Gibraltári bravúr, moldovai gólzápor – tíz kiemelt csapat is vereséggel kezdte a Konferencialiga-selejtezőt

T. Z.T. Z.
Vágólapra másolva!
2024.07.11. 23:15
A Levadia Tallinn idegenben szerzett magabiztos előnyt a visszavágóra (Fotó: Levadia Tallinn/Facebook)
Az Európa-bajnokság árnyékában a labdarúgó Konferencialiga selejtezősorozatának 1. fordulója is folytatódott. A szerdai játéknap után csütörtökön 23 meccset rendeztek. A párharcok első mérkőzésein tíz kiemelt csapat is vereséget szenvedett, köztük az ír Derry City, melyet gibraltári ellenfél győzött le, az észt Levadia Tallinn viszont idegenben szerzett magabiztos előnyt. A grúz Dinamo Tbiliszi is vereséget szenvedett, de a 94. percben szerzett gólja még sokat érhet a visszavágón.

A Levadia Tallinn már az első meccs után nagyon jó helyzetben érezheti magát, hiszen az észt együttes idegenben szerzett kétgólos előnyt a litván Siauliai ellen. A végeredmény már az első félidőben kialakult, így a visszavágón nagy bravúrra lenne szükség a litvánoktól a továbbjutáshoz.

Egy másik kiemelt gárda, a bosnyák FK Sarajevo a 90. percben szerzett találatnak köszönhetően szerzett némi fórt a kazah Aktobe otthonában, míg a lett Liepaja hazai pályán sem tudott előnyt kicsikarni a feröeri Víkingur ellen, sőt még az iksznek is örülhetett. 

Győzött viszont a walesi Connah's Quay Nomads, amely egy hajrában szerzett találat révén egygólos előnyből várhatja a szlovén Bravo elleni visszavágót. 

A kiemeltek közül többen is alulmaradtak: a montenegrói Buducsnoszt Podgorica meglepetésre 1–0-ra kikapott a koszovói Malisheva vendégeként, de még rosszabbul járt az északmacedón KF Shkëndija, amely kétgólos különbséggel maradt alul az örmény Noah otthonában. A játéknap legnagyobb meglepetése azonban az, hogy az ír Derry City nagyon sima, 2–0-s vereséget szenvedett gibraltári ellenfele otthonában. 

Négyet rúgtak idegenben a moldovaiak

A játéknap folytatásában – már az esti programban – több szerencsével jártak a kiemeltek, ugyanis a luxemburgi Diddeleng és az örmény Urartu is idegenben harcolt ki egygólos előnyt a visszavágóra. A litván Zalgiris is idegenben győzte le finn ellenfelét, míg a moldovai Milsami Orhei gólgazdag összecsapáson 4–2-re nyert a fehérorosz Torpedo otthonában. Vereséget szenvedett viszont a San Marinó-i Tre Penne, amely a máltai Florianától kapott ki 3–1-re, a finn KuPS Kuopio és az albán KF Tirana pedig idegenben játszott döntetlent, így kedvezőbb helyzetből várhatják a visszavágót. 

A Caernarfon Town kétgólos előny birtokában készülhet a visszavágóra északír ellenfelével szemben, az észt Paide Linnameeskond pedig a walesi Bala Town ellen szerzett egygólos fórt. Az albán Partizani és a máltai Marsaxlokk összecsapása 1–1-es döntetlennel ért véget, így minden nyitott a jövő hét előtt.

A késő esti programban az északmacedón Tikves ötgólos meccsen szerzett minimális előnyt a kiemelt izlandi Breidablik ellen, így a visszavágó még sok izgalmat tartogathat. A fehérorosz Iszlocs is egy kiemelt együttes, méghozzá a San Marinó-ó La Fiorita 1967 ellen aratott egygólos győzelmet, ráadásul idegenben, így lényegesen jobb helyzetben van a második meccs előtt. A montenegrói Mornar vendégeként 2–1-es vereséget szenvedett a Dinamo Tbiliszi úgy, hogy az esélyesebb grúzok a 94. percben szépítettek, míg az ír Shelbourne ugyancsak 2–1-re győzött egy másik kiemelt csapat, a gibraltári St Joseph's ellen.

Hasonlóan rosszul járt kiemeltként a Linfield: az északír csapat az izlandi Stjarnan vendégeként maradt alul két góllal, így aztán otthon bravúrra lesz szüksége a továbbjutáshoz. Egy másik izlandi csapat, a Valur viszont hazai pályán nem tudott előnyt szerezni az albán Vllaznia ellen. 

A párharcok visszavágóit egy hét múlva rendezik.

KONFERENCIALIGA
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉSEK (k betűvel a kiemelteket jelöltük)
FK Aktobe (kazah)–FK Sarajevo (bosnyák, k) 0–1
FK Liepaja (lett, k)–Víkingur Göta (feröeri) 1–1
FC Malisheva (koszovói)–Buducsnoszt Podgorica (montenegrói, k) 1–0
FA Siauliai (litván)–FCI Levadia Tallinn (észt, k)  0–2
NK Bravo (szlovén)–Connah's Quay Nomads FC (walesi, k) 0–1
FCB Magpies (gibraltári)–Derry City FC (ír, k) 2–0
FC Noah (örmény)–KF Shkëndija (északmacedón, k) 2–0
Atletic Club d'Escaldes (andorrai)–F91 Diddeleng (luxemburgi, k) 0–1
JK Tallinna Kalev (észt)–FC Urartu (örmény, k) 1–2
Floriana FC (máltai)–SP Tre Penne (San Marinó-i, k) 3–1
FC Torpedo Kutaiszi (grúz)–KF Tirana (albán, k) 1–1
FC UNA Strassen (luxemburgi)–KuPS Kuopio (finn, k) 0–0
VPS Vaasa (finn)–FK Zalgiris (litván, k) 1–2
Torpedo Zsogyino (fehérorosz)–FC Milsami Orhei (moldovai, k) 2–4
Caernarfon Town FC (walesi)–Crusaders FC (északír, k) 2–0
Bala Town FC (walesi)–Paide Linnameeskond (észt, k) 1–2
FK Partizani (albán, k)–Marsaxlokk FC (máltai) 1–1
GFK Tikves (északmacedón)–Breidablik (izlandi, k) 3–2
La Fiorita 1967 (San Marinó-i, k)–FC Iszlocs (fehérorosz) 0–1
FK Mornar (montenegrói)–Dinamo Tbiliszi (grúz, k) 2–1
Shelbourne FC (ír)–St Joseph's FC (gibraltári, k) 2–1
Stjarnan (izlandi)–Linfield FC (északír, k) 2–0
Valur (izlandi)–KF Vllaznia (albán, k) 2–2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik