Darts: Humphries Van Gerwent legyőzve nyert a World Matchplay döntőjében

BALOGH ANDRÁSBALOGH ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.07.21. 22:37
Luke Humphries nyert Blackpoolban (Fotó: Getty Images)
Luke Humphries 18–15-re legyőzte Michael van Gerwent a darts World Matchplay döntőjében Blackpoolban.

31 év alatt mindössze negyedszer csap össze a World Matchplay döntőjben a világ két legjobbja. „Meg kell leckéztetnem Humphriest, a helyére kell tennem” – nyilatkozta az elődöntő után Michael van Gerwen. A negyedik World Matchplay-címére hajtó holland az angol Luke Humphries-zal került szembe, aki ellen az elmúlt hét alkalommal egyaránt vereséget szenvedett.

Humphries első blackpooli döntőjén szerepelt, 2023-ban az elődöntőben kapott ki. Azóta viszont tíz nagy tornából nyolcszor a döntőbe jutott, ebből hatot meg is nyert. „Nem kérhetek ennél többet, olyan nagyszerű korszakban vagyunk, ahol fantasztikus dartsjátékosok vannak, ezt elérni valami különleges dolog” – mondta a találkozó előtt Humphries, hozzátéve, hogy ha nem nyer, akkor is ez volt életének legjobb 12 hónapja.

A döntő első legje Van Gerwené volt, ezt követően viszont Humphries is elvette a holland kezdését. Fej fej mellett haladtak, Humphries magasabb átlaggal dobott, míg Van Gerwen a kiszállóknál volt jobb. Az első szünet után Humphries 6–3-ra elhúzott és mire a holland kezdett volna visszakapaszkodni a világbajnoki címvédő egy 141-es kiszállóval visszaállította a háromleges különbséget.

Ezt követően sorozatban tíz legen át mindkét játékos hozta a saját kezdését. A sorozatot Van Gerwen törte meg, aki 106-os kiszállóval elvette Humphries kezdését, majd a következő legben 110-ről szállt ki, így hosszú idő után ismét döntetlenre állt a mérkőzés (12–12).

A vezetést azonban nem tudta átvenni a holland, Humphries 13–12-re vezetett az utolsó szünet előtt. Humphries az utolsó etapban kétszer is brékelt, majd egy 131-es kiszállóval visszaállította a hármas különbséget. Van Gerwen így sem adta fel, előbb 160-ról, majd 108-ról is megdobta a kiszállóját, ám a dupla tízes kiszállót elrontotta az egyenlítésért. A következő legben Van Gerwen négyszer is elrontotta a kiszállóját, ez esélyt adott Humphriesnak.

Az angol borzasztóan kezdte a 33. leget, de Van Gerwen hibáit kihasználva előbb lement 100-ra, majd egy sima és két dupla húszassal lezárta a mérkőzést. Luke Humphries ezzel karrierje során először nyerte meg a Phil Taylor-tróefát.

DARTS
WORLD MATCHPLAY, BLACKPOOL
DÖNTŐ
Luke Humphries (angol, 1., 100.94)Michael van Gerwen (holland, 2., 98.74) 18–15

AZ ELŐDÖNTŐKBEN
James Wade (angol, 102.38)–Luke Humphries (angol, 1., 100.64) 10–17
Michael van Gerwen (holland, 2., 98.43)–Michael Smith (angol, 8., 96.93) 17–13

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik