Hungarian Darts Trophy: nem volt elég Humphries kilencnyilasa, Chisnall a bajnok!

L. M.L. M.
Vágólapra másolva!
2023.09.24. 23:12
null
Elképesztő végjáték után Dave Chisnall nyerte a Hungarian Darts Trophyt (Fotó: KOncz Márton)
Dave Chisnall 8:7-re legyőzte Luke Humphriest a 3. Hungarian Darts Trophy döntőjében és a harmadik győzelmét aratta a 2023-as PDC European Tour-sorozatban.

Vasárnap este a finisbe ért a PDC European Tour 12. állomása, azaz a Hungarian Darts Trophy. A délutáni nyolcaddöntők után a Luke-ok csatájával kezdődtek meg a negyeddöntők, Luke Woodhouse csapott össze Luke Humphriesszal. A papírformát tekintve ugyan az utóbbi volt az esélyesebb, arra viszont így sem számítottak sokan, hogy a világranglistán hatodik angol leget nem enged honfitársának – Humphries 100 feletti átlaggal jutott a legjobb négy közé, míg Woodhouse a nagyon gyenge kiszállózását hibáztathatja.

A sokak egyik kedvencévé váló Damon Heta útja is a legjobb nyolc között ért véget, az ausztrált döntő legben állította meg Gerwyn Price. Scott Williams szolgáltatta az este első meglepetését, a 33 éves angol legyőzte a Josh Rockot és a Michael Smitht búcsúztató, eddig magabiztosan teljesítő Mike De Deckert. Hiába kiszállózott jól a belga, a tömege nem volt elég.

Igazi titánok harca volt az utolsó negyeddöntő, amelyben világranglista-2. Michael van Gerwen és Dave Chisnall állt a tábla elé. Rendkívül erősen kezdett a holland, azonban 2:2-nél Chisnall brékelni tudott, amellyel kedvező helyzetbe hozta magát, ettől kezdve elég volt a saját kezdéseit hoznia. Ezt meg is tette az angol, aki első kiemeltként bejutott az elődöntőbe.

Big fish és 180-parádé – így írható le röviden a torna első elődöntője, amelyben Humphries 7:4-es győzelmet aratott Price felett. Az angol egyből bekezdett, egy 170-es kiszállóval abszolválta az első leget, amely megalapozta a hangulatot az összecsapásra. Price az első adandó alkalommal elvette az angol kezdését, aki viszont ezt vissza tudta venni, majd ismét következett egy-egy brék. Humphries megrázta magát ezt követően, sorozatban három nyert leggel 6:3-ra elhúzott. Price csak zárkózni tudott, az angol 6:4-nél kiszállt és bejutott a döntőbe.

HUMPHRIES 170-ES KISZÁLLÓJA

Az a fránya kilencedik nyíl. Túlzás lenne azt mondani, hogy centik, hiszen inkább milliméterek választották el Chisnallt, hogy egy kilencnyilas leget rakjon össze az elődöntőjében, az angol csak a sima 12-est találta el a dupla helyett. Miközben Chizzy szépen lassan építette ki az előnyét Williams ellen, a közönség egy hatalmas vonattal gondoskodott a hangulatról, amelyben több százan is részt vehettek. Williams 5:3-as hátrányban megpróbált 120-ról három dupla 20-szal kiszállni, a merész próbálkozása azonban a harmadik nyílnál elbukott. Ezt követően megrázta magát, két leget hozva megszorongatta az első kiemeltet, azonban Chisnall egy D1-5-D1-es kombinációval megoldotta a kilencet és 7:5-tel behúzta a mérkőzést.

Angol házi döntő jött össze tehát a Hungarian Darts Trophyn, a fináléban Luke Humphries és Dave Chisnall állt a tábla elé. Előbbi úgy kezdte ezt a mérkőzést, ahogyan az elődöntőt is – egy elképesztő 170-es kiszállóval. Humphries ezzel ráadásul brékelt is, így 3:2-ig jobban állt, ekkor azonban Chizzy visszavette a kezdését és egyenlített. Mindkettőjük hozta a saját legjét ezek után, 4:4-nél Chisnall megoldott egy 146-ot is. Két leggel később Humphries leszegte a fejét és olyat csinált, amellyel történelmet írt – kilencnyilast dobott! Az angol két 180 után, T20-T19-D12-es kombinációval abszolválta a tökéletes leget. A győzelme azonban még nem volt biztos, ráadásul Chizzy előbb a saját kezdését hozta, majd brékelt is, így jöhetett a mindent eldöntő leg.

HUMPHRIES TÖKÉLETES LEGJE


Chizzy kezdett és előbb is ért kiszállóra, majd 117-ről 24-re kerekített. Humphries kis híján megoldotta a 141-et, ellenfele azonban a második lehetőségét már nem szalasztotta el, a 24-et megoldva behúzta a nyolcadik leget, ami egyet jelentett a tornagyőzelemmel.

3. HUNGARIAN DARTS TROPHY
A PDC EUROPEAN TOUR 12. ÁLLOMÁSA, BUDAPEST, MVM DOME
NEGYEDDÖNTŐ

Luke Woodhouse (angol)–Luke Humphries (angol, 3.) 0:6
Gerwny Price (walesi, 7.)–Damon Heta (ausztrál, 2.) 6:5
Mike De Decker (belga)–Scott Williams (angol) 5:6
Michael van Gerwen (holland, 9.)–Dave Chisnall (angol, 1.) 4:6

ELŐDÖNTŐ
Luke Humphries (angol, 3.)–Gerwny Price (walesi, 7.) 7:4
Scott Williams (angol)–Dave Chisnall (angol, 1.) 5:7

DÖNTŐ
Luke Humphries (angol, 3.)–Dave Chisnall (angol, 1.) 7:8

A PDC EUROPEAN TOUR 2023-AS VERSENYEI
időponttornahelyszíndöntő
Február 24–26.Baltic Sea Darts OpenKiel, NémetországDave Chisnall–Luke Humphries 8:5
Március 24–26.European Darts OpenLeverkusen, NémetországGerwyn Price–Dirk van Duijvenbode 8:7
Március 31–április 2.International Darts Open
Riesa, NémetországGerwyn Price–Michael van Gerwen 8:4
Április 8–10.German Darts Grand PrixMünchen, NémetországMichael Smith–Nathan Aspinall 8:5
Április 21–23.Austrian Darts Open
Graz, Ausztria
Jonny Clayton–Josh Rock 8:6
Április 28–30.
Dutch Darts Championship
Leeuwarden, Hollandia
Dave Chisnall–Luke Humphries 8:5
Május 5–7.
Belgian Darts Open
Wieze, BelgiumMichael van Gerwen–Luke Humphries 8:6
Május 12–14.Czech Darts OpenPrága, CsehországPeter Wright–Dave Chisnall 8:6
Május 26–28.European Darts GPSindelfingen, NémetországRob Cross–Luke Humphries 8:6
Június 30–július 2.European Darts MatchplayTrier, NémetországLuke Humphries–Dirk van Duijvenbode 8:7
Szeptember 8–10.German Darts OpenJena, NémetországKrzysztof Ratajski–Stephen Bunting 8:3
Szeptember 22–24.Hungarian Darts TrophyBudapest, MVM Dome
Dave Chisnall–Luke Humphries 8:7
Október 13–15.German Darts ChampionshipHildesheim, Németország
Október 26–29.Európa-bajnoki döntőDortmund, Németország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik