Négyesfogathajtó-vb: Lázár Zoltán ötven hibapont alatt zárta a díjhajtást

P. G.P. G.
Vágólapra másolva!
2024.09.06. 16:58
Lázár Zoltán 12. lett díjhajtásban (Fotó: INEOS FEI Négyesfogathajtó Világbajnokság 2024/Hajdu Krisztina)
Legjobb magyarként Lázár Zoltán a 12. helyen végzett díjhajtásban, szombaton a leglátványosabb számmal, a maratonhajtással folytatódik a Szilvásváradon zajló négyesfogathajtó-világbajnokság.

 

„Itt kell leszállni a lovaspályához?” – kérdezte egy szalmakalapos férfi, mire a kalauz bólintott, a négyesfogathajtó-világbajnokságra érkező utasok pedig a vasútállomástól libasorban baktattak a szilvásváradi bekötőúton. Még tart a szezon, így aztán panziók, éttermek hívogatták a turistákat, míg a túloldalon lila táblák szolgálták az útbaigazítást.

Ha valaki követte a fogatokat, nem tévedt el, a stadionnál vagy az istállónál lyukadt ki. A kamionok mértani pontossággal parkoltak le a „paddockban”, még egy díjnégyszög is elfért a domboldalon – onnan a melegítőpályára hajtottak a versenyzők, mielőtt csengővel szólították őket. Magyar szempontból a díjhajtás első napja volt mozgalmasabb, a kilenc hazai indulóból heten már csütörtökön bemutatták programjukat, péntekre mindössze ketten maradtak. No meg szinte a teljes nemzetközi élmezőny, vagyis várható volt, hogy a „féltávnál” az előkelő harmadik helyen álló Dobrovitz József hátrébb csúszik a rangsorban.

Arra viszont talán kevesen számítottak, amit Chester Webertől láttunk. Az amerikai klasszis idestova két évtizede a sportág meghatározó alakja, korábban is a díjhajtás volt az egyik erőssége, de Szilvásváradon még magasabbra helyezte a lécet. Elegáns, könnyed hajtásával kis híján harminc hibapont alatt maradt, csaknem tíz pontot vert a versenyben addig vezető német Anna Sandmannra, és alaposan feladta a leckét a címvédő Boyd Exellnek. A hatszoros vb-győztes ausztrál hiába hajtott szinte hibátlanul, nem ő áll az élen az első szám után – ilyenre tíz éve nem volt példa világbajnokságon.

A bazársoron eközben az átlagos hétköznapokhoz képest felpezsdült az élet, jól fogytak a portékák, folyamatosan sült a kürtőskalács és a lángos. Aztán egyik pillanatról a másikra kiürült a sétálóutca, mire Lázár Zoltán hajtott a stadionba, szépen megteltek az oldalsó lelátók. Az értő közönség a program előtt még nem tapsolt, utána viszont üdvrivalgással fogadta a 47.51-es pontszámot. Lázár így sem volt maradéktalanul elégedett, úgy érezte, még több volt a fogatában, de az ostorhegyes beügetett a lépésben.

Halkan jegyezzük meg, hogy szokatlanul eltérően értékeltek a bírók, de ez már a múlt, immár a maratonhajtásra koncentrál a mezőny. Lázár Zoltán a 12., a másik pénteki magyar induló, Papp János (58.10) a 26. helyről várja a szombati folytatást – a java még csak most következik.

EREDMÉNYEK
Díjhajtás. 1. Chester Weber (amerikai) 31.06 hibapont, 2. Exell (ausztrál) 33.53, 3. A. Sandmann (német) 40.99, …12. Lázár Zoltán 47.51, …15. Dobrovitz József 51.38, …24. ifj. Dobrovitz József 57.44, …26. Papp János 58.10, …28. ifj. Galbács Ferenc 59.83, …30. Galbács Ferenc 60.30, …36. Váczi István 62.16, …39. Juhász Péter 68.16, …41. Tóth-Simon Sándor 77.55

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik