Görcs helyett – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2024.02.21. 23:45

Egy gyors figyelmeztetés az elején: talán a közel fél évszázados szünet, a régóta szokatlan helyzet miatt tavaly tavaszi nemzetközi kupaszereplését túlizgulta a Ferencváros. Játékosostól, stábostól, vezetőstől rágörcsölt a Bayer Leverkusennel vívott párharcra, aminek meg is lett a következménye, nemcsak a németek ellen a pályán, hanem a kiesést követően az idény nyögvenyelős folytatásában is. Most az Európa-liga helyett az Európa-konferencialigában élte meg újra a tavaszt (bár még csak februárt írunk) a gárda, az Olympiakosz mégsem a Bundesliga jelenlegi éllovasa, s az első, görögországi mérkőzés miatt sem kell szégyenkezni. A 0–1-es eredmény és a játék, fogalmazzunk úgy, egyszerre ad okot bizakodásra és óvatosságra, amint az egy kiegyensúlyozott párosításnál gyakran előfordul. Viszont nagyon keskeny a mezsgye az optimális motiváció („Ide nekem az oroszlánt is!”) és a már említett görcs között, remélem, ezúttal sikerül az előbbi szintet belőni.

Az, hogy a Fradi elhalasztotta az Ekl-visszavágót megelőző NB I-es meccsét, jelzi, még nem vált automatizmussá, megszokott fizikai-pszichikai terheléssé a nyáron és ősszel folytatott hazai-nemzetközi vetésforgó megtoldása, miközben például az Olympiakosz görög rangadót vívott (és nyert meg) a múlt hétvégén. Vannak, akik szerint felesleges is a halasztgatás, ami az itthoni riválisnak sem kedvező, erre annyit mondok, a rossz formát futó, nemrég dupla edzőváltáson áteső, de a kéréshez kétségtelenül korrekten hozzáálló Diósgyőrnek legalább annyira jól jött a szünet. S azt se feledjük, egyelőre egyedül a zöld-fehérek viszik a magyar zászlót az európai porondon, ha maguk mögé néznek, régóta senkit sem látnak. Ennek a helyzetnek a megváltozása egész labdarúgásunk érdeke, s a Fradi minél hosszabb menetelése ágyazhat meg neki pontokban, koefficiensekben. Tehát a többieknek sem árt saját vélt pillanatnyi érdekeik helyett a közösségét figyelembe venni.

A kérdésre, hogy jó megoldás-e a halasztás, legkésőbb csütörtök késő este úgyis választ kapunk, a pireuszi találkozó hajráját nézve mindenesetre ráfért a zöld-fehérekre a pihenés. Sztankovics mester és a futballisták nyilatkozatai alapján elhivatottságban nincs hiány, ami helyes hozzáállás, a telt ház, a fantasztikus hangulat is garantált. Jómagam azt kívánom, játékosok, szurkolók egyaránt örök sport- és közösségi élménnyel gazdagodjanak, ebben ugyanis nagy eséllyel benne foglaltatik a továbbjutás kivívása.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik