Birkózó-vb: nem ütötték le a tust – Losonczi Dávid ezüstérmes

Vágólapra másolva!
2023.09.24. 19:25
null
Öt másodpercig tartotta Losonczi Dávid Ali Cengizt ebben a pozícióban – szaknyelven ezt úgy hívják: tus (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Ezüstérmet szerzett a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság záró napján a kötöttfogású 87 kilogrammosok között Losonczi Dávid, aki a döntőig vezető úton nagyszerű teljesítménnyel menetelt, majd a fináléban is mindent megtett a győzelemért, de vitatható körülmények között 8:7-re kikapott a török Ali Cengiztől, így az ötkarikás kvóta után ezüstérmet szerzett a szerb fővárosban.

 

BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD
KÖTÖTTFOGÁS, 87 KG
Ali Cengiz (török)–Losonczi Dávid 8:7

ÖSSZEFOGLALÓ

Nehezen találjuk a szavakat. Losonczi Dávid jól ismert riválissal találkozott a világbajnoki döntőben. Az a török Ali Cengiz állt vele szemben, akit Takács István áprilisban legyőzött a zágrábi Európa-bajnokság döntőjében. Sejteni lehetett, hogy jó formában van, hiszen mások mellett az olimpiai, kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok ukrán Zsan Belenyukot legyőzve menetelt az aranycsatába. De ettől függetlenül erősen bízhattunk abban, hogy a második magyar világbajnoki címet is megünnepelhetjük a Stark Arénában, hiszen Losonczi Dávid világklasszisokon gyakorlatilag átgázolva szerezte meg a magyar birkózósport második párizsi olimpiai kvótáját, és jutott a fináléba.

Az ESMTK-KIMBA sportolója kékben, nagy lendülettel szaladt a szőnyegre, a közel százfős magyar szurkolótábor tapsviharral kísérte. Cengiz Losonczi eddigi ellenfeleinél láthatóan stabilabban állt a lábán, ám a mi szempontunkból jól indult a mérkőzés: a bírók a törököt látták passzívabbnak, járt érte az egy pont (1:0), ezzel együtt lenti helyzetből próbálkozhatott a magyar – sikertelenül, nem jött össze az emelés. Losonczi nagyobb gőzerőre kapcsolt, ki szerette volna tolni a törököt, de ő fejlefogásból nagyot kontrázott, négypontos dobást hajtott végre (1:4), s ha ez nem lenne elég, mezhúzásért kétpontos intést ítéltek ellenünk (1:6).

Losonczi Dávid ezüstérmes kötöttfogás 87 kilóban a belgrádi világbajnokságon (Fotó: Róth Tamás/Magyar Birkózók Szövetsége)
Losonczi Dávid ezüstérmes kötöttfogás 87 kilóban a belgrádi világbajnokságon (Fotó: Róth Tamás/Magyar Birkózók Szövetsége)

A második menetben kiegyenlítetten alakult az állóhelyzet, érthető, hogy a passzivitást „visszaadták” a töröknek (1:7), lentről jöhetett. Pörgetni próbált, Losonczi fantasztikus ütemben kontrázott, és a karját behúzva kétszer is bebillentette (5:7), majd tusolta, mintegy 45 másodpercig. Forgolódott a török, a mérkőzésvezető megemelte a kezét, megadta volna – két társa nem értett egyet vele. Cengiz majdnem kifordult, de Losonczi átlépve őt nyílegyenesen a hátán tartotta a szőnyegen, közel öt másodpercig, teljesen egyértelmű tushelyzet; a mérkőzésvezető ismét megemelte a kezét, de társai továbbra sem értettek egyet vele. Cengiz kifordult, de szabálytalanság miatt kétpontos intéssel szankcionálták – az így kialakult 7:7-es állás neki kedvezett, a nagyobb értékű akció miatt. Lenti helyzet következett, Losonczi ismét nem tudott emelni. Nagyon elfáradt. Tizenöt másodperc maradt hátra, megindult, levitte. Két pont járt volna érte, de nem adták meg – jogos volt az ítélet, Losonczi lábra nyúlt. Módos Péter szövetségi kapitány challenge-et kért, elveszítettük, és ezzel együtt a mérkőzést is, 8:7-re. Losonczi Dávid karrierje legnagyobb sikerét elérve, a tavalyi világbajnoki bronzérme után ezúttal a dobogó második fokára állhatott fel.

„Büszke vagyok magamra, mert elértem álmomat a kvótaszerzéssel – értékelt a döntőt követően Losonczi Dávid. Szerintem az egész világbajnokságon jól birkóztam, és úgy érzem, többet tettem a töröknél a győzelemért. Betusoltam, de a bírók nem így látták, a Jóisten ezt valamiért most nem akarta.”

Módos Péter kevésbé volt visszafogott: „Felfoghatatlan, hogy világbajnoki döntőben betusolnak valakit, de nem ütik le. Egyszerűen nem értem...”

A magyar válogatott a szabadfogású Muszukajev Iszmail (65 kg) teljesítményének hála egy arany-, míg a kötöttfogású Losonczi Dávid, valamint Fritsch Róbert (72 kg) révén két ezüstéremmel, valamint két olimpiai kvótával zárta a belgrádi világbajnokságot.

PERCRŐL PERCRE

• Passzivitás miatt Losonczinak le kell mennie a szőnyegre és védekeznie kell. Losonczi remekül védekezett és tusolja a törököt! 7:3! Losonczi egyenlít (7:7)! Majd kitolta Cengizt, de lábfogás miatt visszanézik az akciót. 5.6 mp van hátra. Nem adják meg az akciót, elveszített challenge miatt a török kap pontot. Losonczinak nem maradt ideje semmire. Ezüstérmes lett! 8:7 a vége.

• Jön a második menet. Losonczi aktív, de mindkét felet figyelmeztetni kell.

• Itt a szünet, Losonczinak három perce maradt fordítani.

• Állásból folytatják a küzdelmet. Losonczit majdnem kilökte Cengiz. A magyar is megpróbálkozott egy hasonlóval, de a török eldobta Losonczit, akit még meg is intettek, meghúzta ellenfele mezét. 6:1 oda…

• Cengizt figyelmezteti az amerikai bíró, Losonczi vezet 1:0-ra, majd próbálja megemelni a törököt.

• Elkezdődött a finálé! Összeakaszkodnak a felek, a török kétszer is lefejelte Losonczit.

• Piros dresszben a török Ali Cengiz, kékben Losonczi Dávid. Már a szőnyegen a felek!

• JÖN A DÖNTŐ!

• A második bronzmeccset a zágrábi Eb-n is harmadik, 2020-ban Európa-bajnok bolgár Szemen Novikov szerezte meg, aki 3:0-s hátrányból fordított az azeri Islam Abbasov ellen.

• Az első bronzmérkőzésen a harmadik helyet az az ukrán – egyébként parlamenti képviselő – Zsan Belenyuk szerezte meg a kazah Nurszultan Turszinov legyőzésével, aki a tokiói olimpián Lőrincz Viktor ellen diadalmaskodott. A kazahra vár még egy meccs az olimpiai kvótáért a másik bronzmeccs vesztesével.

Losonczi Dávid eddigi mérkőzései
A 16 közé jutásért:
Losonczi Dávid–Szalidinov (kirgiz) 8:0. Nyolcaddöntő: Losonczi–Abbasov (azeri) 8:0. Negyeddöntő: Losonczi–Maszkevics 6:1. Elődöntő: Losonczi–Novikov (bolgár) 10:0

ELŐZMÉNYEK

Sokat várhattunk a tavalyi világbajnokság harmadik helyezettjétől, az U23-as Európa-bajnok Losonczi Dávidtól (87 kg), hiszen az áprilisban Eb-győztes Takács István elleni válogatóküzdelemből ő jött ki győztesen. S nem akárhogyan, a legfontosabb állomáson, a Budapesten rendezett, kifejezetten erős mezőnyt felvonultató Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen egy versenyzőt leszámítva mindenkit technikai tussal utasított maga mögé, riválisai pontot sem csináltak rajta.

A szombati nyitó mérkőzésében nem csalódhattunk. Amolyan bemelegítésként, a 16 közé jutásért az U23-as Ázsia-bajnoki ezüstérmes kirgiz Azat Szalidinovval küzdött, két pörgetéssel, passzivitási ponttal, megnyert challenge-dzsel és levitellel 3:51 perc alatt, 8:0-ra, technikai tussal nyert.

Hiába az Európa-bajnoki ezüst- és két bronzérem, csak néhány másodperccel járt jobban az azeri Islam Abbasov, akit öt kitolással, egy-egy passzivitási ponttal és dobással, 4:02 perc alatt ugyancsak technikai tussal, 8:0-ra legyőzött.

Az egyéni indulóként szereplő világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes Kiril Maszkevics állt az ESMTK-KIMBA birkózójával szemben az elődöntőért. Losonczi hatalmas, négypontos szaltóval indított, amire feltehetően Maszkevics sem számított. A nekünk ítélt passzivitási ponttal 5:0-s előnnyel zárhattuk a menetet.

A második felvonásban megítélték a Losonczi ellen szóló első pontot ezen a világbajnokságon, passzivitás miatt járt Maszkevicsnek, aki így lentről próbálkozhatott, de amikor meg akarta emelni a magyart, lefordult az emelésből, és kitolta a fehéroroszt. Az óra csak pörgött, Maszkevics megmozdítani is alig tudta izomkolosszusunkat, Losonczi Dávid tehát 6:1-es sikerrel bejutott a szombat délutáni elődöntőbe, amelyben az ukránból lett bolgár Európa-bajnok Szemen Novikovval küzdött meg.

„Még magamat is megleptem azzal, hogy sikerült eldobnom Maszkevicset az elején. Némiképp az is meglepett, hogy a második menetben engem küldtek le passzivitás miatt, ez azért ritkán fordul elő, viszont örülök annak, hogy ebből is én jöttem ki jól, macskaügyességgel védekeztem. Nagyon boldog vagyok, egyetlen lépésre van Párizs, úgyhogy megteszek mindent” – fogalmazott Losonczi Dávid a negyeddöntőt követően.

Novikovot épp a budapesti Polyák Imre–Varga János-emlékverseny döntőjében verte meg 2:10 perc alatt. Nos, Novikov ezúttal három másodpercig tovább bírta: Losonczi négypontos dobással, kontraakcióval, intéssel, passzivitási ponttal és megnyert challenge-dzsel 2:13 perc alatt technikai tussal, 10:0-ra diadalmaskodott, ezzel megszerezte a magyar birkózósport második olimpiai kvótáját a 2024-es játékokra, és bejutott a vasárnap esti döntőbe, amelyben a tavalyi vb-n bronzérmes, 2019-ben U23-as Eb-3., 2015-ben junior-világbajnok török Ali Cengiz lesz az ellenfele, akit Takács István legyőzött az áprilisi, zágrábi Eb döntőjében.

„Őszintén nem tudom, hogy a kvótának vagy a világbajnoki döntőnek örülök jobban! Mérhetetlenül boldog vagyok, köszönöm mindenkinek! Vasárnap ugyanaz várható tőlem, mint eddig, le fogom győzni Ali Cengizt!”
– fogalmazott Losonczi Dávid boldogan az elődöntőt követően.

BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

A szombat-vasárnapi programcsomag végeredménye

63 kg. Világbajnok: Leri Abuladze (Grúzia), 2. Murad Mammadov (Azerbajdzsán), 3. Enes Basar (Törökország) és Georgij Tibilov (Szerbia), ...12. Kecskeméti Krisztián

67 kg. Vigaszág: Váncza–Olmos Gutierrez (mexikói) 9:0. Geraej–Váncza 6:5. Vb: Luis Orta Sánchez (Kuba), 2. Hasrat Jafarov (Azerbajdzsán), 3. Nemes Máté (Szerbia) és Mohammadali Reza Geraej (Irán), ...7. Váncza István.

87 kg. Döntő: Cengiz (török)–Losonczi 8:7. Vb: Ali Cengiz (Törökország), 2. LOSONCZI DÁVID (MAGYARORSZÁG), 3. Szemen Novikov (Bulgária) és Zsan Belenjuk (Ukrajna).

A magyarok eredményei és a verseny programja (az olimpiai súlycsoportok dőlt betűvel)
Szabadfogás
Szombat-vasárnap. 61 kg:
nincs magyar induló. 70 kg: Antal Dániel (UTE) a 10. helyen zárt. 86 kg: Püspöki Patrik (Mogyi Bajai BC) a 17. helyen zárt. 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás) az 5. helyen zárt.
Vasárnap-hétfő. 57 kg: nincs magyar induló. 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya) a 11. helyen zárt. 79 kg: nincs magyar induló. 92 kg: Juhász Balázs (KTE) a 12. helyen zárt

Szabadfogás és női birkózás
Hétfő-kedd. 65 kg:
Muszukajev Iszmail (FTC) világbajnok lett. 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC) a 14. helyen zárt. 55 kg: Bognár Erika (BHSE) a 9. helyen zárt. 59 kg: Dollák Tamara (UTE) a 12. helyen zárt

Női birkózás
Kedd-szerda. 50 kg:
Szekér Szimonetta (BHSE) a 18. helyen zárt. 57 kg: Galambos Ramóna (BHSE) a 11. helyen zárt. 65 kg: nincs magyar induló. 76 kg: nincs magyar induló
Szerda-csütörtök. 53 kg:
Orsós Sztálvira (Csepel TC) a 7. helyen zárt. 62 kg: nincs magyar induló. 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA) a 25. helyen zárt. 72 kg: nincs magyar induló

Kötöttfogás
Csütörtök-péntek. 55 kg:
nincs magyar induló. 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE) a 14. helyen zárt. 82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC) a 9. helyen zárt. 130 kg: Vitek Dárius (BHSE) a 21. helyen zárt.
Péntek-Szombat. 60 kg: Torba Erik (BHSE) helyezetlen. 72 kg: Fritsch Róbert (BHSE) ezüstérmes. 97 kg: Lévai Tamás (BHSE) a 16. helyen zárt.
Szombat-vasárnap. 63 kg:
Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE) a 12. helyen zárt. 67 kg: Váncza István (FTC) a 7. helyen zárt. 87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA) ezüstérmes.

A VILÁGBAJNOKSÁGRÓL EDDIG ÍRTUK
Szavazzon! Hány olimpiai kvótát szerzünk a szombaton kezdődő vb-n?
Ligeti nekiment a világbajnoknak, leterítette, de alulmaradt
Ligeti Dániel tovább küzdhet az olimpiai kvótáért
Ligeti Dániel óriási birkózással bronzmeccses, egy lépésre van a kvótától!
Ligeti kikapott a bronzmeccsen, pótvizsgázhat Párizsért
Ligeti Dániel kvóta nélkül az ötödik helyen végzett
Bélrepedés miatt azonnal meg kellett műteni a bronzérmes klasszist
Muszukajev úgy odavágta az olimpiai bajnokot, hogy majdnem elájult
Muszukajev döntős és olimpiai kvótás!
Dobások, levitelek, hihetetlen fordítások – Muszukajev akciói videón!
Galambos negyeddöntőig jutott, Szekér kis híján klasszist vert
Muszukajev Iszmail megcsinálta, világbajnok szabadfogású 65 kilóban!
Orsós Sztálvirának túl nagy falat volt a kétszeres világbajnok
Muszukajev Iszmail: Tudok ennél jobbat is, azt szeretném hozni Párizsban!
Lévai Zoltán „kidobta a teremből” az indiait, de a kazahhal már nem bírt
Szilvássy Erik még bronzérmes is lehet
Eb-bronzérmesünk krónikus dehidratáltság miatt nem léphet szőnyegre
Fritsch úgy pörgette a világbajnokot, mint a rongybabát – elődöntős!
Fritsch Róbert döntőbe jutott Belgrádban!
Losonczi „bedarált” eddig mindenkit – elődöntős, egy lépésre van Párizstól
Vizes palackot dobott a szőnyegre az iráni klasszis, hárman fogták le, és a bilincs is előkerült
Losonczi Dávid döntős, ezzel megvan az olimpiai kvóta is!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik