Olimpia 2036: Barcelona ismét házigazda szeretne lenni

Vágólapra másolva!
2024.10.11. 16:25
Barcelona 1992-ben egyszer már otthont adott egy sikeres olimpiának (Fotó: Getty Images)
Barcelona készen áll a 2036-os olimpiai játékok megrendezésére, és célja, hogy megismételje az 1992-es, mérföldkőnek számító eseményt – jelentette be a katalán főváros sporttanácsa.

A szándékról katalán lapok adtak hírt, idézve David Escudé vezető sporttanácsnok szavait, aki szerint a 32 évvel ezelőtti olimpia fordulópontot jelentett a város életében.

„1992-ben közel 15 milliárd eurós befektetéssel Barcelona már bizonyította, hogy képes az olimpiai játékok megrendezésére. A városra gyakorolt gazdasági és társadalmi hatás jelentős volt, és megismétlődhet, sőt még fokozódhat is, ha a város 2036-ban vagy a későbbiekben ismét olimpiának adna otthont” – jelentette ki. Escudé szerint a rendezéssel Barcelona nemcsak a nemzetközi ismertségét emelte, hanem átalakította a várost mind a sport, mind a városfejlesztés terén, megfiatalítva a katalán főváros és környéke területeit.

A 2036-os pályázást illetően magán Spanyolországon belül is akad versenytársa Barcelonának: jelesül a főváros, Madrid már ugyancsak jelezte érdeklődését. Amellett kinyilvánította rendezési szándékát többek között Lengyelország, India, a chilei főváros, Santiago, továbbá Isztambul, aztán Nusantara, Indonézia új fővárosa és Doha, Katar fővárosa.

A lehetséges pályázók sorában ott van Budapest is.

A párizsi játékok után 2028-ban Los Angeles, 2032-ben pedig az ausztráliai Brisbane lesz a házigazda.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik