Gyurcsó Ádám a paksi mérkőzésről: Örülök, hogy hazamehetek!

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.07.23. 07:57
Gyurcsó Ádám (Fotó: AFP)
Ismerős arcok: Gyurcsó Ádámnak, a ciprusi AEK Larnaca légiósának nem lesz ismeretlen ellenfél a Paksi FC a csütörtöki Konferencialiga-selejtezőn.

Éjjeli utazás – mivel az AEK Larnaca nem különgéppel, hanem menetrend szerinti repülőgéppel érkezik Magyarországra, már kedden útnak indul Ciprusról. A Gyurcsó Ádámot is alkalmazó gárda kedden késő este indul útnak, a terv szerint szerda hajnalban landol a Liszt Ferenc repülőtéren, és egyből Faddra buszozik. A 33 éves, 20-szoros válogatott szélsőt egyre többen kérdezik a klubjánál, mire számíthatnak a csütörtöki összecsapáson.

 Négy gól a tolnai csapat ellen
Tizenhárom éve, 2011-ben Pakson játszott először kecskeméti mezben Gyurcsó Ádám.  A Videoton adta kölcsön a KTE-nek, a fehérváriak mezében az Újpest ellen mutatkozott be az élvonalban 2011 tavaszán, Pakson – már a KTE tagjaként – második NB I-es meccsén léphetett pályára. Később a Vidi, majd a Puskás Akadémia színeiben futballozott a tolnaiak ellen. Mérlege a zöld-fehérek ellen hat győzelem, két döntetlen, négy vereség, négy szerzett gól, 2015 szeptembere óta mind a négy Paks elleni mérkőzését megnyerte a csapata.     

„Nagy titkokat manapság már nem lehet elárulni    – mondta lapunknak a szélső. – A Paks visszavágóját a román együttes ellen együtt néztük, éppen közös csapatvacsoránk volt, és bár mindenki tudta, hogyan alakult az első mérkőzés, és emiatt csoda kellene a továbbjutáshoz, kíváncsian figyeltük a második találkozót. Nagy okosságokat aligha lehet ilyenkor mondani: ez nemzetközi kupamérkőzés, amely soha, sehol, senki ellen sem könnyű, ezt a paksiak is tapasztalhatták az előző körben… A szakmai stáb elemezte az ellenfelet, ilyenkor a mérkőzést megelőző napokban több videózás szerepel a programban.”

A magyar futballista 2011-ben, még a Videoton Kecskemétre kölcsönadott játékosaként pályára lépett Pakson, később a Vidi, majd a Puskás Akadémia támadójaként összesen négy gólt szerzett a tolnai együttes ellen. A szélső elmondta, márciusban töltötte be a 33. életévét, de Cipruson ezzel nem foglalkoznak, a teljesítmény számít, nem az életkor.

Hogyan alakulhat a párharc, mire számítanak Cipruson?

„Lehetek diplomatikus? Mi csakis magunkra figyelünk    – felelte Gyurcsó Ádám. Minden mérkőzésre úgy készülünk, hogy meg akarjuk nyerni, függetlenül attól, hogy tudjuk, lesz majd visszavágó is. A saját futballunkat akarjuk játszani, igaz, e tekintetben vannak kérdőjelek. Nagyon sokan elmentek, rengeteg új játékos érkezett, az edzői stáb is cserélődött, a spanyol Juan Ferrando vette át az irányítást. Szóval, idő kell, hogy kialakuljon a játékunk, de a legjobb eredményt akarjuk elérni már Pakson is. Eddig edzőmérkőzéseken gyakoroltunk, azokon az eredmény nem volt igazán jó, de ez nem befolyásol nagyon: emlékszem, megesett, hogy minden tesztmérkőzést megnyertünk és beragadtunk a rajtnál, és fordítva: a felkészülés döcögött, a tétmeccseken már jobban ment.”

Mennyire különleges lelkileg a válogatott labdarúgónak szülőhazájában, honfitársai ellen játszani?

„A futballélet ilyen, a saját feladatomra figyelek, hogy ha játéklehetőséget kapok, minél jobb teljesítménnyel segítsem a csapatom   – mondta. – Nekem már eleve nagy öröm hazamenni, tavaly a Konferencialiga selejtezőjében egy fehérorosz csapat, a Zsogyino ellen játszottunk, amely semleges pályán rendezhette meg csak a meccset: Mezőkövesden. Én voltam a legboldogabb, néhány órán át otthon lehettem, nekem már az is jó érzés volt. Ez még különlegesebb: Szabó Jánossal rengeteg nagy csatát megvívtunk már, Böde Dániellel is sokszor találkoztam, Haraszti Zsolt ellenfelem és csapattársam is volt már, alig van olyan játékos a paksi keretben, akivel még sohasem találkoztam.”

Ide kapcsolódó hír, hogy az M4 Sport kérésére a tervezettnél egy órával később, 20 órakor kezdődik a meccs.


AZ ESÉLYTELENEBBNEK TARTOTT EGYÜTTES IS NAGYOT ALKOTHAT”

 

Eltelt már néhány nap a Corvinul elleni Európa-liga-kiesés óta: sikerült megemészteni a történteket?
– Szomorúak vagyunk, a párharc első meccsét sajnos nagyon elrontottuk… – válaszolta lapunknak Szabó János, a paksiak 35 esztendős labdarúgója. – Egyáltalán nem becsültük le az ellenfelet, hiszen csak azért szerepel a másodosztályban, mert a tulajdonosi szerkezete miatt nem juthatott fel, és azzal is tisztában voltunk, véletlenül nem nyerhette meg a Román Kupát. Hallani lehetett olyan véleményeket, hogy kötelező ebből a párharcból továbbjutni, de tudtuk, ellenfél is lesz a pályán.

A hazai 4–0-s vereség után nem lehetett könnyű a nagyszebeni visszavágón pályára lépni…
Egy ekkora pofon nagyon benne marad az emberben. Régóta vágytunk rá, hogy kijussunk a nemzetközi porondra, aztán jön az első meccs, ráadásul hazai pályán és kapunk egy négyest: szó szerint szégyelltük magunkat! Ez a csapat is mi voltunk, és az is, amelyik az előző idényben ezüstérmes lett a bajnokságban és megnyerte a Magyar Kupát – mi, magyarok már csak olyanok vagyunk, hogy temetünk vagy lakodalmat ülünk, nincs köztes állapot. Utólag már mi is tudjuk, Szabó Bálint kiállítása után nem lett volna szabad fejetlenül menni előre, de a Corvinulnak még így is tűzforró lehetett volna a visszavágó, ha a játékvezető megadja Könyves Norbert gólját az első félidőben. A győzelem mindenesetre kellett a lelkünknek, már csak azért is, hogy higgyünk újra magunkban, lehessen miből építkezni.

A Konferencialiga-selejtező következő fordulójában az AEK Larnaca elleni párharcnak a ciprusi csapat a favoritja?
– Egyértelműen, de ettől még szeretnénk továbbjutni. Még egyszer nem állhatunk úgy bele a mérkőzésbe, mint a Corvinul ellen hazai pályán, végig fegyelmezettnek kell maradni. A Larnaca nemzetközi csapat, többek között spanyol, portugál, argentin és magyar légióssal a keretében, biztosra veszem, még idegenben is a saját futballját próbálja játszani, ami nem feltétlenül bekkelés. Szóval a Larnaca jó csapat, de a futball azért is a világ legszebb játéka, mert az esélytelenebbnek tartott együttes is nagyot alkothat.

Z. A.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik