Vitorlázás: Weöres Szabolcs szerint a mostani volt a legnehezebb kvalifikációja

Vágólapra másolva!
2024.06.14. 18:33
Weöres Szabolcs ott lesz a Vendée Globe indulói között (Fotó: Facebook/Szabi Ocean Racing HUN23)
Weöres Szabolcs vitorlázó szerint talán a mostani volt a Vendée Globe történetének legnehezebb kvalifikációs periódusa, amelyen második magyarként sikerült kiharcolnia a részvételi jogot.

 

Weöres csütörtökön a New York-Vendée viadalon begyűjtötte a Vendée Globe-induláshoz még szükséges mérföldeket, ezzel eldőlt, hogy ott lesz a szóló földkerülő vitorlásverseny novemberi rajtjánál.

„Nagyon nagy öröm és megkönnyebbülés is egyben, mert rengeteg munkánk van abban, amíg idáig eljutottunk. Ha még az indulás sem jön össze, az nem lett volna jó érzés, így mindenképpen örülök annak, hogy ez sikerült, és ott lehetek a rajtnál” – mondta az M1 aktuális csatornának Weöres, hozzátéve: a 2022 óta tartó mérföldgyűjtés nagyon nehéz időszak volt, és talán ez volt a Vendée Globe történetének eddigi legnehezebb kvalifikációja.

Weöres Szabolcs május 29-én vágott neki a Franciaországba vezető 3500 mérföldes útnak. A New York-Vendée az utolsó kvalifikációs megméretés volt a Vendée Globe előtt: a transzatlanti viadalon, ahol másfélszeres szorzóval számolták a mérföldeket, 28 hajó indult. Ahhoz, hogy a magyar hajós bekerüljön a földkerülő verseny negyven indulója közé még 1500 mérföldet kellett mindenképpen lehajóznia, amit sikerrel teljesített. Végül a 25. helyen ért célba 15 nap 1 óra 13 perc és 4 másodperc alatt, megszerezve ezzel a Vendée Globe-indulás jogát.

„Borzasztó nehéz verseny volt minden szempontból. Bár nem a legviharosabb és nem a legkeményebb szeles és leggyorsabb verseny volt, de éppen a gyenge szél, a változó időjárási körülmények és a tervezettnél hosszabb út tette nehézzé – hangsúlyozta, majd megjegyezte, hogy minden mérfölddel rengeteg tapasztalatot gyűjtött magáról, a hajóról, a technikáról, az időjárásról és magáról a tengeri vitorlázásról. – Szokták mondani, hogy ez az óceáni szólóvitorlázás vagy maga a Vendée Globe, azt jelenti, egy nap, egy probléma, tehát itt minden nap jön egy kisebb, nagyobb új probléma, amit meg kell oldani.”

Weöres szerint rengeteg munka vár még rá és csapatára a következő öt hónapban, a hajóját ki kell emelni és teljes egészében át kell vizsgálni, továbbá mentálisan és fizikálisan is fel kell készülnie.

A magyar vitorlázó Fa Nándor – aki a csütörtöki befutónál fogadta Weörest a kikötőben – nyomdokaiba lépve a második magyarként fog elindulni a vitorlázás Everestjének is nevezett Vendée Globe-on, a világ legnehezebbnek számító sportversenyén, amelyen a résztvevőknek egyedül, külső segítség és kikötés nélkül kell körbehajózniuk a bolygót.

A tizedik Vendée Globe idén november 10-én rajtol Les Sables d'Olonne-ból. Weöres ezt megelőzően pedig kisebb transzatlanti versenyeken és még egy nagy nemzetközi viadalon, a szeptember 10-15. között sorra kerülő Défi Azimuton áll rajthoz.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik