Marót Péter (1945–2020)

Marót Péter másfél héttel ezelőtt, május 27-én töltötte be a 75. életévét. Tíz nappal a születésnapja előtt súlyos autóbalesetet szenvedett, melyet követően az intenzív osztályon ápolták.

Marót Péter első kiemelkedő sikerét ifiként érte el, 1965-ben, 20 évesen egyéniben Rotterdamban megnyerte a korosztály világbajnokságát. Ott volt az 1970-ben és 1971-ben ezüstérmet szerző vb-csapatban. Az 1972-es müncheni olimpián Gerevich Pállal, Kovács Tamással, Bakonyi Péterrel és Pézsa Tiborral csapatban bronzéremig jutott. Az áhított arany, ha nem is olimpián, de vb-n sikerült: Göteborgban az 1973-ban vb-győztes együttes tagja volt (Kovács T., Kovács Attila, Gerevich, Hammang Ferenc). Az 1975-ös budapesti világbajnokságon egyéniben és csapatban is dobogóra állhatott, bronzérmet, illetve ezüstérmet szerzett.

Marót Péter korának egyik legjobbja volt, sokak szerint a fegyvernem virtuóz zsenije. Sok új elemet hozott a kardvívásba, technikailag remekül kivitelezett másod-, harmadszándékú akciói élményszámba mentek. Néhány évvel ezelőtt agyvérzés következményeként tolószékbe kényszerült.

A BVSC és a Vasas korábbi klasszisát a Magyar Vívószövetség a saját halottjának tekinti.