Vívó-vb: kardozóink legyőzték a címvédőt, világbajnokok!

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.07.28. 18:53
null
Kardozóink (balról): Decsi Tamás, Szatmári András, Szilágyi Áron és Gémesi Csanád a döntő megnyerése után (Fotó: AFP)
Magyarország nyerte meg a férfi kardcsapatok versenyét a milánói vívó-világbajnokságon: a mieink 45:42-re legyőzték a címvédő Dél-Koreát a péntek esti döntőben.

 

Elsőként pástra lépő kardozónk, Szatmári András remekül kezdett, 4:1-re vezetett, de O Szang Uk sorozatban négy tussal fordított, így minimális dél-koreai vezetésnél jött az első szerepcsere (4:5).

Szilágyi Áronnak kellett egy kis idő, hogy megérezze a ritmust, de 5:7-ről fordított Ku Bon Gil ellen, 10:9-es vezetésnél adta át a pástot Gémesi Csanádnak, aki egy tussal ismét feljebb srófolta a különbséget Kim Dzsun Ho ellen (15:13).

Szatmári nagyon elkapta a fonalat Ku ellen (20:16), Gémesinek viszont meggyűlt a baja Oval, a dél-koreai klasszis 9:3-ra megnyerte asszójukat (23:25). Szilágyi videózás után „visszahozott” egy elveszített pontot Kim ellen, egyenlített is, de végül elveszítette az asszót 5:4-re (27:30).

Gémesi következett Ku ellen, jó néhány videózással fűszerezett, feszült asszót vívtak, a magyar vívó feledtette az O elleni csatát, az asszót megnyerte, de maradt a kéttusos koreai vezetés (33:35). Kim három gyors tussal ráijesztett Szatmárira (33:38), azonban a magyar kardozó nem remegett meg, zsinórban hat tussal válaszolt, és minimális előnnyel adta át a pástot Szilágyi Áronnak (40:39).

Olimpiai bajnokunk pedig minden rutinját mozgósította az addig remeklő O ellen, védekezésből is adott tust, és megnyerte az asszót – egyúttal a mérkőzést (45:42)!

A magyar kardcsapat 2007 után lett újra világbajnok, Dél-Koreának sorozatban négy diadal után ezúttal az ezüstérem jutott.

A férfi kardozók a magyar küldöttség harmadik érmét nyerték Milánóban: előzőleg harmadikként végzett egyéniben Szilágyi Áron, illetve győzött a párbajtőröző Koch Máté.A diadallal a magyarok nagyon nagy lépést tettek a párizsi olimpiai részvétel felé, mert eleve kijutó helyen álltak, ráadásul a vb az áprilistól áprilisig tartó egyéves olimpiai kvalifikációs időszak legfontosabb versenye éppen a világbajnokság, az itt elért eredmény, illetve az azért járó pontszám – egy világkupához képest csapatban kétszeres szorzóval – mindenképpen benne lesz majd az összesítésben.

VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, MILÁNÓ
FÉRFI KARD, CSAPATVERSENY
DÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–
DÉL-KOREA 45:42 (Szatmári +4, Szilágyi +3, Gémesi Cs. –4)
A 3. HELYÉRT
Egyesült Államok–Franciaország 45:44

A magyar csapat korábbi mérkőzései
Elődöntő
Magyarország–Franciaország 45:36
Negyeddöntő
Magyarország–Japán 45:25
Nyolcaddöntő
Magyarország–Törökország 45:41
A 32 között
Magyarország–Mexikó 45:11

Világbajnok: Magyarország (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás), 2. Dél-Korea (O Szang Uk, Ku Bon Gil, Kim Dzsun Ho, Ha Han Szol), 3. Egyesült Államok (Mitchell Saron, Eli Dershwitz, Colin Heathcock, Andrew Doddo)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik