„Ha sportról van szó, Izrael irigyelheti Magyarországot”

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.08.07. 12:31
null
Budapesten több sportcsarnok van, mint egész Izraelben (Fotó: Dömötör Csaba)
Címkék
Budapest sportéletének fellendüléséről közölt cikket az israelhayom.co.il, kiemelve, hogy Magyarországot irigyelhetik az izraeliek, ha a sportról van szó, mert Budapest a sportvilág központi vonzerejévé vált a modern létesítményekkel és az azokban megrendezett nagy versenyekkel.

 

„Míg Izraelben nehéz megrendezni a cselgáncs-világbajnokságot, vagy hatalmas versenyekhez keresnek megfelelő létesítményeket, vannak országok, ahol a sport a prioritások között van. Az egyik ilyen ország Magyarország, amely az elmúlt években igazi forradalmat élt át a sport területén, soha nem látott költségvetéssel, gombaként szaporodó létesítményekkel, mert megértették, hogy a beruházás végül megtérül” – írja az izraeli lap, megemlítve, hogy a magyar csapat összesen 20 érmet (hat aranyat, hét ezüstöt és hét bronzot) szerzett a tokiói olimpián, amely a legtöbb az 1996-os atlantai játékok óta.

Az izraelhayom.co.il kitért arra is, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság közel 6.8 milliárd forintot költött a felkészülésre, s 9.7 milliárdot a 2024-es olimpia pályázatára, de nem kapta azt meg.

Az izraeli lap hangsúlyozta, Budapesten több sportcsarnok van, mint egész Izraelben, a legnagyobb közülük a 2021 decemberében átadott 20 022 férőhelyes MVM Dome, melynek befogadóképessége több, mint a jeruzsálemi Hafis Aréna és Menóra csarnok férőhelyei együttvéve.

Az MVM Dome mellett Budapesten van még a 2003-ban megnyílt Papp László Sportaréna 12 500 férőhellyel, melyet nem csak sporteseményekre, hanem koncertek lebonyolítására is használnak.
Ami a labdarúgó-létesítményeket illeti, a lap kiemelte a Puskás Arénát, melyben többen szurkolhatnak, mint a haifai Sami Ofer Stadionban és a jeruzsálemi Beitar otthonában, a Teddy Stadionban együttvéve, de emellett is van kilenc olyan stadion Budapesten, amely legalább ötezer férőhelyes.

A lap megemlíti, hogy ezek a létesítmények ki is vannak használva, ugyanis hétvégén például Budapesten, a Papp László Sportarénában rendezték a cselgáncs Mesterek Kupáját, de év végéig további 20 sportesemény zajlik hazánkban, elsősorban Budapesten.

„Vannak, akik azzal érvelnek, hogy Magyarországnak nem kell annyi pénzt fektetnie hadseregébe, mint Izraelnek, de a gazdasági helyzet Magyarországon nem jó. 2007-ben az ország olyan gazdasági válságba került, amely ma is érezhető. A gyógyulás jelei már látszanak, de nagyon lassan. És mindennek ellenére a költségvetést továbbra is úgy készítették el, hogy amennyire csak lehet, támogatják a sportot” – zárul az izraeli cikk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik