Révész Máriusz: Bízunk abban, hogy egyre több mozgássérült és fogyatékos ember kezd el sportolni

K. B./MTIK. B./MTI
Vágólapra másolva!
2024.09.18. 14:29
RÉVÉSZ Máriusz
Révész Máriusz amondó, bíznak abban, hogy egyre több mozgássérült és fogyatékos ember kezd el sportolni (Fotó: MTI/Kovács Tamás, archív)
Csaknem 70 sportszervezetet és ugyanennyi sporteseményt támogattak a Több, mint Sport! – élmény- és szabadidősport eszközvásárlási és eseménytámogatási program segítségével, amelyet a fogyatékosoknak hirdetett meg a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB), Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár támogatásával.

Amint szerdán elhangzott, közel 200 szervezet nyújtott be pályázatot, ebből 70 sporteseményt, valamint 69 szervezetet támogattak. 

„Az élménysportpályázatból kivettük a mozgássérült és fogyatékos szabadidősportolókat, akiknek külön pályázatot hirdettünk meg a Magyar Paralimpiai Bizottsággal együttműködve, és kétszázmillió forintot tudtunk erre elkülöníteni” – hangsúlyozta Révész Máriusz, majd kifejtette, a keretből 150 millió forinttal eszközvásárlást, 50 millió forinttal pedig a mozgássérülteknek szánt programokat támogattak. 

„Reménykedünk abban, hogy a következő évben ennél nagyobb összeggel tudjuk meghirdetni ezt a pályázatot, és bízunk abban is, hogy ennek köszönhetően egyre több mozgássérült és fogyatékos ember kezd el sportolni a következő időszakban” – fogalmazott. 

Szabó László, az MPB elnöke a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a fogyatékos embereknek eszköz és alkalom kell ahhoz, hogy a sport és a mozgás az életük részévé váljon. 

„Ez a lépés olyan szervezeteket hozott felszínre, amelyeknek egy részét valójában nem ismertük. Csinálják a dolgukat, de valahogy nem kerültek bele a látókörünkbe, és ennek a pályázatnak a segítségével ezeknek a szervezeteknek a munkájával is megismerkedhetünk, bevonhatjuk őket a közös munkába, ami a fogyatékos emberek aktív szabadidő-eltöltését szolgálja” – mondta, majd kiemelte, hogy mind az öt fogyatékossági területen igyekeztek pályázókat találni: mozgásukban, látásukban, hallásukban, értelmi képességeikben korlátozottaknak, illetve a szervátültetetteknek is. 

„Egy olyan pályázat, amelynél a pályázati keretnek a négyszeresére érkezik igény, és közel kétszáz szervezet mozdul meg, az mindenképpen sikeres, és mindenképpen nagy a társasági igény. Emögött alapvetően az áll, hogy egyre többen értik, a fogyatékkal élő embereknek a sporthoz való hozzáférése ugyanolyan alapvető emberi jogként jelentkezik nálunk, mint hogy közlekedhessenek” – mondta Gusztos Péter a Suhanj! Alapítvány társalapítója és vezetője, aki azt is elárulta, hogy a sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló edzőterem Magyarország egyetlen teljes mértékben akadálymentesített terme, ahol a fogyatékkal élők és az egészséges emberek is együtt edzhetnek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik