Derby hétvége a Kincsem Parkban: lóverseny és számos program!

BUDAI MIKLÓSBUDAI MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2024.07.05. 16:20
A Prolongo istálló kiválósága, Enjoy
Gazdag program várja a látogatókat a hétvégén a lóversenypályán. Széleskörű gasztronómiai kínálat, divatbemutató, kalapmustra, tacskó- és póni futamok, és persze lóverseny, mindkét nap tíz futam, amelyek közül kiemelkedik a két derby!

 

A szombati ügető csúcsverseny a 110. sorszámot viseli. A Prolongo istálló kiválósága, Enjoy az egyik esélyes, idomárja, Balogh Bernadett derűlátó.

„Nagyon jól dolgozott, remek formában van. Persze azért nem volt minden kerek… Érzékeny a szája, és legutóbb egy újfajta zablát kapott, ami zavarta, úgyhogy a régivel fut szombaton. A közelmúltban pedig egy véletlenül elszabadult istállótársa megkergette, utol is érte, és a hátsóján megsebesítette. Kisebb orvosi beavatkozásra volt szükség, de már rendbe jött.”

A hatszoros derbigyőztes Fazekas Imre hajtja a favoritot.

„Tréningben kiegyensúlyozott, de versenyben stresszes. A legutóbbi futamban hibázott, vagyis rövid ideig galoppozott, nagy hátrányba kerültünk, de a befutóban valami elképesztő lendülettel húztunk el a mezőny mellett!”

Az istálló másik kiválósága, Éjjeli Hölgy is dobogóra esélyes a korábbi derbigyőztes Márton Lajos támogatásával.

„Balogh Berni mondta: ügyesen kezelem a hisztis kancákat, mit szólnék Éjjeli Hölgyhöz? Szeretem a kihívásokat, vállaltam! A közös munkánk során, mint a kezesbárány. Lehet, tudja, hogy nálam nem pálya a hiszti? Vagy a derbire tartogatja…”

Néhányan természetesen meglepetésre készülnek… Például a derby-specialista Veljko Mazsity. 2012 óta négyszer győzött.

„Eternity Bar nagyon jó rekorddal és a Nemzeti Díj megnyerésével bizonyította, minden feladatra képes. És az esélyesség terhe sem nyom bennünket!”

Hajnal Tibor, Eastwood idomárja dobogós helyezésben bízik.

„A felkészítésnél nagyon figyeltem arra, hogy csak addig tréningezzen, amíg jókedvűen fut. Remélem, a versenyt is így tudja le.”

Lakatos Csaba három évvel ezelőtt Borutkával nyert derbyt, ezúttal Eastwooddal próbál.

„Kétszer versenyeztünk együtt, kétszer nyertünk! A harmadik hely reálisnak tűnik, de nem ez a fő célom…”

Goran Zolnaji is jegyez derby-sikert, Atomantival.

„Eunike T Boko bírja a távot, minden jelzésemre jól reagál, tavasszal sorban nyerte a versenyeket. Ilyen erős mezőnyben azonban még nem indult, de nem féltem!”
 

A vasárnapi 102. galopp derby előtt a Csontos Pál vezette istálló háromévesei az élmezőnybe várhatók.

„Idén is három lovat neveztünk, akár le tudjuk fedni a teljes dobogót! A két mén egyértelmű esély, de a kiváló Monir Madihi által lovagolt kancánk, Hermion is odaérhet.”

Géza a favorit

Géza a favorit, vele Stanislav Georgiev, a hazai mezőny kiemelkedő lovasa igyekszik győzni.

„Megnyertük a Nemzeti Díjat, egy hónapja az Alagi Díjat, minden mellettünk szól. Az utóbbi időszakban is jól és jókedvűen dolgozott, remélem, semmi nem jön közbe, nem esik le egy patkója sem…”

A szürke Carreras még csupán háromszor futott, de stílusa és távbírása alapján bármire képes lehet. Különösen úgy, hogy a régió egyik legjobb lovasa, a szlovák Jaroslav Linek ül rajta.

„Hagyománnyá vált, hogy én szürke lóval rendszerint győzök. Az utóbbi bő évtizedben Mayday és Quelindo hátán értem elsőként célba. Talán Carrerassal is sikerül…”

Pap Gabriella, a FELTEFE istálló hároméveseit készítette a derbyre.

„Nem neveztem őket a korosztályos kiemelt versenyekre, még nem találkoztak az évjárat elitjével. Chardonney még gyerek, későn érő, csupán háromszor futott. Pour Conquerir négy versenyében egyaránt dobogós volt! A kiváló Martin Laube már kétszer lovagolta, kedveli, remek párost alkotnak, meglepetést okozhatnak.”

Kovács Sándor zsokéként és idomárként is ismeri a derby-győzelem ízét.

„Tunézia nem tartozik az esélyesek közé, a három kanca egyike, és nagyon erős mének vannak a mezőnyben. Bírja a távot, a meleget, de Kozma István zsokénak minden tudására – ami nem kevés… – szükség lesz, hogy az élmezőnybe vezesse.”

Hala Hala is a gyengébb nem képviselője.

„Versenyről versenyre javul – mondja a tulajdonos, Vince Béla. – Paizs Gábor idomár alaposan felkészítette, erős kezű francia zsokéjával küzdelembe kerülhet.”

A nézők pedig a jó érzékkel megjátszott variációkkal kerülhetnek küzdelembe...

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik