Birkózás: szavazzon! Hány olimpiai kvótát szerzünk a szombaton kezdődő vb-n?

Vágólapra másolva!
2023.09.15. 16:42
null
Losonczi Dávid a kötöttfogású 87 kilogrammosok között dobna nagyot (Fotó: Koncz Márton)
Szombattól jövő vasárnapig dübörögnek a szőnyegek a belgrádi Stark Arénában, amely otthont ad a birkózók olimpiai kvalifikációs időszaka első állomásának, a világbajnokságnak. A magyar válogatott 22 sportolóval vesz részt az eseményen, akik közül tizenöten indulnak ötkarikás súlycsoportban.

 

Indul a kvótavadászat! Az eredeti, oroszországi helyszín, Krasznojarszk helyett tavalyhoz hasonlóan idén is Belgrád ad otthont az év legnívósabb sportági világversenyének, a világbajnokságnak. A tét ezúttal jóval nagyobb, innen összesen kilencven sportoló kvalifikálhatja magát a 2024-es párizsi olimpiára. Az eddig bevett válogatási rendszer annyiban módosult, hogy az ötödik helyen záró birkózók nem kapnak rögvest Párizsba szóló repülőjegyet – nekik, tehát a bronzmérkőzés veszteseinek az esti helyosztók legvégén meg kell küzdeniük egymással a kvótáért. Egészen biztos, hogy izgalmakból és drámából nem lesz hiány, hiszen a sportolók nem elégedhetnek meg az éremmeccsel, az utolsó pillanatig teljes erőbedobással, tudásuk legjavát nyújtva kell harcolniuk.

Reménykedünk abban, hogy a mieink is így tesznek. Kötöttfogású csapatunk különösen erős, a kilencfős válogatottban egy embert leszámítva mindenki nyert már érmet világversenyen, és Kecskeméti Krisztián (63 kg) sem szégyenkezhet a karriercsúcsát jelentő tavalyi világbajnoki ötödik helyezésével.

SZAVAZÁS

Ön szerint hány olimpiai kvótát szerez birkózóválogatottunk a világbajnokságon?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A legnagyobbat a 87 kilogrammos Losonczi Dávid dobhatja. Az ESMTK-KIMBA vb-bronzérmese az áprilisi Európa-bajnokság győztesét, Takács Istvánt utasította maga mögé a válogatottságért zajló csatában. A srácok ütőképességét jelzi, hogy az összes idei nemzetközi viadalon (vagy világversenyen) kettejük közül került ki a bajnok.

„Az egyik szemünk sír, a másik nevet, hiszen két olyan sportolónk van ebben a súlycsoportban, aki a világ élvonalához tartozik. Dávid mostani formája rendkívül biztató, semmi kétségem nincs afelől, hogy ugyanezt a szintet tartja Belgrádban is, és kvótát szerez a párizsi játékokra” – fogalmazott Módos Péter szövetségi kapitány.

Róla tudjuk, hogy nem szereti előre megmondani, mit vár a csapattól, mindazonáltal bátorkodtunk megkérdezni tőle: „Úgy még sosem jöttünk haza világversenyről, hogy azt mondjuk: na, ebben ennyi volt. Mindig marad bennünk hiányérzet. Persze, ezúttal is van elvárásunk, de pontosan sosem találjuk el, hogyan szerepelünk a versenyen, szóval ezúttal sem beszélnék arról, hány kvótában és éremben reménykedünk.”

Biztosak lehetünk abban, hogy Ligeti Dániel is mindent megtesz az olimpiai kvótáért (Fotó: Török Attila)
Biztosak lehetünk abban, hogy Ligeti Dániel is mindent megtesz az olimpiai kvótáért (Fotó: Török Attila)

Szabadfogásban az Eb-második Bajcajev Vlagyiszlavra (97 kg), az ötszörös Eb-érmes Ligeti Dánielre (125 kg), az Eb-ötödik Kuramagomedov Muradra (74 kg) és az Európa-bajnok, kétszeres vb-harmadik, olimpiai ötödik Muszukajev Iszmailra (65 kg) érdemes különösen figyelni. Ligetiért júliusban, a budapesti nemzetközi versenyen aggódhattunk, hiszen a döntőt meccs közben sérülés miatt fel kellett adnia.

Szurkolók, bírók, versenyigazgató
A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) a szerb társszövetséggel kötött megállapodás alapján ötszáz jegyet biztosít a magyar szurkolóknak, hogy a helyszínen szoríthassanak a mieinkért. Már a rajt előtt két sportdiplomáciai sikert is elkönyvelhetünk: egyrészt Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, a nemzetközi szövetség (UWW) bürótagja lesz a versenyigazgató, másrészt a 2018-as budapesti vb után öt évvel újra három honfitársunk bíráskodhat, Sleisz Gabriella, Pál Szabolcs és Palásti Tibor személyében.

„Szerencsére rosszabbnak tűnt a helyzet, mint amilyen valójában volt – kezdi Bánkuti Zsolt szabadfogású szövetségi kapitány. – Két hétig nem birkózott, speciális kezelést kapott, de most már minden rendben van. A mezőnyben négy olyan sportoló van, aki rendkívül nehéz feladatnak ígérkezik, bravúr kell Danitól a kvótaszerzéshez, én azonban hiszek benne. Ami a teljes csapatot illeti: két éremnek nagyon örülnék, ez két kvótát jelentene. Ám azt hiszem, azzal is elégedett lennék, ha egy dobogós helyezéssel együtt két sportolónk már most kvalifikálna a párizsi olimpiára.”

Női válogatottunk hatfős csapattal vág neki a világbajnokságnak, az orosz színekben háromszoros Európa-bajnok, magyarként Eb-második Orsós Sztálvira az 53 kilogrammosok között próbálja kiharcolni a kvalifikációt.

Orsós Sztálvira (kékben) az 53 kilogrammosok között próbál szerencsét (Fotó: Getty Images)
Orsós Sztálvira (kékben) az 53 kilogrammosok között próbál szerencsét (Fotó: Getty Images)

„Az Eb után kisebb veseproblémával küzdött, majd apróbb betegségek is hátráltatták, de itt van velünk, teljes erőbedobással készül Belgrádra – így Martin Gábor, a női válogatott edzője. – Az utóbbi egy hónapban minden tökéletesen alakult, jó állapotban van, fejben is erős. Kiemeltként léphet szőnyegre a Stark Arénában, bízunk a jó szereplésében. Ahogyan a többiekében is! Úgy gondolom, hogy van potenciál a lányokban, de a két pótkvalifikációs versenyen nagyobb sansz lesz a kvótaszerzésre. A mostani vébén ha egy kvótát szerzünk, és emellett értékes győztes meccseket abszolválunk, azzal szerintem elégedettek lehetnénk.”

A belgrádi világbajnokságon 22 magyar sportoló lép szőnyegre, tizenegyen kiemeltként. Összesen tizenöt birkózónk szerepel olimpiai súlycsoportban.

OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD
A magyarok és a verseny programja (az olimpiai súlycsoportok dőlt betűvel)
Szabadfogás
Szombat-vasárnap. 61 kg:
nincs magyar induló. 70 kg: Antal Dániel (UTE), 86 kg: Püspöki Patrik (Mogyi Bajai BC), 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás).
Vasárnap-hétfő. 57 kg: nincs magyar induló. 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya), 79 kg: nincs magyar induló. 92 kg: Juhász Balázs (KTE).

Szabadfogás és női birkózás
Hétfő-kedd. 65 kg:
Muszukajev Iszmail (FTC), 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC). 55 kg: Bognár Erika (BHSE), 59 kg: Dollák Tamara (UTE).

Női birkózás
Kedd-szerda. 50 kg:
Szekér Szimonetta (BHSE), 57 kg: Galambos Ramóna (BHSE), 65 kg: nincs magyar induló. 76 kg: nincs magyar induló.
Szerda-csütörtök. 53 kg:
Orsós Sztálvira (Csepel TC), 62 kg: nincs magyar induló. 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA), 72 kg: nincs magyar induló.

Kötöttfogás
Csütörtök-péntek. 55 kg:
nincs magyar induló. 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE), 82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC), 130 kg: Vitek Dárius (BHSE).
Péntek-Szombat. 60 kg: Torba Erik (BHSE), 72 kg: Fritsch Róbert (BHSE), 97 kg: Lévai Tamás (BHSE).
Szombat-vasárnap. 63 kg:
Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE), 67 kg: Váncza István (FTC), 87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik