Birkózás: Kezd kirajzolódni a világbajnoki keretünk – Bácsi Péter

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2023.07.19. 09:33
null
Lévai Tamás a kötöttfogású 97 kilogrammosok között diadalmaskodott (Fotó: Koncz Márton)
Négy arany-, egy-egy ezüst- és bronzérem – így szerepelt a magyar válogatott a budapesti BOK-csarnokban rendezett Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen, a nemzetközi szövetség (UWW) rangsoroló viadalán. A csapat teljesítményét a Magyar Birkózók Szövetségének (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter értékelte.

 

A négynapos programot a szabadfogásúak nyitották múlt csütörtökön, akik közül Kuramagomedov Murad (74 kg) a dobogó felső, míg ötszörös Eb-érmes klasszisunk, Ligeti Dániel (125 kg) a második fokára állhatott. Az utóbbi a döntőben 8:4-es vesztes állásnál combsérülés miatt feladni kényszerült az amerikai Mason Parris elleni döntőt.

„Kuramagomedov Murad régóta adós volt a jó szerepléssel, végre egy pozitívum! – kezdte Bácsi Péter, a Magyar Birkózók Szövetségének (MBSZ) szakmai igazgatója. – Amikor idejött, azt vártuk tőle, hogy éremért birkózzon a világversenyeken, s akkor sem volt képes dobogóra állni, amikor kedvező volt a sorsolása. A szövetség ezért levette róla a kezét, saját költségén utazik a megméretésekre. Örülünk, hogy ez láthatóan pluszmotivációt adott neki, a BOK-csarnokban egész jól birkózott. Azt tudni kell, hogy a szeptemberi belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon még ennél is jobban kell teljesítenie a kvótaszerzéshez. Bízunk benne, hogy képes lesz rá. Ahogyan Ligeti Dánielben is hiszünk, az elmúlt időszakban meggyőzően teljesít, akit le lehet győzni, azt le is győzi. Sajnálatos viszont, hogy mostanában gyakrabban sérül meg. Ezúttal talán nem annyira súlyos a helyzet, csak remélni tudjuk, hogy nem hátráltatja a vébéfelkészülését, hiszen honosított birkózóink mellett neki van a legnagyobb esélye a kvótaszerzésre.”

A jobbára utánpótláskorúakkal felálló női válogatottunk egy dobogós helyezést ért el, az Eb-második Bognár Erika (55 kg) a harmadik helyen zárt. Üde színfolt volt az U20-as Eb-győztes Elekes Enikő (62 kg) teljesítménye, aki remek birkózással két meccset nyert, az Európa-bajnoki második Orsós Sztálvira (53 kg) mindazonáltal némi csalódásra egy vesztes összecsapást követően búcsúzott.

„A női mezőny meglehetősen erős volt, pozitív, hogy legalább egy érmet tudtunk szerezni. Orsós Sztálvira a versenyt megelőző hetekben betegséggel bajlódott, ez megpecsételte a jó szereplését. A fiatalok alapvetően nem okoztak csalódást, Elekes Enikő jól küzdött, és a többiekről ugyancsak elmondható, hogy nem szeppentek meg, s amit lehetett, azt kihoztak magukból. Jó szintfelmérő volt ez nekik.”

Bácsi Péter elmondta, a belgrádi világbajnokságon kettő-négy kvótát vár a magyar csapattól (Fotó: Török Attila)
Bácsi Péter elmondta, a belgrádi világbajnokságon kettő-négy kvótát vár a magyar csapattól (Fotó: Török Attila)

A szombati, kötöttfogású nyitó napon még érem nélkül maradtak a magyarok, viszont másnap remekeltek, Szilvássy Erik (82 kg), Losonczi Dávid (87 kg) és Lévai Tamás (97 kg) egyaránt diadalmaskodott. Negatívumként azt lehet kiemelni, hogy mind a négy bronzmérkőzést elveszítettük: Lévai Levente (72 kg), Lévai Zoltán (77 kg), Dömök Péter (82 kg) és Vitek Dárius (130 kg) egyaránt az ötödik helyen zárt. A válogatott Azerbajdzsán mögött többek között Iránt, Grúziát és Törökországot is megelőzve második helyezést ért el a csapatrangsorban.

„Szilvássy Erik úgy tudott nyerni, hogy sérüléssel bajlódott, Losonczi Dávid és Lévai Tamás szintén kiválóan mozgott. Az előbbi megkapta a legjobb magyar kötöttfogású birkózónak járó díjat, teljes joggal, hiszen negyvenegy pontot csinált riválisain, miközben rajta egyetlenegyet sem tudtak végrehajtani. Amiatt kicsit csalódott vagyok, hogy nem nyertünk bronzmérkőzést, de pozitív, hogy hat súlycsoportban küzdöttünk a dobogóért, és ezzel a második helyen zártunk a csapatrangsorban.”

Áprilisban a kötöttfogású 87 kilo­grammban Takács István ünnepelt Európa-bajnoki címet Zágrábban. Tudni lehetett, hogy hatalmas csata várható közte és a legutóbbi világbajnokságon bronzérmes Losonczi között a válogatottságért. Takács június végén Törökországban és ezúttal is rosszabbul szerepelt riválisánál.

„Kezd kirajzolódni a világbajnoki keretünk, úgy hiszem, senkit sem érhet meglepetésként. Noha a szerbiai felkészülési verseny még hátravan, a budapesti volt a mérvadó. Ráfordultunk a világbajnokságra, és még mindig ezen a versenyen a legegyszerűbb az olimpiai kvalifikáció – a teljes válogatottat tekintve kettő-négy kvóta lehet reális, az előbbivel csalódott, az utóbbival elégedett lennék. Van még majdnem két hónapunk, keményen kell dolgoznunk!”

Azt korábban is közöltük, hogy a kötöttfogású 97 kilogrammosok között világbajnoki ezüstérmes, olimpiai ötödik Szőke Alexet múlt hétfőn gerincsérvvel műtötték. Bácsi Péter elmondta, noha a beavatkozás jól sikerült, az ESMTK-KIMBA sportolója biztosan nem szerepelhet a belgrádi világbajnokságon, ott Lévai Tamás indul.

Tíz magyar kiemeltje lesz az olimpiai kvalifikációs vb-nek
A nemzetközi szövetség (UWW) honlapján frissítette a világranglistát, amelyre az utolsó pontokat a múlt hétvégén rendezett Polyák Imre-Varga János-emlékversenyen lehetett gyűjteni.
A magyar csapat négy arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel zárta a viadalt, de fontos pontokat szerzett az a három kötöttfogású birkózó is, aki az ötödik helyen végzett.
A kötöttfogásúaknál a 60 kilós Kecskeméti Krisztián (5.), a 77 kilóban Lévai Zoltán (1.), 87-ben Losonczi Dávid (2.), 97-ben Lévai Tamás (6.), a 130 kilogrammban Vitek Dáriusz (7.) és a nem olimpiai kategóriák közé tartozó 72 kilóban Firtsch Róbert (7.) is a legjobb nyolc közé került a listán az Európa-, világbajnokságokon, valamint az idei négy nemzetközi rangsorversenyen elért eredményei alapján.
A szabadfogásúaknál a 65 kilós Muszukajev Iszmail (5.), 74 kilóban Kuramagomedov Murad (8.), a 97-ben Bajcajev Vlagyiszlav (4.), a 125 kilósok között pedig Ligeti Dániel (4.) érdemelte ki a kiemelést.
A nőknél ketten, az 53 kilós Orsós Sztálvira, valamint a nem olimpiai súlyok közül az 55 kilóban Bognár Erika is a tizedik helyen áll, ők abban az esetben kerülhetnek be a legjobb nyolc közé, ha az előttük rangsorolt versenyzők közül ketten visszalépnek a vb-től.
A kvalifikációs világbajnokságot szeptember 16. és 24. között Belgrádban tartják, ahol súlycsoportonként öt kvótát szerezhetnek a birkózók. Jövőre még egy-egy európai és világkvalifikációs tornán szerezhetnek indulási jogot a versenyzők a jövő évi párizsi ötkarikás játékokra, amelyre 2024 májusában zárul a kvalifikációs időszak. (MTI)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik