Birkózás: összesen 36 magyar szerepel az év első nemzetközi viadalán

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.01.09. 14:55
null
Bácsi Péter szerint birkózóinkra kemény viadal vár (Fotó: MBSZ)
Összesen 36 birkózónk szerepel az év első nemzetközi viadalán, a zágrábi UWW-rangsorversenyen, amelynek szerdától vasárnapig a helyi Dom Sportova ad otthont – tájékoztatta szerkesztőségünket a Magyar Birkózók Szövetsége.

 

Az MBSZ szakmai igazgatója, Bácsi Péter arról adott tájékoztatást, hogy ez a megméretés adja az alapot a februári, bukaresti Európa-bajnokságon induló válogatott összeállításához – olvasható a sajtóközleményben.

„Talán még sosem rendezték meg ennyire korán a zágrábi viadalt, de tudjuk az okát: idén a párizsi olimpia van középpontban, a versenynaptár is ahhoz igazodik. Hatványozottan nehéz verseny lesz, hiszen alig léptünk ki az alapozásból, máris szőnyegre állunk a nemzetközi porondon. A csúcsformától messze vagyunk, ám azt nem is most kell hozni. Ettől függetlenül fontos viadal előtt állunk, az itt szerzett pontok az olimpiai kvalifikációs versenyben való kiemelést is befolyásolják, emellett bizonyos súlycsoportjainkban válogatóként is szolgál. Ha valamelyik kategóriában nem tudunk döntést hozni, akkor külön válogatót írunk ki az érintett versenyzőknek.”

Zágrábban kiemelten érdekesnek ígérkezik a kötöttfogású 87 kg (a világbajnok Losonczi Dávid és az Eb-győztes Takács István indul), a 97 kg (a vb-ezüstérmes Szőke Alex és a vb-harmadik Lévai Tamás lép szőnyegre), a 67 kiló (az Eb-második Váncza István és az Eb-harmadik Torba Erik is szerepel), a női 57 kg (az Eb-bronzérmes Galambos Ramóna, az Eb-második Bognár Erika, valamint az Eb-harmadik Dollák Tamara birkózik), illetve a 76 kg, amelyben több mint másfél éves kihagyás után visszatér az Európa-bajnoki harmadik helyezett Nagy Bernadett, akivel egy súlycsoportban küzd a kétszeres junior Eb-győztes Nyikos Veronika – teszi hozzá a sajtóközlemény.

„Kifejezetten erős lesz a mezőny, nem egy súlycsoportban indulnak legalább harmincan. Jósolni ezúttal nem szeretnék, mert tudom, hogy az év eleji forma erősen érezhető lesz még a csapaton. Reméljük, másoknál is! A legfontosabb az, hogy mindenki birkózzon kiélezett meccseket és a lehető legjobbját nyújtsa” – mondta Bácsi Péter.

UWW-RANGSORVERSENY, ZÁGRÁB
A VERSENY ÉS A MAGYAROK PROGRAMJA
Szerda. Szabadfogás. 57-61-65 kg: nincs magyar induló. 70 kg: Antal Dániel, 74 kg: Kuramagomedov Murad, 86 kg: Vida Csaba, Püspöki Patrik.
Csütörtök. Szabadfogás. 79-97 kg: nincs magyar induló. 92 kg: Juhász Balázs, 125 kg: Ligeti Dániel. Női birkózás. 50 kg: Szekér Szimonetta, 55 kg: Szenttamási Róza, Terék Gerda.
Péntek. Női birkózás. 59 kg: Szabó Nikolett, 62 kg: Elekes Enikő, 65 kg: nincs magyar induló. 68 kg: Szabados Noémi, Pók Karolina. Kötöttfogás. 77 kg: Lévai Zoltán, Fritsch Róbert, Tösmagi Attila, 87 kg: Losonczi Dávid, Takács István.
Szombat. Női birkózás. 53 kg: Orsós Sztálvira, 57 kg: Galambos Ramóna, Bognár Erika, Dollák Tamara, 72 kg: nincs magyar induló. 76 kg: Nagy Bernadett, Nyikos Veronika. Kötöttfogás. 63 kg: nincs magyar induló. 67 kg: Váncza István, Torba Erik, Mányik Dávid.
Vasárnap. Kötöttfogás. 55-60 kg: nincs magyar induló. 72 kg: Lévai Levente, Klányi Krisztofer, Takács Zsolt, 82 kg: Szilvássy Erik, Dömök Péter, 97 kg: Lévai Tamás, Szőke Alex, 130 kg: Vitek Dárius, Darabos László.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik