőkörébe, amelyben a svéd Elfsborggal találkozik majd.

EURÓPA-LIGA


Nézőszám: 8000
Játékvezető: Halis Özkahya (török)
Asszisztensek: Serkan Ok, Ertinc Sezertam (mindkettő török)

A KEZDŐCSAPATOK
IRTIS HALADÁS
1 Rihard 66 Rózsa
31 Rimavicius 23 Schimmer
3 Csernisov 22 Guzmics
23 Nakov 77 Kuttor
4 Kolomic 15 Tóth P.
9 Jurin 4 Rajos
11 Ivanov 7 Molnár B.
17 Andrejev 14 Vörös
8 Noszkov 9 Oross
15 Somko 19 Kenesei K.
7 Malcev 5 Maikel
Vezetőedző: Leonyid Nazarenko Vezetőedző: Csertői Aurél

Gólszerző: Jurin (19., 34.), ill. Kenesei (23.)
Csere: Noszkov helyett Sabalin (58.), Malcev helyett Bajzsanov (70.), Ivanov h. Zarecsnij (74.), ill. Maikel h. Skriba (a szünetben), Kenesei h. Simon A. (57.), Vörös h. Irhás (89.)
Sárga lap: Vörös (33.), Oross (86.)
Továbbjutott: a Haladás, 2–2-vel, idegenben lőtt góllal
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik