Golf: az USA nagyot hajrázott, Európa mégis visszaszerezte a Ryder-kupát – videók

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2023.10.01. 18:23
null
Európai játékosok a győzelem után (Fotó: Getty Images)
Az első két napon szerzett előny elégnek bizonyult: Európa válogatottja 16.5–11.5-re legyőzte az Egyesült Államokat a golfsport legjelentősebb csapatversenyén, a 44. Ryder-kupán. A kétévente sorra kerülő, az idén Róma közelében megrendezett verseny vasárnapi egyéni mérkőzései során az európaiak korán a végső diadal küszöbére érkeztek, csakhogy az amerikaiak nagy hajrába kezdtek, így csak a kilencediknek véget érő csatában dőlt el a patinás trófea sorsa.  

A vasárnapi egyéni mérkőzéseken megszerezhető 12 pontból négyet kellett begyűjteniük az európaiaknak ahhoz, hogy visszahódítsák a 2021-ben amerikai kézbe kerülő serleget, ami az előző két nap páros meccsein történtek fényében, ha nem is habkönnyű, de teljesíthető feladatnak ígérkezett.

Az elsőnek véget érő partiban a norvég Viktor Hovland meg is kezdte a visszaszámlálást: az első hat lyukból négyet megnyert Collin Morikawa ellen, és magabiztos játékkal a 15.-en be is fejezte a mérkőzést– az utolsó három szakaszt le sem kellett játszani. A négy szükséges pontból egy megvolt.

VIKTOR HOVLAND EGY REMEK KÖZELÍTŐ ÜTÉSE

Időrendben elsőként Jon Rahm és Scottie Scheffler vágott neki a 18 lyukas pályának– a párok 12 perces különbséggel követték egymást –, és bár a spanyol kiválóan kezdett, amerikai riválisa fordított, s az utolsó lyukhoz ő érkezett minimális előnnyel. Ott azonban neki nem sikerült a gurítás, Rahm viszont birdie-t ütött, döntetlenre mentette a mérkőzést, amivel Európának újabb fél pontot szerzett.

EGY NAGYSZERŰ MENTÉS JON RAHMTÓL

Az olimpiai bajnok Justin Rose nagyot hajrázott, ám nem sikerült ledolgoznia hátrányát, Patrick Cantlay az utolsó előtti szakaszon ütött birdie-vel behúzta az első strigulát az amerikai győzelmek rovatába.

EGY TANÁRI PATRICK CANTLAY-PUTT

A pillanatnyi állásokat közlő leaderboardon sok volt a vörös szín, azaz a mérkőzések többségén is az amerikaiak vezettek, ugyanakkor az is látható volt, hogy a következőként véget érőn alighanem a házigazda európaiak örülnek majd. A kérdés csak az volt: Rory McIlroy vagy Tyrrell Hatton finisel előbb? McIlroynak sikerült! A jelenleg legmagasabban jegyzett európai játékos az első hét szakaszból négyet megnyert és csak egyet engedett át Sam Burnsnek, jelentős előnnyel fordult a második kilencesre. Burns tartani tudta a lépést, de fordítani nem nagyon volt esélye – McIlroy a 17-esen jegyzőkönyvbe került birdie-vel győzött. Európának már csak másfél pont hiányzott!

PAZAR KÖZELÍTÉS RORY McILROYTÓL

Hatton sem késlekedett sokáig: a 31 éves angol– aki 2019 óta nem végzett az első tízben major versenyen– remekül kezdett, az első négy lyukból három az övé lett a Brian Harman elleni mérkőzésen, és bár az amerikai a 15-ösön faragott a hárompontos hátrányából, a következőn Hatton egy remek bunkerütésre alapozva behúzta a meccset. Európa félpontnyira került a győzelemhez.

Hét mérkőzés tartott még, de ötön az amerikaiak vezettek– lesz-e csoda? Képesek fordítani a címvédők? A rutinos Brooks Koepka magabiztosan verte a fiatal Ludvig Aaberget, és ha nagy csatában is, a hétvége legjobban teljesítő amerikai játékosa, Max Homa is hozta a meccsét Matt Fitzpatrick ellen. Xander Schauffele, Tokió olimpiai bajnoka is kimászott a gödörből, rossz kezdés után a második kilencesen kézbe vette az irányítást, és tulajdonképpen simán legyőzte Nicolai Höjgaardot.

MAX HOMA ILYET NEM HIBÁZ EL

Három amerikai győzelem zsinórban, és megnyílni látszó további esélyek. Justin Thomas hozott még egy meccset… de annak már nem volt jelentősége. Időközben ugyanis az egyik legrutinosabb amerikai, Rickie Fowler a 16-os szakaszon elütésből a vízbe küldte a labdát, ennél nagyobb előny pedig nem kellett Tommy Fleetwoodnak: az idén a US Openen és a British Openen is az első tízbe kerülő angol birdie-helyzetét Fowler megítélte– ezzel eldőlt, hogy a parti európai szemszögből a legrosszabb esetben döntetlen, ami elég a Ryder-kupa elhódításához.

EGY NAGY MENTÉS TOMMY FLEETWOODTÓL

…ÉS A GYŐZELEM PILLANATAI


Fleetwood végül meg is nyerte a mérkőzését, Robert MacIntyre is győzött, és bár Shane Lowry kezéből kicsúszott a győzelem az utolsó lyuknál, fél pontot ő is hozzátette a ternéshez: Európa összesítésben magabiztosan, 16.5–11.5-re megnyerte az idei Ryder-kupát.

„Bíztak bennem és hozták a tudásukat. Érzelmes pillanatok ezek Nagyon hosszú út volt, egy csodálatos kaland, nagyszerűen éreztem magam mindvégig. Stresszes volt az utolsó nap, az amerikaiak hatalmasat küzdöttek, minden elismerésem érte. Határtalanul büszke vagyok a tizenkét játékosomra, egységes csapatként dolgoztunk az első naptól kezdve, a szívüket-lelküket kitették a győzelemért”– lelkendezett Luke Donald, az európaiak angol kapitánya, aki játékosként négy Ryder-kupát nyert, most beugró kapitányként is sikerült neki.

LUKE DONALD A MAGASBA EMELI A KUPÁT


Folytatás 2025 őszén a tengerentúlon, New York közelében, Bethpage Blackben.

44. RYDER-KUPA, GUIDONIA MONTECELIO, OLASZORSZÁG
A VÉGEREDMÉNY: EURÓPA–EGYESÜLT ÁLLAMOK 16.5–11.5

A VASÁRNAPI EGYÉNI MÉRKŐZÉSEK (6–6) – vastag betűvel a győztesek
Viktor Hovland (Európa)–Collin Morikawa (Egyesült Államok) 4, 3
Jon Rahm (EU)–Scottie Scheffler (EÁ) döntetlen
Justin Rose (EU)–Patrick Cantlay (EÁ) 2, 1
Rory McIlroy (EU)–Sam Burns (EÁ) 3, 1
Tyrrell Hatton (EU)–Brian Harman (EÁ) 3, 2
Ludvig Aaberg (EU)–Brooks Koepka (EÁ) 3, 2
Matt Fitzpatrick (EU)–Max Homa (EÁ) 1, 0
Nicolai Höjgaard (EU)–Xander Schauffele (EÁ) 3, 2
Sepp Straka (EU)–Justin Thomas (EÁ) 2, 0
Tommy Fleetwood (EU)–Rickie Fowler (EÁ) 3, 1
Robert MacIntyre (EU)–Wyndham Clark (EÁ) 2, 1
Shane Lowry (EU)–Jordan Spieth (EÁ) döntetlen

A 3. NAP ÖSSZEFOGLALÓJA

A RYDER-KUPA – RÖVIDEN
A Ryder-kupa a golf leghíresebb csapatversenye, amelyen az Egyesült Államok és Európa férfiválogatottja csap össze (1971-ig Nagy-Britannia, 1973 és 1977 között Nagy-Britannia és Írország közös csapata volt az amerikaiak ellenfele).
Az eddigi 44 viadalból 27-et az Egyesült Államok nyert meg (köztük a legutóbbit), hármat a brit/ír csapat, a mostanival együtt 12-t Európa, kettő döntetlenre végződött.
A versenyt 1927-ben rendezték meg először, és a trófeát adományozó angol üzletemberről, Samuel Ryderről nevezték el. A résztvevők– dacára annak, hogy a sportág profi versenyein mesés a díjazás– nem részesülnek pénzdíjban.
Az idei Ryder-kupát szeptember 29. és október 1. között rendezték meg, a házigazda Olaszország, közelebbről a Róma közelében található Guidonia Montecelio golfklubja, a Marco Simone Golf & Country Club volt.
A verseny menete: az első és a második napon nyolc-nyolc páros mérkőzést játszanak le, a harmadik napon 12 egyénit, mindegyiket a meccsjáték szabályai szerint. A mérkőzések győztese az a csapat/játékos, amely/aki több szakaszt nyer meg a 18 lyukas parti során. A győzelem egy, a döntetlen fél pontot hoz a csapat konyhájára; ha az összes mérkőzés lejátszása után döntetlen az összesített állás, akkor a címvédő válogatottat hirdetik ki győztesnek.
A páros mérkőzések két rendszerben zajlanak: nyolc mérkőzésen mindkét csapattag a saját labdájával játszik, és a jobbik eredménye számít a csapatversenybe (fourballs); nyolc mérkőzésen a pár két tagja ugyanazzal a labdával játszik, felváltva ütnek, értelemszerűen a közös eredményük számít (foursomes).
A legjobb európai és egyesült államokbeli golfozók alkotta, 12-12 tagú válogatottakba főszabály szerint kétféleképpen lehet bekerülni: egyrészt a kvalifikációs időszak során nyújtott teljesítményen alapuló ranglistákról, másrészt a kapitány meghívójával (mindkét csapatban hat kapitányi választott szerepel). Az európai csapatnál két pontlistát vesznek figyelembe – az egyiken az európai körversenyen (DP World Tour), a másikon az egyéb világversenyeken nyújtott teljesítményt összegzik –, mindkettőről a három legjobb kerül be a csapatba. Az Egyesült Államoknál egy lista létezik, a legnagyobb versenyeken nyújtott szereplés számít, és az első hat helyezett kerül a válogatottba.
Az idei csapatok (zárójelben a világranglista-helyezés)
EURÓPA: Rory McIlroy
(északír, 2.), Jon Rahm (spanyol, 3.), Viktor Hovland (norvég, 4.), Matt Fitzpatrick (angol, 8.), Tyrrell Hatton (angol, 11.), Robert MacIntyre (skót, 55.). Kapitányi választottak: Tommy Fleetwood (angol, 14.), Sepp Straka (osztrák, 22.), Shane Lowry (ír, 34.), Justin Rose (angol, 37.), Ludvig Aaberg (svéd, 80.), Nicolai Höjgaard (dán, 82.). Kapitány: Luke Donald (angol)
EGYESÜLT ÁLLAMOK: Scottie Scheffler (1.), Xander Schauffele (5.), Patrick Cantlay (6.), Max Homa (7.), Brian Harman (9.), Wyndham Clark (10.). Kapitányi választottak: Jordan Spieth (12.), Brooks Koepka (17.), Collin Morikawa (19.), Sam Burns (20.), Justin Thomas (24.), Rickie Fowler (25.). Kapitány: Zach Jonhson
A verseny hivatalos honlapja: www.rydercup.com
Az 1. nap összefoglalója itt!
A 2. nap összefoglalója itt!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik