EJ, sportlövészet: nem jutottak döntőbe női légpuskásaink

PATAI GERGELY (Wroclaw)PATAI GERGELY (Wroclaw)
Vágólapra másolva!
2023.06.23. 16:13
null
Dénes Eszter 10. lett női légpuskában az Európai Játékokon (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Dénes Eszternek két, Pekler Zalánnak hat tizedkör hiányzott a nyolcas döntőhöz a légpuskások versenyében az Európai Játékokon.

 

Beindult a nagyüzem a wroclawi lőtéren. Miközben a skeetlövők a szeszélyes időjárással is megküzdöttek a hivatalos edzésen, odabent 25 és 50 méteren is a finomhangolást végezték el a versenyzők, 10 méter légpuskában ráadásul már érmeket is osztottak. No meg egy-egy kvótát, amely alig egy évvel a párizsi olimpia előtt mindennél nagyobb kincs, Pekler Zalán és Mészáros Eszter vegyes párosban szerzett aranyérme után bíztunk benne, hogy a mieink péntekre is átmentik jó formájukat.

A reményt hamar felváltotta a csalódottság, merthogy – az olimpiai ciklusban már sokadszor – nagyon kevésen múlt a döntőbe kerülés. Pekler Zalánnak mindössze hat tizeden… A komáromi puskásnak többször is korrigálnia kellett, mégis gyorsan lőtt, hogy ne jöjjön ki a ritmusból, szokásához híven elsőként végzett a hatvan lövéssel. Az utolsó sorozata jól kezdődött, de alacsony tízesekkel ért véget – amikor kilépett a lőállásból, 628.3 körrel kilencedik volt az élő rangsorban, de a riválisok még a negyedik szériát sem kezdték el. Ekkor még volt rá esély, hogy eredménye elég lesz a döntőhöz, ám ahogy a honi szövetség főtitkára, Sinka László tizedre pontosan megtippelte, 628.9 kellett a nyolc közé jutáshoz, Pekler a 12. helyen végzett.

Hiába kezdett kiegyensúlyozottan Péni István, az igazán nagy tízesek eleinte nem jöttek, ezért a harmadik sorozat közben úgy döntött, hogy kisebb szünetet tart. Miután visszaállt, 9.8-at lőtt, de csupán néhány másodpercig bosszankodott, a folytatásban rendkívül koncentráltan, magas színvonalon versenyzett. A kitűnő negyedik és ötödik széria után közel került ahhoz, hogy megcsípjen egy helyet a döntőben, ekkor már az egész magyar küldöttség a kijelzőt figyelte. Sajnos az utolsó lövések nem úgy sikerültek Péninek, ahogy eltervezte, egy körrel lemaradt a fináléról, de 50 méter összetettben javíthat.

Bizonyára a szabadpuskás számra készül már Dénes Eszter és Mészáros Eszter is, 10 méteren egyikük sem jutott döntőbe. Dénes két tizeddel és két hellyel maradt el az alapversenyben nyolcadik német Lisa Müllertől, míg Mészáros a 102.6-os első sorozat után javított, de nem maradt reális esélye arra, hogy bekerüljön a legjobb nyolcba, a 624.3 körnél sokkal jobb teljesítményre is képes. A légfegyveresek után a 25 és 50 méteres számokkal folytatódik a sportlövők versenye Wroclawban, ahol a programból még hátralévő egyéni olimpiai számokban is gazdára talál egy kvóta – reményeink szerint magyar gazdára.

Az alapverseny eredménye
Férfiak

1. Jirí Privratsky (cseh) 631.0,
…12. Pekler Zalán 628.3,
…15. Péni István 627.9.
Nők
1. Sofia Ceccarello (olasz) 633.0,
…10. Dénes Eszter 627.8,
…29. Mészáros Eszter 624.3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik