Gyulay Zsolt az esetleges budapesti olimpiáról: A fő szempont, hogy ez egy „No Build Games” legyen

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.10.25. 14:17
Gyulay Zsolt (Fotó: Árvai Károly)
Mint arról beszámoltunk, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) közös tájékozódásra és döntés-előkészítő együttműködésre kérte fel a fővárosi önkormányzatot. A döntést a MOB elnöke, Gyulay Zsolt kommentálta a Nemzeti Sportrádió Sportreggel című műsorában.

Gyulay Zsolt többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2019-ben megváltozott kiválasztási eljárása nyomán, valamint az idei, párizsi játékok tapasztalatai alapján már nem lenne szükséges rendkívül költséges építkezésekre egy esetleges rendezés esetén.

„Nagyon fontos, hogy ez egy »No Build Games« legyen, ne építsünk ezért stadionokat, ne építsünk drága infrastruktúrát. A dolog meg van fordítva: miért jó ez az országnak, miért jó ez a városnak? Ha »No Build Games«-ről beszélünk, akkor arról beszélünk, hogy a meglévő sportinfrastruktúrát használjuk. Ez természetesen kiterjedhet az országra, vagy akár az országhatáron kívülre is” – fogalmazott Gyulay Zsolt.

A MOB elnöke szerint egy ilyen olimpia megrendezésének a lehetőségét szeretnék megvizsgálni a fővárossal közösen a következő kettő-négy évben, hosszabb távon pedig egy olyan terv elkészítése a cél, melynek nyomán a NOB meghívná a magyarokat a célzott tárgyalásokra (targeting dialogue).

Gyulay Zsolt hozzátette, hogy ennek az együttműködésnek átláthatónak kell lennie, s a politikai nézeteltéréseket áthidaló katalizátorként is funkcionálhatna, hiszen egy majdani olimpia megrendezése nagymértékű infrastrukturális fejlesztéseket is jelenthetne Budapest számára.

„Gondolkodjunk közösen, s ennek a közös gondolkodásnak a végeredményét ismertessük meg mindenkivel! És akkor mondják ki az ítéletet, hogy ez jó-e az országnak, vagy nem jó. Ez a magyar olimpiai család teljesen tiszta ajánlata a főváros felé” – mondta a MOB elnöke.

  Gyulay Zsolt megerősítette, hogy Szabó László, az MPB elnöke mellett ő is ott lesz a fővárosi közgyűlés soron következő ülésén, amelyen ismertetni fogják a partnerség részleteit a képviselőkkel.

Szabó László: Ez egy rettenetesen hosszú folyamat
„Ez egy rettenetesen hosszú folyamat. A következő nyolc év (2028 Los Angeles, 2032 Brisbane) le van rendezve, a 2036 az, ami nyitott. (…) A konzultációs folyamat egy hosszú folyamat, és pont azért csinálja a NOB, hogy ne egy egyszeri döntés szülessen a játékokról, hanem vezessen oda egy tárgyalási folyamat. Mérjék fel az infrastrukturális helyzetet, mérjék fel az adott ország hajlandúságát, az emberek és a gazdaság hajlandóságát, a közlekedést és a sporttradíciókat – millió szempontot lehet hosszasan végigtárgyalni annak érdekében, hogy a legjobb döntést hozza a NOB” – fogalmazott a Nemzeti Sportrádióban a Magyar Paralimpiai bizottság elnöke. 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik