Szoboszlai, Szilágyi, Gulácsi – itt a legfrissebb magyar Forbes-lista

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.07.03. 18:59
Szoboszlai a legértékesebb a Forbes listáján, melyre Schäfer András (jobbra) először került fel és ötödik lett, míg Kerkez Milos 20. (Fotó: Kovács Péter)
Aligha meglepő, de a Liverpool által tavaly 70 millió euróért megvásárolt Szoboszlai Dominik a legértékesebb magyar sportoló a Forbes listáján, melyet a párizsi olimpia miatt frissített a patinás lap.

A Forbes legutóbbi, 2021-es, olimpia előtti listáján az akkor még Lipcsében játszó Szoboszlai Dominik holtversenyben végzett az élen a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkával, ám mára – mint ahogy a lap fogalmaz – ő lett az abszolút egyeduralkodó, megelőzve  kardvívólegendánkat, Szilágyi Áront és labdarúgó-válogatottunk kapusát, Gulácsi Pétert, míg az előző listán első Hosszú a negyedik helyre csúszott vissza.

Szoboszlai a Forbes mindhárom szempontjában (sport-index, közösségi média, üzleti potenciál) a maximális, 100 pontot kapta, hiszen kivezette a válogatottat az Európa-bajnokságra, csibészes kiszólásokkal, magabiztosan nyilatkozik, emellett menedzserével elkezdték kiépíteni a Szoboszlai márkát is – indokolt a lap.

Szilágyi Áronról a tokiói játékok után portréfilm is megjelent, nemzetközi Fair Play-díjat kapott a budapesti vk-döntőben tett sportszerű cselekedetéért, egyéniben és csapatban is világbajnok lett, emellett vezeti a Vasas vívószakosztályát, és elfogadták a jelentkezését a NOB sportolói bizottságába (oda Párizsban szavazhatják be), közben profi előadó is.

A Forbes-lista dobogójának legalsó fokán Gulácsi Péter végzett, a magyar válogatott kapusa közösségi médiás jelenlétben hat, üzleti potenciálban öt ponttal kapott kevesebbet Szilágyinál. Kiemelték róla, hogy Instagramon és Facebookon is több mint 200 ezren követik, megválogatja, kinek és mikor ad interjút, s tudatosan építi karrierjét, emellett rengeteget jótékonykodik.

Hosszú Katinka számára az elmúlt négy év már inkább arról szólt, hogy azzal foglalkozzon, amivel a sport mellett nem volt ideje – fogalmaz a Forbes úszóklasszisunk „visszaesése” kapcsán.

A 25-ös listáján 10 sportoló is labdarúgó, rajtuk kívül négy úszó, két-két kosárlabdázó, teniszező, vízilabdázó és kerékpáros, valamint egy-egy kézilabdázó, autóversenyző, illetve vívó van még, s először fordult elő, hogy a legjobb 25 között nincs kajak-kenus, a Liu testvérek pedig országváltásuk miatt kerültek le a listáról, melyre Schäfer András először került fel, ráadásul az előkelő, ötödik helyre.

A LEGÉRTÉKESEBB MAGYAR SPORTOLÓK A FORBES SZERINT (PONTSZÁMOK ÉS INDOKLÁS IDE KATTINTVA)
1. SZOBOSZLAI DOMINIK
2. SZILÁGYI ÁRON
3. GULÁCSI PÉTER
4. HOSSZÚ KATINKA
5. SCHÄFER ANDRÁS
6. MILÁK KRISTÓF
7. SALLAI ROLAND
8. SZALAI ATTILA
9. WILLI ORBÁN
10. VALTER ATTILA
11. FUCSOVICS MÁRTON
12. HANGA ÁDÁM
13. RASOVSZKY KRISTÓF
14. MICHELISZ NORBERT
15. DIBUSZ DÉNES
16. JUHÁSZ DORKA
17. LÉKAI MÁTÉ
18. KAPÁS BOGLÁRKA
19. VARGA BARNABÁS
20. KERKEZ MILOS
21. GAZDAG DÁNIEL
22. MAROZSÁN FÁBIÁN
23. VARGA DÉNES
24. VAS KATA BLANKA
25. VOGEL SOMA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik