Muszukajev Iszmail megcsinálta, világbajnok szabadfogású 65 kilóban!

Vágólapra másolva!
2023.09.19. 19:13
null
Az öröm mesés pillanata, magyar zászlóval (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Muszukajev Iszmail történelmi aranyérmet szerzett a belgrádi Stark Arénában zajló birkózó-világbajnokságon, mivel a döntőben 11:0-ra, technikai tussal legyőzte a Puerto Ricó-i Sebastian Riverát. Muszukajev 1979 után az első birkózó, aki hazánknak vb-aranyat szerzett szabadfogásban.

 

BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD
SZABADFOGÁS
65 kg
Döntő: Muszukajev Iszmail–Sebastian Rivera (Puerto Ricó-i) 11:0, technikai tus – vége

ÖSSZEFOGLALÓ

Világbajnokot, olimpiai és világbajnokot, junior-világbajnokot is legyőzött a főtáblán. Elképesztően kemény ütközetek után, s tán annál is keményebb ágon menetelt a döntőbe. Megszerezte a magyar birkózósport első párizsi olimpiai kvótáját. És most itt állt a lehetőség kapujában. A lehetőségében, amelyre oly régóta vár a hazai birkózóközösség: 44 éve, az 1979-es San Diegó-i világbajnokság óta nem szerzett vb-aranyérmet a magyar szabadfogás. Azon a bravúrosan jól sikerült eseményen Kovács István állt a dobogó felső fokára a 82 kilogrammosok között.

Vajon követi-e őt Muszukajev Iszmail? Azok után, amit hétfőn letett az asztalra, nem lehet kérdés – gondoltuk a Stark Arénában ülve! A világraszóló eredmény eléréséhez az Egyesült Államokban nevelkedett, Puerto Ricó-i színekben Pánamerikai bajnokságon ezüst- és bronzérmes, vb-ötödik Sebastian Riverán kellett túljutnia. Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány a döntő előtt szűk másfél órával úgy fogalmazott: „Ez a srác odaáll és birkózik, nem annyira verekedős, mint a tegnapi ellenfelek, márpedig Muszukajevnek ez sokkal jobban fekszik. Nem lehet probléma!”

Rivera elhamarkodott Wikipedia-oldala...
Rivera elhamarkodott Wikipedia-oldala...

Ez idő tájt, ha valaki megnyitotta Rivera angol nyelvű Wikipedia-oldalát, azt láthatta, előre beírták: aranyérmet nyert a szabadfogású 65 kilogrammosok között a belgrádi világbajnokságon.

Rosszul tették. De mennyire rosszul tették! Merthogy Muszukajev Iszmail tanárian felépített mérkőzésen gyakorlatilag leiskolázta ellenfelét. Az első menetben egy lábra támadásból, valamint kiléptetésből hárompontos előnyre tett szert. S mikor azt gondolhattuk volna, hogy megindul a Puerto Ricó-i srác, Muszukajev bebizonyította, miért illeti meg őt a világbajnoki öv: fantasztikus ütemű lábra támadásokat indított, kettőt is, mindegyikből négypontos akció született, ami pedig szaknyelven annyit tesz: technikai tus!

Muszukajev Iszmail 4:27 perc alatt 11:0-ra diadalmaskodott, tehát 44 év után ismét ünnepelhettünk szabadfogású világbajnoki aranyérmet! Micsoda este!

„Mondtam én, hogy fekszik neki ez a fiú! – értékelt Bánkuti Zsolt. – Annyira tanár-diák meccs volt, hogy alig jutok szavakhoz. Eszméletlen, elképesztő, annyire éles és gyors volt. Éreztem, hogy az iráni srác elleni mérkőzés a döntő, nem ez volt az. Az történt, amit megbeszéltünk, nagyon okosan birkózott, nem csak a fináléban, az egész világbajnokságon. Fantasztikus, hogy ezt átélhettük.”

Muszukajev Iszmail: Mikor, ha nem most?!

– Tanári döntő volt. Mondhatjuk, hogy ez volt a legkönnyebb mérkőzése ezen a világbajnokságon?
– Nem mondanám, hogy bármennyivel is könnyebb lett volna, mint a tegnapi meccseim – válaszolta Muszukajev Iszmail közvetlenül a döntő után. – Fájtak az ízületeim és az izmaim, emellett valamennyit elveszítettem a hétfői lendületemből, a főtáblán jóval dinamikusabban birkóztam. Mérhetetlenül boldog vagyok, hogy így is sikerült diadalmaskondom.

– Két világbajnoki bronzérem után mi kellett ahhoz, hogy a csúcsra érjen?
– Harminc éves vagyok, és az Európa-bajnoki címem után mindenképpen fel szerettem volna állni a világbajnoki dobogó felső fokára. Közeleg a párizsi olimpia, s úgy voltam vele: Mikor, ha nem most?! Szóval mindent feltettem egy lapra, és beleadtam apait-anyait. Már csak az olimpiai arany van hátra, gyermekkori álmom válna valóra, ha ott is diadalmaskodhatnék.

A vb-arany tehát megvan. Mit lehet ilyenkor még mondani?
– Nagyon köszönöm egész Magyarországnak a befogadást, hogy lehetőséget kaptam. Mérhetetlenül hálás vagyok mindezért!

A kedd délelőtti eseményekre sem panaszkodhatunk, szépen helyt álltak a lányok. Sérülés miatt legutóbb közel két és fél éve lépett szőnyegre világversenyen Galambos Ramóna, aki Belgrádban olimpiai kategóriában, az 57 kilogrammosok között bizonyíthatott. Elsőként az Európa-bajnoki harmadik, vb-ötödik franciaMathilde Riviere-tutasította maga mögé, majd a mongolok olimpiai és világbajnoki bronzérmesén,Bolortujaa Bat-Ocsirinen is túljutott. AzU23-as Európa-bajnok törökElvira Kamaloglu már túl nagy falatnak bizonyult, ez egyben Galambos versenyének végét is jelentette, mivel riválisa nem jutott döntőbe. Az 50 kilós Szekér Szimonetta és az 59 kilogrammos Dollák Tamara is búcsúzott, előbbi közel állt ahhoz, hogy legyőzzea kétszeres világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes románAlina Grigore Vucot, de végül kikapott, míg utóbbi a vigaszágon szenvedett vereséget.

 

Fotó: Róth Tamás
Fotó: Róth Tamás

 

PERCRŐL PERCRE

5. perc: Muszukajev felemeli ellenfelét, megint földhöz vágja nagy erővel, újab négy pont, és ezzel vége! 11:0, Muszukajev Iszmail világbajnok!

4. perc: Muszukajev gyönyörűen földhöz vágja Riverát, négy pont ide! 7:0

Folytatódik a döntő

Vége az első három percnek!

3. perc: kikerülnek a szőnyeg szélére, de mielőtt veszélyes lenne a helyzet, a bíró felállítja őket.

2. perc: Muszukajev kitolja ellenfelét, ez is egy pont ide! 3:0

1. perc: fél percig kóstolgatják egymást az ellenfelek, aztán Muszukajev akciózik, bokára támad és kap két pontot! 2:0

Elkezdődött a döntő!

Most érkezik a szőnyegre Muszukajev és riválisa, Rivera.

A döntő 19.45 körül kezdődik.

ELŐZMÉNYEK

Muszukajev Iszmail hétfőn a kazah Adil Oszpanovot, az olimpiai és világbajnok japán Otoguro Takutót, a junior-világbajnok orosz Samil Mamedovot és a címvédő irániRahman Musza Amuzadhalilit legyőzve bejutott a világbajnoki kedd esti döntőbe, amelyben a pánamerikai bajnoki 2. és 3., vb-5. Puerto Ricó-i Sebastian Rivera ellen lép szőnyegre, az első magyar birkózóként, aki kvótát szerzett a 2024-es párizsi játékokra.

Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány: „Elképesztő. Csodálatos volt, ahogyan tavaly megnyerte a budapesti Eb-t, de ez még azon is túltesz. Nagyon vissza akart vágni az iráninak a tavaly elszenvedett vereségért, végig kontrából támadott, hagyta jönni az ellenfelét, és a zónából csinálta az akcióit. A végén azonban neki kellett mennie, és megcsinálta. Már az olimpiai bajnok japán ellen láttam, hogy szenzációs állapotban van. Nagyon bíztam benne, hogy döntőbe jut, mérhetetlenül boldog vagyok, hogy sikerült. Ezek után azt gondolom, világbajnok lesz. Nem rossz birkózó a Puerto Ricó-i Sebastian Rivera, de azt gondolom, amilyen ágon végigment Muszukajev, neki kell nyernie kedd este.”

1979 után második alkalommal lehetne ismét világbajnoki aranyérme a magyar szabadfogású birkózósportnak – akkor Kovács István állt a dobogó felső fokára, San Diegóban, a 82 kilogrammosok között. A magyar birkózás történetében eddig 20 birkózó 30 világbajnoki címet szerzett – Muszukajev lehet tehát a 21. világbajnokunk és a 31. vb-aranyérmünk büszke tulajdonosa.

„Kipihente magát. Egész nap azt láttam rajta, hogy mentálisan rendben van, nem vett ki belőle nagyon sokat a tegnapi brutális menet. Pontosan tudja, hogy mit csinál, és kész terve van a döntőre. Ez a Puerto Ricó-i srác odaáll és birkózik, nem annyira verekedős, mint a tegnapi ellenfelek, márpedig Muszukajevnek ez sokkal jobban fekszik. Nem lehet probléma!” – nyilatkozta Bánkuti Zsolt szabadfogású szövetségi kapitány a bemelegítőterem előtt, körülbelül másfél órával a döntő előtt.

A hétfő–keddi programcsomag végeredménye

Szabadfogás

65 kg. Döntő: Muszukajev–Rivera (Puerto Ricó-i) 11:0. Vb: MUSZUKAJEV ISZMAIL (MAGYARORSZÁG), 2. Sebastian Rivera (Puerto Rico), 3. Vazgen Tevanjan (Örményország) és Samil Mamedov (egyéni induló, orosz).

97 kg. Vb: Ahmed Tazsudinov (Bahrein), 2. Magomedkhan Magomedov (Bahrein), 3. Kyle Snyder (Egyesült Államok) és Givi Macserasvili (Grúzia), ...14. Bajcajev Vlagyiszlav.

Női birkózás

55 kg. Vb: Okuno Haruna (Japán), 2. Jacarra Winchester (Egyesült Államok), 3. Mariana Dragutan (Moldova) és Anastasia Blayvas (Németország), ...9. Bognár Erika.

59 kg. Vb: Csang Csi (Kína), 2. Julija Tkacs (Ukrajna), 3. Othelie Höie (Norvégia) és Jennifer Page Rogers (Egyesült Államok),...12. Dollák Tamara

A magyarok eredményei és a verseny programja (az olimpiai súlycsoportok dőlt betűvel)
Szabadfogás
Szombat-vasárnap. 61 kg:
nincs magyar induló. 70 kg: Antal Dániel (UTE) a 10. helyen zárt. 86 kg: Püspöki Patrik (Mogyi Bajai BC) a 17. helyen zárt. 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás) az 5. helyen zárt.
Vasárnap-hétfő. 57 kg: nincs magyar induló. 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya) a 11. helyen zárt. 79 kg: nincs magyar induló. 92 kg: Juhász Balázs (KTE) a 12. helyen zárt.

Szabadfogás és női birkózás
Hétfő-kedd. 65 kg:
Muszukajev Iszmail (FTC) világbajnok lett. 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC) a 14. helyen zárt. 55 kg: Bognár Erika (BHSE) a 9. helyen zárt. 59 kg: Dollák Tamara (UTE) a 12. helyen zárt.

Női birkózás
Kedd-szerda. 50 kg:
Szekér Szimonetta (BHSE) kiesett. 57 kg: Galambos Ramóna (BHSE) kiesett. 65 kg: nincs magyar induló. 76 kg: nincs magyar induló
Szerda-csütörtök. 53 kg:
Orsós Sztálvira (Csepel TC), 62 kg: nincs magyar induló. 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA), 72 kg: nincs magyar induló

Kötöttfogás
Csütörtök-péntek. 55 kg:
nincs magyar induló. 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE), 82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC), 130 kg: Vitek Dárius (BHSE)
Péntek-Szombat. 60 kg: Torba Erik (BHSE), 72 kg: Fritsch Róbert (BHSE), 97 kg: Lévai Tamás (BHSE).
Szombat-vasárnap. 63 kg:
Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE), 67 kg: Váncza István (FTC), 87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik