Népsport: ami Fuchs fejsebén kívül még tudható…

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.07.08. 11:17
null
Az 1908-ban olimpiát nyerő kardcsapat (balról): Werkner Lajos, Gerde Oszkár, Fuchs Jenő és Tóth Péter (Földes Dezső hiányzik a képről)
Leginkább a Fuchs Jenő ellen vívott párbaja révén ismert a csapatban kétszeres olimpiai aranyérmes Gerde Oszkár, aki egyéniben nem nyert jelentős versenyt, talán ezért is maradt máig árnyékban.

 

A nagy port kavaró, szenzációt keltő történéseket oly sokszor zenésítik meg, oly gyakran élveznek kizárólagosságot az emlékező írásokban, hogy idővel a tárgyalt személyek egyedüli ismertetőjegyei, arcra égetett maszkjai lesznek, árnyékba száműzve a teljes alakot.

Így vagyunk valahogy a két olimpiai bajnok kardozó, Fuchs Jenő és Gerde Oszkár 1910. márciusi párbajával, amikor is Gerde mintegy hatcentis sebet ejtett válogatott társa fején. Az esetről – amely egy versenyen támadt szóbeli konfliktus végkifejlete lett – megannyi bőrt lehúztak már, így azt is tudjuk, hogy 1911 januárjában párbaj vétsége miatt az ügyész vádindítványára 4-4 nap államfogházra ítélték a két haragost, büntetésüket a váci börtönben töltötték le.

S hogy melyikük az árnyékban maradt ember? Egyértelműen a 140 éve, 1883. július 8-án született Gerde, akihez a mantrázott statisztikai adaton – kétszeres olimpiai bajnok kardcsapatban – és az említett tiltott párviadalon kívül nem köthet mást a közvélemény. A páston nála nagyobb hatást kifejtő kortársai életrajza jóval gazdagabb, ismerősebben cseng Fuchsé mellett Békessy Béla, Berty László, Mészáros Ervin, Tóth Péter vagy Werkner Lajos neve. A miértre talán a legkézenfekvőbb sportszakmai válasz, hogy nem nyert egyéniben jelentős versenyt, legjobb eredménye két negyedik hely (1908, 1909) a magyar bajnokságban, amelynek döntőjébe is csak e két alkalommal jutott be – igaz, általában el sem indult, mint ahogy Fuchs is ritka vendég volt az ob-n, ugyanakkor ő két egyéni olimpiai aranyat is összegereblyézett a két csapatelsőség mellett.

Mindössze két említésre méltó viadalra bukkantunk, amelyen a fortélyokat Fodor Károlynál elsajátító, később mindvégig a MAC színeit képviselő Gerde végzett az élen: a BEAC gróf Vay Lajos mester 25 éves jubileuma alkalmából rendezett háziviadala 1903-ban, valamint az először életre hívott főiskolai bajnokság 1907-ben. Érdekesség, hogy az első, 1904-ben szervezett egyetemi bajnokságon Tóth és Fuchs mögé szorult a harmadik helyre, és ugye négy esztendő múltán mindhárman kivették részüket a magyar vívás első olimpiai győzelméből, amely az 1960-ig tartó piros-fehér-zöld karduralom nyitó állomása lett (kényszerű kivétel az 1920-as nyári játékok, amelyre a nagy háború következményeként nem kapott meghívást Magyarország).

„Gerde Oszkárnak nem a második helye, de vívásának színvonala keltett óriási feltűnést. A vívóember nem szereti vívótársát dicsérni, de Gerde vívása után egyhangú volt a nézők és versenyzők véleménye, hogy ily szépen vívni végig egy versenyt még alig láttak. Nyugalmas biztonsága és kezének gyorsasága páratlan, riposztjai egyenesen csodaszépek”– jellemezték a MAC 1910. februári háziseregszemléje után az akkor már olimpiai aranyérmes ügyvédjelölt teljesítményét. Apropó, olimpia: az 1908-as játékokon három mérkőzést kellett megnyerni a korona elhódításáért: a németek (9:0 – az ellenfél itt feladta), az olaszok (11:5) és a csehek (9:7) is megadták magukat, Gerde két, három, majd újra két asszóban diadalmaskodott, egyéniben azonban furcsa körülmények között maradt le a nyolcas fináléról. Az egy győztes asszóval álló 44 éves Sante Ceccherini (ő győzött 1896-ban Budapesten a híres millenniumi vívótorna kardviadalán) visszalépett, így Gerde elvesztette az ellene szerzett győzelmét, ugyanakkor Jetze Doorman megszabadult az olasztól elszenvedett vereségétől, a már biztosan továbbjutó cseh Vilém Goppold von Lobsdorf pedig megverette magát a hollanddal. Így aztán nem hat, hanem „csak” öt magyar villogott a döntőben, s nagy izgalmak közepette Fuchs vitte el a pálmát Zulawsky Béla elől.

„Gerde kiesése nagy kár, mert óriási formában vívott, az idegenek egyenesen őt tippelték a győzelemre” – sajnálkozott a Nemzeti Sport.

Négy év múltán a londoniak közül hatan próbaverseny nélkül kapták meg az olimpiai indulás jogát, és Stockholmban újra a magyar csapat, illetve Fuchs ment a mennybe. A jóval népesebb mezőnyben már öt meccset kellett sikerrel letudni a címvédéshez – Gerde a nyolc között a németek (13:3), a négyes döntőben (amelyben a csehek harc nélkül adták meg magukat nekünk) a hollandok ellen (13:3) szerepelt, és három-három sikerrel járult hozzá a magyar vívás második ötkarikás csapataranyához.

Végül nem lépett ügyvédi pályára, hanem a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában lett segédfogalmazó 1912-ben, majd feljebb lépegetve a ranglétrán 1930-tól a szervezet titkáraként a jogügyi osztályon tevékenykedett. Az első világháború okozta dermedt állapotot és a Tanácsköztársaságot követően 1920-ban pezsdült fel újra a vívóélet, Gerde ezekben az években szerzett három csapatbajnoki címet a MAC-cal, miközben rendszeresen zsűriskedett – ebben a minőségében delegálták az 1924-es és 1928-as olimpiára is. Jósként sem vallott szégyent, hiszen a Nemzeti Sport 1924. június 24-i számában az esélyeket latolgatva nyilatkozta, hogy Pósta Sándorban szunnyadnak azok a tulajdonságok, amelyek a puszta tudáson kívül nélkülözhetetlenek a nagy diadalokhoz. Hogy, hogy nem, három és fél hét múlva a párizsi olimpián Pósta igazolta Gerdét!

Több kezdeményezéssel vétette észre magát, például a Magyar Vívószövetség 1926 márciusában némi módosítással elfogadta ötöszsűri-tervezetét, amellyel alkalmazkodtunk a nemzetközi normákhoz, vagy a teniszből példát véve, 1926 októberben felvetette a versenyeken szerezhető pontok alapján felállítandó erőlista ötletét. Sportdiplomataként is számítottak rá. Bár 1924 végén még visszautasította a neki szánt nemzetközi előadói posztot, 1926 februárjában elfogadta kinevezését a budapesti Eb-t előkészítő bizottság élére, jó két évre rá pedig már a szövetség alelnökeként tűnt fel. Tisztségéről 1932 februárjában mondott le, amikor az ellenzék egyre erélyesebben lépett fel a MAC hegemóniája ellen, illetve nem felejtették el neki, hogy az 1931. évi bajnoki címről döntő Piller György–Petschauer Attila párharc főbírójaként 4:4-nél a MAC-os Pillernek adta meg az aranytust, aminek helyességét szinte minden hozzáértő megkérdőjelezte.

El is tűnt a sportszínpadról (kivételként 1934 januárjában megjelent az Országos Testnevelési Tanács szakbizottsági ülésén), ugyanakkor a néhai MAC-os társ és bajnok, az egykori ügyvezető szövetségi elnök Krencsey Géza koporsójának eleje Tóth Péter és az ő vállát nyomta 1934 márciusában, amikor elindult a gyászmenet.

Kamarai titkárként itt-ott megjelent hivatalból, 1942-ben nyugalomba vonult, 1944. október 8-án hunyt el szívszélhűdés következményeként Budapesten – azaz minden valóságot nélkülöz a most is rengeteg helyen olvasható információ, hogy a mauthauseni koncentrációs táborban vesztette életét. A Kerepesi úti (ma Fiumei úti) temetőben búcsúztatták el, ám sírját felszámolták (az 1980-as évek derekán már biztosan nem volt meg), kegyeletünket a Farkasréti temetőben 1991-ben felállított feketemárvány-obeliszknél róhatjuk le emléke előtt.

Az osztálytársakból híres mérnök, orvos, sportoló és szobrász
Végigböngésztük Gerde Oszkár osztályának névsorát a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium 1900–1901. évi értesítőjében, és több ismerős névre bukkantunk. Lássunk néhányat közülük…
GOLDZIEHER MIKSA.Kiváló orvos, fő területe a mellékvese- és hormonkutatás. A Tanácsköztársaság alatt Madzsar József népbiztoshelyettes munkáját segítette a közegészségügy területén. 1925-ben New Yorkban telepedett le, és folytatta orvosi – patológiai, endokrinológiai – munkáját.
KÉLER TIBOR.A Balaton UE úszója, az első vízilabdabajnok csapat (1904, BUE) tagja, az úszószövetség későbbi főtitkára, majd ügyvezető társelnöke, illetve alelnöke. Ítélőtáblai bíró.
LAMPL HUGÓ.Neves vízépítő mérnök, Magyarországon elsőként (1926) alkalmazta a talajvízszint-süllyesztéses alapozást és az öntőtornyos betonozást. Többek között ő irányította balatoni kikötők építését, a Duna–Tisza-csatorna tervezését vagy a tiszalöki vízlépcső alapozását és építési munkálatait.
WERKNER LAJOS.Gerde válogatott csapattársa, együtt vívták ki az olimpiai kardaranyat 1908-ban és 1912-ben. Háromszoros magyar egyéni kardbajnok, részt vett a hazai sportági szövetség megalapításában, a polgári életben a Magyar Oxigén Értékesítő Szövetkezet igazgatóságának, a Magyar Vegyészeti Gyárosok Országos Egyesülete elnöki tanácsának tagja.
NÉVJEGY
GERDE (GOLDBERGER) OSZKÁR
Született:
1883. július 8., Budapest
Elhunyt:1944. október 8., Budapest
Sportága: vívás (kard)
Klubjai: Fodor Károly-vívóiskola (1901–1904), MAC (1905–1925)*
Legjobb eredményei: 2x olimpiai
bajnok (csapat: 1908, 1912), 3x csapat­bajnok (1922, 1924, 1925)
Sportvezetőként:a Magyar Vívó­szövetség alelnöke (1928–1932)
*Gerdét említve 1905–1906-ban még sokszor feltüntették a MAC mellett a Fodor-iskolát
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik