Rajtol a darts Premier League – Luke Littler rivaldafényben

Vágólapra másolva!
2024.02.01. 10:02
Sokan féltik Luke Littlert a sűrű tavaszi menetrendtől, de a közeli ismerősei szerint bírni fogja (Fotó: Getty Images)
Csütörtökön Cardiffban útjára indul a huszadik alkalommal kiírt Premier League, melyben nyolc topjátékos küzd a serlegért tizenhat estén át minden héten – a május 23-i négyes döntőig.

Ezúttal is nyolc topjátékos küzd a trófeáért, a világranglista első négy helyezettje automatikusan kvalifikált, míg további négy versenyzőt a profi dartsszövetség (PDC) és a Sky Sports egyeztetése után kérnek fel a szereplésre. A mezőnyben két újonc található, méghozzá a legutóbbi világbajnokság két finalistája. Ráadásul már az első fordulóban összecsap a friss világbajnok Luke Humphries és a 17. évét nemrég betöltő Luke Litter, aki a versenysorozat történetének legfiatalabb játékosa lesz.

Littler január közepén nyerte meg első televíziós címét, a Bah­rain Darts Masterst, a negyeddöntőben többek között egy kilencnyilassal búcsúztatta Nathan Aspinallt, majd a döntőben megverte a holland Michael van Gerwent, aki aztán a Dutch Masters fináléjában vágott vissza neki.

Az angol tinédzser életkora miatt a világbajnokságon mutatkozhatott be a felnőttek között, a döntőig menetelve berobbant, és nemcsak a dartsrajongók ismerték meg a nevét, hanem a megjelenésével a darts is minden eddiginél nagyobb figyelmet kapott a brit és európai sportsajtóban. A világbajnokság óta a csapból is Littler folyt, csokorba gyűjtöttük a legérdekesebb véleményeket a 17 éves angolról, aki hétről hétre megméretheti magát a világ legjobbjaival – akikhez már ő is hozzátartozik.

Dimitri Van den Bergh a világbajnokságon: – Hihetetlen, milyen játékos robbant be! Amit ezen a világbajnokságon láttunk Luke Littlertől, az nem normális, őrület! Srácok, mindenki adja vissza a Pro Tour-kártyáját, mert ez a srác nagyon hosszú ideig uralni fogja a darts világát!

Brendan Dolan a világbajnokságon: – Furcsa volt ilyen fiatal sráccal játszani. Nem vagyok naiv, tudom, hogy az amatőr mezőnyből is jöhetnek jó játékosok, és nagyszerű látni, hogy egy kedves srác, akit a színfalak mögött is mindenki szeret, így berobban. Luke sikere gyerekek sokaságát indíthatja el a darts felé, nem is sorolom, milyen sok szempontból nyer vele a darts. 

Emma Raducanu brit teniszező (a US Open 18 éves győztese) a vb után: – A barátom küldött egy képet Luke Littlerről mint vb-döntősről, nem hittem el, hogy 16 éves. Jártam az ő cipőjében, azt tudom tanácsolni, hogy a bizalmasai körét tartsa a lehető legszűkebben, és élvezze ki a sikert, ne rohanjon bele a következő feladatba.

Ronnie O’Sullivan sznúkerklasszis a vb után: – Ha újrakezdhetném, Stephen Hendry útját választanám, és mindig magam mellett tartanék egy Sir Alex Ferguson típusú figurát, aki figyelmeztet, hogy maradjak a földön, ne szálljak el egy-két sikertől. Luke Littlernek is azt tudom tanácsolni, hogy maradjon a földön és jó emberekkel vegye körül magát.

Gary Anderson a világbajnokság után: – Ha Luke Littlerrel elszalad a ló, azért a sajtó lesz a felelős. Hagyják a srácot játszani! A vébé alatt alig lehetett látni a kameráktól és a ráugró tömegtől a meccsek után. Jó vébéje volt, de mi van, ha most akkora nyomás lesz rajta, hogy összeomlik? Az mind a sajtó hibája. Még csak 16 éves, nem interjúkat kellene adnia, hanem a tábla előtt gyakorolni. Sokszor láttuk már, hogy jön egy tehetség, és nagyon gyorsan el is tűnik, vele ne tegyék ezt!

James Wade a PL kapcsán: – Littler a dartsot a nagy nyilvánosság elé lökte, erre a szponzorok is felfigyeltek, ami nagyon jó hír a sportunk számára. De vigyázzanak, még tini, nem mindig úgy alakulnak majd a dolgok, ahogy elképzelte vagy elképzeltük. A Premier League-szereplése sem lep meg, ő a legeladhatóbb dartsos, de ez a roadshow néha nagyon kegyetlen tud lenni, magányosan érzi ott magát az ember, nagyon remélem, hogy nem issza meg a levét ilyen korán. Vigyázni kell rá, mert nagy kincs. Volt, hogy én voltam a legfiatalabb majorgyőztes a PDC-nél, és nem az első trófea megszerzése a legnehezebb, hanem a másodiké, mert ott már előkerülnek a gyűlölködők is, akik azt szeretnék, hogy veszíts, ne nyerj többet.

Matt Porter, a PDC ügyvezetője: – Fallon Sherrock néhány éve meccset nyert a vébén, és hasonló fogadtatásban részesült. Sajnos az ő sikerét a hetekkel később kitörő koronavírus-járvány miatt nem tudtuk meglovagolni. Luke Littler egy egész világbajnokságon át tartotta a magas szintet, és teljesen új közönség figyelmét irányította a dartsra, amely már egyébként is évek óta új területeket hódít. Most a tinédzserek érdeklődését hívhatjuk fel magunkra, hiszen Luke hétköznapi srác, nem kivételezésből jutott ide, hanem a tehetsége és a szorgalma segítette.

Glen Durrant a PL-mezőny kihirdetése után: – Nagyon különleges dolog szemtanúi vagyunk, dőljünk hátra és élvezzük! Megígértem, nem foglalkozom az életkorával, hiszen generációs tehetség, imádom nézni a játékát! Nem a kilencnyilasa vagy a magas átlaga nyűgöz le, hanem az az érettség, ahogy az egész helyzetét kezeli. Elképesztő történet, nagyon jó a dartsnak. Hogy mit tanácsolnék neki? Semmit, inkább a hozzátartozóinak üzenem, hogy támogassák, viseljék el, hogy hetente jó, ha egy napot otthon tölt majd. Minden 17 éves álma, hogy beutazza a világot, és azt tegye, amit imád csinálni.

Luke Humphries a bahreini World Series-verseny után: – Nem lepett meg, hogy megnyerte a tornát, az már inkább, hogy azt mondta, a vébé után nem fogott nyilakat a kezébe. Figyelni kell arra, hogy mindig felkészült legyél, mert ha egyszer arra ébredsz, hogy tökéletesnek érzed a játékod, és nincs szükséged több gyakorlásra, az csúnyán vissza fog ütni. Az odaadásra és a gyakorlásra mindig szükség lesz, mert gyorsan elvesztheti valaki a jó formáját.

Michael van Gerwen a hollandiai World Series-verseny előtt: – Egyetlen meccset sem néztem meg a vébén, miután kiestem, az eredményeket az interneten követtem. Luke Littler berobbant, van rá esély, hogy lesz néhány olyan közös évünk, mint Phil Taylorral. Ez jót tesz a sportnak, mindenki a két legjobb játékos meccseire kíváncsi, és ha tornát akarok nyerni, őt is le kell győznöm hozzá. Biztos vagyok benne, hogy lesznek klasszikusaink. 

Michael Smith Luke Littler hatásáról: – Littler megjelenése nagyon jót tesz a dartsnak, ahogy Fallon Sherrock is jót tett. Mielőtt Fallon eljött a World Seriesbe, feleannyi volt a tornák díjazása. Kettejüknek köszönhetően egyre több pénz lesz a sportágban, és ha Luke Littler úgy folytatja, ahogy berobbant, teljesülhet Barry Hearn álma, és a világbajnok egymillió fontot kaphat.

Gerwyn Price a holland World Series-versenyen: – Szegény Luke Humphries! Ősszel sorra nyerte a nagy tornákat, aztán világbajnok lett, mégsem beszél róla senki, mindenki Luke Littlerről áradozik folyton. Megérdemli a kissrác, mert szenzációs, de át tudom érezni, milyen a másik Luke helyzete.

Nathan Aspinall a Planet Sportnak a Premier League-rajt kapcsán: – Régóta ismerem Luke-ot, közös a menedzsmentünk. A világbajnokságra is együtt készültünk, már akkor is jól ment neki. Az különösen lenyűgözött, ahogy az egész helyzetet kezeli, imádnivaló a srác. Nem aggódom a felhajtás miatt, tud magára vigyázni. Most még egy szimpla srác, nem foglalkozik a pénzzel, csak azzal a játékkal, amit szeret. A Premier League-ben az utazás és a médiafelhajtás kiégetheti az embert, de nem hiszem, hogy Luke-ot félteni kell, nem 32 éves, nem kell hazamennie a gyerekeihez, nem fog belefáradni. Nagy értéke a dartsnak, mindannyiunknak jót tesz, hogy itt van.

Luke Humphries a Premier League-rajt előtt a The Sunnak: – A következő húsz évben rengeteget fogok Luke-kal játszani, felkészültem rá. Megérdemli a kiemelt figyelmet, talán soha többé nem látunk ilyen 16-17 éves dartsost. Nem irigykedem a felhajtásra, ami körülveszi, én nem ezért csinálom. Arra nekünk, rutinosabb játékosoknak kell figyelniük, hogy senki se akarja őt kihasználni, hogy azzal magára terelje a figyelmet.

Gerwyn Price a Premier League-rajt előtt a Sky Sportsnak: – Szenzációs a srác, de nagy nyomás kerül rád, ha vele játszol, mert tudod, hogy nincs rossz napja, mindig magas szinten teljesít. Egyébként kedves srác, nagyon szimpatikus a gyakorlózónában is, magának való, két lábbal áll a földön, ez az, amire a dartsnak szüksége volt! És előbb-utóbb le fogom győzni!

Tizenhat minitorna után négyes döntő

A PL-mezőny balról: Peter Wright, Rob Cross, Nathan Aspinall, Luke Humphries, Michael van Gerwen, Michael Smith, Gerwyn Price és Luke Littler (Fotó: Getty Images)

Az egymillió font összdíjazású PL 16 fordulóját egy-egy „minitornaként” bonyolítják le: a negyeddöntőt az elődöntő, majd a döntő követi. Az estek győztesei öt pontot kapnak, míg a döntő vesztese hárommal gazdagodik, az elődöntő vesztesei kettővel. Az alapszakasz mérkőzései a hatodik megnyert leggel dőlnek el – a négyes döntőbe a tabella első négy helyezettje jut be, az elődöntőben tíz, a fináléban tizenegy leget kell megnyerni a sikerhez. Luke Littler és Luke Humphries mellett a mezőnyt alkotja majd a nyolcadik PL-trófeájára hajtó, címvédő Van Gerwen, a tavalyi döntős Gerwyn Price, a világranglista éléről a vb-n letaszított Michael Smith, valamint Na­than Aspinall, Peter Wright és Rob Cross. A sorozatot a Sport Tv közvetíti.
A Darts Premier League állomásai
Február 1.: Cardiff. Február 8.: Berlin. Február 15.: Glasgow. Február 22.: Newcastle. Február 29.: Exeter. Március 7.: Brighton. Március 14.: Nottingham. Március 21.: Dublin. Március 28.: Belfast. Április 4.: Manchester. Április 11.: Birmingham. Április 18.: Rotterdam. Április 25.: Liverpool. Május 2.: Aberdeen. Május 9.: Leeds. Május 16.: Sheffield. Május 23., négyes döntő: London

PDC DARTS PREMIER LEAGUE
1. ÁLLOMÁS, CARDIFF
20.00 (Tv: Sport1)
A negyeddöntő párosítása (ágrajz szerint)
Peter Wright (skót)–Rob Cross (angol)
Gerwyn Price (walesi)–Nathan Aspinall (angol)
Michael van Gerwen (holland)–Michael Smith (angol)
Luke Littler (angol)–Luke Humphries (angol)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik