Paralimpia 2024: Szabó Alexandra kvótát szerzett bocciában

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.06.04. 11:28
null
Szabó Alexandra (Fotó: Európai Paralimpiai Bizottság (EPC))
A Nemzetközi Bocciaszövetség hétfői tájékoztatása alapján Magyarország újabb egyéni kvótát kapott a párizsi paralimpiára, amelyet a BC4-es női versenyzőknél Szabó Alexandra, a PTE-PEAC versenyzője szerzett meg.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) keddi közleménye szerint a 24 éves sportoló jelenleg az előkelő harmadik helyet foglalja el a világranglistán, csupán két ponttal lemaradva az első helyezettől, így a paralimpiai kvóta sorsa nem volt kérdéses. Szabó Alexandra 16 év után az első magyar bocciázó, aki ott lehet a paralimpián. Magyarországnak – szabadkártya-igényléssel – még egy további kvótára is van esélye a sportágban.

A francia pétanque labdajátékhoz hasonlító bocciát először a New Yorkban és Stoke Mandeville-ben megrendezett 1984-es paralimpián („Fáklyajátékokon”) vezették be új sportágként a programba. Magyar bocciázónak legutóbb 2008-ban sikerült paralimpiai kvótát szereznie, akkor Béres Dezső és Gyurkota József képviselte a nemzeti színeket. Ugyanez a páros 2004-ben Athénban bronzérmet nyert.

Szabó Alexandra legjobb eredményei közé tartozik a 2021-ben, Sevillában szerzett egyéni Európa-bajnoki cím és ezüstérem párosban, illetve a 2023-as multisport para Európa-bajnokságon egyéniben nyert ezüst.

Magyarország eddig 24 kvótát szerzett a párizsi paralimpiára: hetet úszásban, hatot kajak-kenuban, négyet asztaliteniszben, kettőt sportlövészetben, egyet-egyet atlétikában, bocciában, díjlovaglásban, íjászatban és kerékpárban.

A paralimpiára augusztus 28. és szeptember 8. között kerül sor a francia fővárosban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik