Az oroszok feltörték a Rangers betonfalát, kupagyőztes a Zenit!

Vágólapra másolva!
2008.05.14. 22:40
A Zenit St. Petersburg nyerte az UEFA-kupát, miután Igor Gyenyiszov és Konsztantyin Zirjanov találatával legyőzte a mérkőzés nagy részében a védekezésre koncentráló skót Glasgow Rangerst. Az oroszok többet birtokolták a labdát, és jobban játszottak, így megérdmelten nyerték meg a kupát. Dick Advocaat együttese a második orosz UEFA-kupa-győztes!
Öröm orosz oldalon, Gyenyiszov (balra) és Timoscsuk a kupával
Fotó: Reuters
Öröm orosz oldalon, Gyenyiszov (balra) és Timoscsuk a kupával
Öröm orosz oldalon, Gyenyiszov (balra) és Timoscsuk a kupával
Fotó: Reuters
Öröm orosz oldalon, Gyenyiszov (balra) és Timoscsuk a kupával

Az első félidő azt hozta, amit a legtöbb elemző várt. Tehát gólt nem. A negyedik perc hozta legnagyobb lehetőséget, amikor Arsavin az oldalhálóba lőtt. A Zenit megnyomta az első negyedórát, próbálkoztak átlövésekkel, de Neil Alexander kapus magabiztosan teljesített, és bizonytalanság nélkül fogott mindent.

A Rangers ugyanazt játszotta, amit eddig mutatott a nemzetközi kupában: védekezés, védekezés és védekezés – felsőfokon. A skótok legjobbja Kevin Thomson volt, aki hihetetlenül komoly mezőnymunkát végzett, és rengeteg labdát szerzett.

Az oroszok húsz perc után 7–0-ra vezették a kapu felé tartó lövések statisztikáját, a lendületük ezután megtört, de a mezőnyfölény maradt. A skótok először a 37. percben jutottak el próbálkozásig, de Whittaker fejesére évek múlva tán maga sem fog emlékezni.

A szünet előtt büntetőhöz juthatott volna a Zenit, miután Fatih Tekke beadását követően Kirk Broadfoot kezéről pattant szögletre a labda, ám Peter Fröjdfeldt játékvezető nem ítélt büntetőt.

A második játékrész elején ismét Fröjdfeldt volt középpontban, de – gondolhatta magában – ha az egyik oldalon nem adott büntetőt, akkor a másik oldalon sem teszi. A Rangers mintha nyíltabb felfogásban vágott volna neki a második negyvenöt percnek.

Whittaker próbálkozása már a második skót helyzet volt rövid időn belül. A Rangers bátorsága viszont lehetőséget adott az orosz kontrára is. Andrej Arsavin egy remekül előrevágott labda után már a rosszul kifutó Alexanderen is túljutott, ám Szasa Papac mentett az üres kapu elől.

A következő helyzet a vezetést is meghozta az orosz csapatnak. Remek Gyenyiszov-Arsavin összjáték után előbbi helyezett a hálóba. Igor Gyenyiszovnak ez volt az első gólja a sorozatban – épp a legjobbkor... 1–0-s Zenit-előny birtokában pedig immár a Rangersnek is támadnia kellett, négy meccs után először…

Jött is Nacho Novo, Lee McCulloch, majd Kris Boyd is, ám azoknak lett igaza, akik azt mondták: a Rangers csak védekezni tud. A Zenit a 94. perben Konsztantyin Zirjanov révén még újabb gólt szerzett, és kezdődhetett az orosz fieszta.

A lefújást követően néhány orosz szurkoló beugrott a játéktérre, ám a rendezők hamar visszaterelték őket. A mérkőzés legjobbjának Andrej Arsavint választották.

Az UEFA-kupa 2007–08-as kiírásának győztese tehát a Zenit St. Petersburg!

NSO FUTBALL-LEXIKON



A ZENIT VEZETŐ GÓLJA


EZZEL MINDEN ELDŐLT!



UEFA-KUPA


Helyszín: Manchester, City of Manchester Stadion
Nézőszám: 47 300
Játékvezető: Fröjdfeldt
Asszisztensek: Wittberg, Andren (mindhárom svéd)

A KEZDŐCSAPATOK
Zenit Rangers
16 Malafejev 13 Alexander
22 Anjukov 21 Broadfoot
15 Sirokov 24 Cuellar
4 Krizanac 3 Weir
11 Sirl 5 Papac
27 Gyenyiszov 28 Whittaker
44 Timoscsuk 8 K. Thomson
18 Zirjanov 6 Ferguson
9 Fatih Tekke 35 Davis
20 Fajzulin 7 Hemdani
10 Arsavin 19 Darcheville
Vezetőedző: Menedzser:
Dick Advocaat Walter Smith

Gólszerzők: Gyenyiszov (73.), Zirjanov (94.)
Cserék: Fajzulin h. Kim Dong Dzsin (93.), ill. Papac h. Novo (77.), Hemdani h. McCulloch (80.), Whittaker h. Boyd (86.)
Sárga lap: Malafejev (90+2.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik