Pénteken rajtol a darts European Tour, minden eddiginél több sztár jön Budapestre

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2024.03.06. 14:52
Dave Chisnall nyerte meg tavaly a Hungarian Darts Trophyt (Fotó: Koncz Márton)
Pénteken kezdetét veszi a PDC dartsszervezet 13 állomásos European Tour-sorozata, amely immár negyedik alkalommal Budapestre is ellátogat, az MVM Dome szeptemberben ad otthont hazánk legrangosabb dartseseményének.

 

Pénteken Belgiumban kezdődik a hét európai országot érintő versenysorozat, amelynek tornái egyenként 175 ezer font összedíjazásúak.

A PDC a versenyek lebonyolításán nem módosított, viszont megváltoztatta a kvalifikációt. Eddig csak a Players Championship- és European Tour-versenyek eredményei alapján kialakult Pro Tour-ranglista első 16 helyezettje kapott automatikus indulási jogot, a maradék 32 helyet selejtezők révén töltötték fel. Az idén már a világranglista első 16 helyezettje is lehetőséget kap arra, hogy ott legyen a versenyeken, plusz a Pro Tour-rangsorból a legjobb 16 is szerepelhet, akik alapból nem feltétlenül vannak bent ebben a 16-ban. A Tour-kártyás selejtezőből így a korábbi 24 helyett csak 10 versenyző kvalifikálja magát egy-egy fordulóra. A maradék hat helyet az észak-európai és a kelet-európai selejtezős, valamint a négy helyi versenyző kapja meg (a Challenge Touron indulók számára kiírt, versenyenként 2-2 kvótát adó általános selejtező megszűnt).

A lebonyolítás megmaradt: pénteken 16 mérkőzést rendeznek, délután és este is nyolcat-nyolcat. A továbbjutókra a 16 kiemelt vár, ők szombaton játsszák első mérkőzésüket. Itt van egy kis csavar, hiszen a 16 kiemelt minden esetben a Pro Tour-ranglista első 16 helyezettje lesz.

Ez így néz ki a gyakorlatban a hét végén Wiezében.

VILÁGRANGLISTA-16 (a február 2-i állás volt a mérőpont): Luke Humphries (angol, 2.), Michael van Gerwen (holland, 8.), Michael Smith (angol, 11.), Nathan Aspinall (angol), Gerwyn Price (walesi, 3.), Rob Cross (angol, 7.), Danny Noppert (holland, 10.), Peter Wright (skót), Jonny Clayton (walesi, 9.), Dave Chisnall (angol, 1.), Damon Heta (ausztrál, 4.), Joe Cullen (angol), Dirk van Duijvenbode (holland, 5.), Dimitri Van den Bergh (belga), Chris Dobey (angol), Stephen Bunting (angol)
A PRO TOUR-RANGSOR JOGÁN: Josh Rock (északír, 6.), Ross Smith (angol, 12.), Krzysztof Ratajski (lengyel, 13.), Gary Anderson (skót, 14.), Ryan Searle (angol, 15.), Ricardo Pietreczko (német, 16.), Martin Schindler (német), Andrew Gilding (angol), Daryl Gurney (északír), James Wade (angol), Gian van Veen (holland), Ryan Joyce (angol), Gabriel Clemens (német), José de Sousa (portugál), Brendan Dolan (északír), Raymond van Barneveld (holland)
A dőlt betűvel szedett játékosok már pénteken színpadra állnak.
AZ AUTOMATIKUS INDULÓK BELGIUMBAN (zárójelben a kiemelési sorszám)

Azaz Belgiumban Nathan Aspinall és a friss Európa-bajnok Peter Wright ott lehet a mezőnyben az abszolút világranglista 4. és 8. helyezettjeként, de mivel a Pro Tour-rangsorban csak a 24., illetve a 17. helyen állnak, nekik már pénteken is a színpadra kell lépniük.

A versenyek szervezőinek így a PDC garantálja a több sztárt a mindenkori mezőnyben – és a pénteki játéknapon –, ugyanakkor mivel több az automatikusan kiosztott indulási jog, félő, hogy az eddiginél több visszalépés is lesz egy-egy viadal előtt.

Luke Littler nincs a fenti listán, neki még selejtezőn kellett indulnia, és a belgiumi versenyre sikeresen kvalifikálta is magát. A következő két versenyre viszont nem tudott bejutni, így legközelebb csak az áprilisi sindelfingeni ET-versenyen láthatja a közönség. Szeptemberre várhatóan már ő is az automatikusan indulók közé fog tartozni. Az első négy torna kelet-európai selejtezőjét megtartották már Budapesten, magyar dartsos egyik viadalra sem tudta kvalifikálni magát.

A mérkőzések az egyik fél hatodik nyert legjéig tartanak, az elődöntőben hét, a döntőben nyolc játékot kell nyerni a győzelemhez. Pénteken az első, szombaton a 2. forduló mérkőzéseit játsszák, vasárnap délután lesz a nyolcaddöntő, este pedig a negyeddöntő, az elődöntő és a döntő. A délutáni szakasz minden esetben 13, az esti 19 órakor kezdődik.

A 13 állomásból álló European Tour versenyeiből hatot Németországban, kettőt Belgiumban rendeznek meg, s lesz egy-egy verseny Ausztriában, Hollandiában, Magyarországon, Svájcban és Csehországban is. A versenyeken gyűjtött pontok alapján a legjobb 32 október végén részt vehet a dortmundi Európa-bajnokságon.

Az alapszakasz versenyeit az előző évhez hasonlóan a Tv4 csoport közvetíti a Max4 csatornán, az Európa-bajnokság a Sport Tv-n lesz.

Március 8–10.: Belgian Darts Open, Wieze
Március 30–április 1.: German Darts Grand Prix, München
Április 12–14.: International Darts Open, Riesa
Április 19–21.: European Darts Grand Prix, Sindelfingen
Április 26–28.: Austrian Darts Open, Graz
Május 10–12.: Baltic Sea Darts Open, Kiel
Május 24–26.: Dutch Darts Championship, Rosmalen
Június 21–23.: European Darts Open, Leverkusen
Augusztus 30–szeptember 1.: German Darts Championship, Hildesheim
Szeptember 6–8.: Flanders Darts Trophy, Antwerpen
SZEPTEMBER 20–22.: HUNGARIAN DARTS TROPHY, BUDAPEST
Szeptember 27–29.: Swiss Darts Trophy, Bázel
Október 18–20.: Czech Darts Open, Prága
Október 24–27.: Európa-bajnokság, Dortmund
A 2024-ES PDC EUROPEAN TOUR ÁLLOMÁSAI

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik