Birkózó-vb: Fritsch úgy pörgette a világbajnokot, mint a rongybabát – elődöntős!

KRASZNAI BENCE (Belgrád)KRASZNAI BENCE (Belgrád)
Vágólapra másolva!
2023.09.22. 14:49
null
Fritsch Róbert elődöntőbe jutott Belgrádban! (Fotó: Róth Tamás)
A kötöttfogású 72 kilogrammos Fritsch Róbert bejutott a belgrádi Stark Arénában zajló birkózó-világbajnokság elődöntőjébe, mivel a negyeddöntőben 13:10-es állásnál tusolta a címvédő szerbiai Ali Arszalant.

 

Rendkívül magabiztosan kezdett Európa-bajnokunk, Fritsch Róbert, aki az olimpiai kategóriának nem minősülő 72 kilogrammban lépett szőnyegre. Elsőként az U23-as Ázsia-bajnoki harmadik helyezett üzbég Dzsamol Dzsumabajevet utasította maga mögé, levitellel, megnyert challenge-dzsel és passzivitási ponttal 4:1-re diadalmaskodott.

Az elődöntőért igazi nagyágyú, az irániból lett szerb, a címvédő Ali Arszalan következett. Az első menetben a passzivitási pontot (1:0) követően lenti helyzetből próbálkozhatott Fritsch, két mellpörgetést is „eladott” a szerbnek, aki kontrából a magyar mögé került (5:1), majd fejlefogásból előbb négy, majd kétszer két pontért odavágta (5:9). A szerb a második felvonásban 10:5-re elhúzott, és lenti helyzetből próbálkozhatott, sikertelenül. Egyre jobban fáradt, még ápolást is kért térdfájdalomra hivatkozva – kifújta magát. De Fritsch ezzel nem foglalkozott, lehajtotta vetélytársát a szőnyegről, 25 másodperccel a vége előtt karberántásból földre vitte Arszalant, aki ekkora úgy elkészült az erejével, hogy láthatóan azt sem tudta, épp milyen rendezvényen van – Fritsch forgatta, akár a rongybabát, mígnem 13:10-nél tusdiadalt aratott! Több percbe telt, mire összeszedték a világbajnokot, aki olyannyira rossz állapotba került, hogy gyakorlatilag odahányt a szőnyegre.

„Régóta ismerjük egymást. Az elmúlt időszakban az edzőtáborokban többször hívtam birkózni, de mindig nemet mondott. Nagyon nehéz mérkőzés volt, végig az járt a fejemben: nem azért edzettem, hogy most feladjam. Az edzők kiabálták, hajtsak, mert már alig áll a lábán. Az első gondolatom az volt, hogy »oké, de én is meg vagyok halva«. Aztán azt mondtam magamban, hogy, »Vagy ő megdöglik a kezeim között vagy én.« Örülök, hogy sikerült nyernem. Kicsit meglepett, hogy a japán Harada Singo következik az elődöntőben, lényegében semmit nem tudok róla, nincs nemzetközileg jegyzett eredménye. Nagyon bízom abban, hogy sikerül a döntőbe jutás!” – mondta Fritsch Róbert közvetlenül a negyeddöntőt követően.

A tavaly 82 kilóban vb-bronzérmes Lévai Tamás új súlycsoportjában, a 97 kilogrammosok között próbált szerencsét. A 16 közé jutásért a kínaiak Ázsia-bajnoki ötödik helyezettjét, Li Ji-minget utasította maga mögé 5:1-gyel. A folytatásban a kétszeres világbajnoki bronzérmes, Eb-második szerbiai Mihejl Kadzsaja jött. Többen ismerhetjük őt, a 2018-as budapesti vb bronzmeccsén épp Kiss Balázst győzte le magyar közönség előtt a Papp László Budapest Sportarénában.

A mi szempontunkból ez a találkozó sem alakult jól. Az első menetben Kadzsaja passzivitási ponttal, billentéssel és két pörgetéssel 7:0-s előnyre tett szert, mindössze egy pontra került a technikai tustól. A BHSE sportolója megindult a második felvonásban, a passzivitási pontot követően lenti helyzetből, fejlefogásból kétszer billentette a grúzból lett szerbet, ezzel 7:5-re módosult az eredmény. A hátralévő bő 50 másodperc nem volt elegendő a fordításhoz, Lévai vereséggel, kifejezetten feldúltan, a könnyeivel küzködve vonult az öltözőbe. Azóta az is kiderült, búcsúzik a versenytől, hiszen Kadzsaja kikapott a következő körben.

Eb-bronzérmesünkért, az U23-as világbajnok Szilvássy Erikért (82 kg) a vigaszágon szoríthattunk péntek délelőtt, ott azonban tulajdonképpen simán kikapott az egyéni induló orosz Ausz Gorbanovtól, ezzel búcsúzott a vb-től.

BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD
PÉNTEK
Kötöttfogás
72 kg. Nyolcaddöntő:
Fritsch–Dzsumabajev (üzbég) 4:1. Negyeddöntő: Fritsch–Arszalan (szerbiai) 13:10-nél tus.
82 kg. Vigaszág: Gorbanov (egyéni induló, orosz)–Szilvássy 3:1.
97 kg. A 16 közé jutásért: Lévai–Li (Kínai) 5:1. Nyolcaddöntő: Kadzsaja (szerbiai)–Lévai 7:5.

A magyarok eredményei és a verseny programja (az olimpiai súlycsoportok dőlt betűvel)
Szabadfogás
Szombat-vasárnap. 61 kg:
nincs magyar induló. 70 kg: Antal Dániel (UTE) a 10. helyen zárt. 86 kg: Püspöki Patrik (Mogyi Bajai BC) a 17. helyen zárt. 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás) az 5. helyen zárt.
Vasárnap-hétfő. 57 kg: nincs magyar induló. 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya) a 11. helyen zárt. 79 kg: nincs magyar induló. 92 kg: Juhász Balázs (KTE) a 12. helyen zárt

Szabadfogás és női birkózás
Hétfő-kedd. 65 kg:
Muszukajev Iszmail (FTC) világbajnok lett. 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC) a 14. helyen zárt. 55 kg: Bognár Erika (BHSE) a 9. helyen zárt. 59 kg: Dollák Tamara (UTE) a 12. helyen zárt

Női birkózás
Kedd-szerda. 50 kg:
Szekér Szimonetta (BHSE) a 18. helyen zárt. 57 kg: Galambos Ramóna (BHSE) a 11. helyen zárt. 65 kg: nincs magyar induló. 76 kg: nincs magyar induló
Szerda-csütörtök. 53 kg:
Orsós Sztálvira (Csepel TC) a 7. helyen zárt. 62 kg: nincs magyar induló. 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA) a 25. helyen zárt. 72 kg: nincs magyar induló

Kötöttfogás
Csütörtök-péntek. 55 kg:
nincs magyar induló. 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE) kiesett. 82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC) kiesett. 130 kg: Vitek Dárius (BHSE) kiesett.
Péntek-Szombat. 60 kg: Torba Erik (BHSE) nem indult. 72 kg: Fritsch Róbert (BHSE) elődöntős. 97 kg: Lévai Tamás (BHSE) kiesett.
Szombat-vasárnap. 63 kg:
Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE), 67 kg: Váncza István (FTC), 87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik