Birkózó-vb: Muszukajev úgy odavágta az olimpiai bajnokot, hogy majdnem elájult

Vágólapra másolva!
2023.09.18. 15:51
null
Muszukajev Iszmail talán soha nem birkózott még olyan jól magyar színekben, mint ezen a világbajnokságon (Fotó: Róth Tamás)
Hatvanöt kilogrammos szabadfogású klasszisunk, Muszukajev Iszmail parádés birkózással jutott elődöntőbe a Belgrádban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság hétfői versenynapján.

 

Nem szórakozni jött Belgrádba a kétszeres világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok, olimpiai ötödik sportolónk, a 65 kilogrammos Muszakajev Iszmail! Az első mérkőzésén a láthatóan jó formában küzdő kazah Adil Oszpanov ellen bizonyította, még ezen a borzalmasan kemény ágon is rendkívül komolyan kell számolni vele: tanárian védekezett, már-már lehetetlen szituációkból szabadult sikeresen. A támadásai is ellenállhatatlanok voltak, kitolással, bokára támadásokkal és levitellel 8:0-ra diadalmaskodott.

Jött Tokió olimpiai bajnoka, a Budapesten 2018-ban vb-győztes japán Otoguro Takuto, akivel egy-egy az egymás elleni mérlegük. A japán nyakon vágta Muszukajevet, amelyre a mi sportolónk pofonnal válaszolt – érkezett is az intés egy pontért (0:1). Felpaprikázta magát Muszukajev, rögtön fordított levitellel (2:1), majd a második menet elején páros lábra támadásból úgy odavágta Otogurót, hogy az ájulás határára került: tus! Az orvosi csapat tagjaként dolgozó dr. Molnár Szabolcs kollégáival kezelte a japánt a szőnyegen, négy-öt perc is eltelt, mire összeszedte magát, és elfogadhatta, ezúttal Muszukajev bizonyult jobbnak.

Következett az egyéni színekben induló orosz Samil Mamedov, aki 2021-ben junior-világbajnoki címet szerzett, azóta nem versenyezhetett, hiszen az orosz és a fehérorosz sportolókat a háború miatt eltiltották. Azt, hogy mennyire jó állapotban van, a két, technikai tussal megnyert meccse után Muszukajev ellen is bizonyította: passzivitási ponttal és kitolással 2:0-s előnyre tett szert. Két és fél perc volt hátra, az FTC birkózójának meg kellett indulnia. És meg is indult, kiléptetéssel és levitellel fordított, majd mögé kerüléssel 5:2-re növelte előnyét. A szívbajt hozta ránk az orosz, amikor 10 másodperccel a vége előtt sikeres lábratámadást hajtott végre, de ez mindössze két pontot ért, Muszukajev ott van az elődöntőben, amelyben a bajnoki címre legesélyesebb világbajnok Rahman Musza Amuzadhalilivel méri össze a tudását, hétfő délután, nagyjából 17 óra körül.

„A japán hasonlóan birkózik, mint én, ott meg kellett próbálnom kibontakozni, az orosz srác ellen viszont inkább a taktika döntött. Nem ér többet a győzelem, csak azért, mert oroszt vertem meg, mindegyik lépcsőfok ugyanannyit jelent nekem. Örülök, hogy jó formában vagyok, pihennem kell az elődöntő előtt, mert nincs mese, világbajnok akarok lenni!” – fogalmazott Muszukajev Iszmail, akit 2019-ben honosítottunk Oroszországból.

Az Európa-bajnoki ezüstérmes és bronzérmes Bajcajev Valgyiszlav (97 kg) is remekül kezdett, a litván Lukas Krasauskast utasította maga mögé technikai tussal (10:0). Az oroszok legendája, a kétszeres olimpiai aranyérmes és ötszörös világbajnok Abdulrasid Szadulajev állt vele szemben a nyolcaddöntőben. Bajcejev tisztesen helytállt, ám 4:2-es vereséget szenvedett. A vigaszágban reménykedehet.

Dollák Tamara vb-bronzérmest vert meg az első meccsén (Fotó: Róth Tamás)
Dollák Tamara vb-bronzérmest vert meg az első meccsén (Fotó: Róth Tamás)

Hétfőn megkezdődött a női verseny, Európa-bajnoki ezüstérmesünk, Bognár Erika (55 kg) jól kezdett a kenyai Emily Wanyama ellen, akit könnyedén győzött le 10:0-s technikai tussal. A negyeddöntőben a moldovaiak Eb-harmadik helyezettje, Mariana Dragutan következett, s noha a BHSE sportolója is csinált szép akciókat, végül tulajdonképpen sima, 8:3-as vereséget szenvedett. A több mint egyéves sérüléséből visszatérő Eb-harmadik Dollák Tamara (59 kg) is sikerrel vette az első akadályt, a világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmes bolgár Dzsanan Manolovát győzte le 6:1-re. Mindkét magyar hölgy a vigaszágra jutásban bízik.

VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD
SZABADFOGÁS
65 kg. A 16 közé jutásért:
Muszukajev Iszmail–Oszpanov (kazah) 7:0. Nyolcaddöntő: Muszukajev–Otoguro 6:1-nél tus. Negyeddöntő: Muszukajev–Mamedov (egyéni induló, orosz) 5:4

92 kg. Vigaszág: Aktürk (török)–Juhász 10:0.

97 kg. A 16 közé jutásért: Bajcajev Vlagyiszlav–Krasauskas (litván) 10:0. Nyolcaddöntő: Szadulajev (egyéni induló, orosz)–Bajcajev 4:2.

NŐI BIRKÓZÁS
55 kg. Nyolcaddöntő:
Bognár Erika–Wanyama (kenyai) 10:0. Negyeddöntő: Dragutam (moldovai)–Bognár 8:3.

59 kg. A 16 közé jutásért: Dollák Tamara–Manolova 6:1. Nyolcaddöntő: Csang (kínai)–Dollák 12:0.

A magyarok eredményei és a verseny programja (az olimpiai súlycsoportok dőlt betűvel)
Szabadfogás
Szombat-vasárnap. 61 kg:
nincs magyar induló. 70 kg: Antal Dániel (UTE) a 10. helyen zárt. 86 kg: Püspöki Patrik (Mogyi Bajai BC) a 17. helyen zárt. 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás) az 5. helyen zárt.
Vasárnap-hétfő. 57 kg: nincs magyar induló. 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya) kiesett. 79 kg: nincs magyar induló. 92 kg: Juhász Balázs (KTE) kiesett.

Szabadfogás és női birkózás
Hétfő-kedd. 65 kg:
Muszukajev Iszmail (FTC) elődöntős. 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC) a vigaszágra vár. 55 kg: Bognár Erika (BHSE) a vigaszágra vár, 59 kg: Dollák Tamara (UTE) a vigaszágra vár.

Női birkózás
Kedd-szerda. 50 kg:
Szekér Szimonetta (BHSE), 57 kg: Galambos Ramóna (BHSE), 65 kg: nincs magyar induló. 76 kg: nincs magyar induló.
Szerda-csütörtök. 53 kg:
Orsós Sztálvira (Csepel TC), 62 kg: nincs magyar induló. 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA), 72 kg: nincs magyar induló.

Kötöttfogás
Csütörtök-péntek. 55 kg:
nincs magyar induló. 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE), 82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC), 130 kg: Vitek Dárius (BHSE).
Péntek-Szombat. 60 kg: Torba Erik (BHSE), 72 kg: Fritsch Róbert (BHSE), 97 kg: Lévai Tamás (BHSE).
Szombat-vasárnap. 63 kg:
Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE), 67 kg: Váncza István (FTC), 87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik