Tengeri evezősversenyt rendeznek Tatán

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.07.23. 12:47
Fotó: Koncz Márton
Első alkalommal rendez országos tengeri evezősbajnokságot szombaton a tatai Öreg-tavon a Magyar Evezősszövetség – mondta el a szervezet sportágfejlesztési alelnöke keddi sajtótájékoztatóján.

Varga Tamás hozzátette, a 300-400 versenyzőnek az úgynevezett Beach Sprint futam részeként 10-50 méter futást követően kell a két segítő által tartott hajóba minél gyorsabban beugrania, szlalomozva végigevezni a 250 méteres pályán, majd egyenesen visszaevezni az indítókapuba és a hajóból kiugorva lehető a leghamarabb megnyomni a beérkezést jelző gombot.

A Beach Sprint mind jelentősebb szerephez jut a közeljövőben: a sportág 2028-ban felkerül az olimpia programjára. A mostani verseny a fiataloknál egyben válogató egy nevesebb megmérettetésre, a felnőtteknél pedig a világbajnokságon való indulást lehet kiharcolni – ismertette a szakember, aki egyben a Tata-tóvárosi Vízisport Egylet elnöke.

A Beach Sprintre tervezett hajók kifejezetten hullámos vízre készültek. Orruk hegyes, testük lapos, széles, stabil és hátul nyitott, hogy a fedélzeten átcsapó hullám legördülhessen a hajóról. Ezekkel olyan vízterületek is alkalmassá válnak a sportra, amelyeken a hagyományos hajókkal eddig nem lehetett evezni.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik