EJ, sportlövészet: aranyérmes a Pekler, Mészáros légpuskás páros

PATAI GERGELY (Wroclaw)PATAI GERGELY (Wroclaw)
Vágólapra másolva!
2023.06.22. 12:59
null
Mészáros Eszter és Pekler Zalán a dobogó tetején (Fotó: hunshooting.hu)
Megszületett az első magyar érem a lengyelországi Európai Játékokon – rögtön a legfényesebb, a Pekler Zalán, Mészáros Eszter légpuskás kettős meggyőző teljesítménnyel nyerte meg az aranymérkőzést. 

A feszültség legkisebb jele sem látszott Pekler Zalánon és Mészáros Eszteren, amikor bemutatták őket a 10 méter légpuska vegyes páros aranymérkőzése előtt – a lőállások felé sétálva még az esemény egyik kabalafigurájával, a foltos szalamandrával is lepacsiztak. Az Európai Játékokra ünnepi díszbe öltöztetett wroclawi lőtéren már az első döntőben érdekelve voltunk, miután Peklerék 631.6 körrel megnyerték az alapversenyt, és a spanyol Oviedo Berenguer, Grande Martínez kettős ellen a legfényesebb éremért lőhettek.

A magyar páros ott folytatta, ahol egy órával korábban abbahagyta, Mészáros 10.9-esekkel jelentkezett, és Pekler is végig stabil teljesítményt nyújtott. Kisebb megingásai sem voltak kettősünknek, amely már 7–1-re is vezetett, amikor a spanyolok időt kértek. Miután Martínezék rendezték soraikat, rendkívül magas színvonalon zajlott az aranymérkőzés, többször is köregyenlőség alakult ki – ekkor a szabályok szerint 1-1 pontot kapnak a felek, ami a biztosan vezető magyar párosnak kedvezett az egyik duó 16. pontjáig tartó párharcban.

Szerencsére elmaradtak az izgalmak, 15–7 után Mészáros 10.9-et, Pekler 10.5-öt lőtt, amit nehéz lett volna felülmúlni – nem is sikerült a spanyoloknak. A mieink megvárták a rivális kettős utolsó lövéseit, majd úgy léptek ki a lőállásból, ahogy beálltak: mosolyogva, felszabadultan. Pekler Zalán és Mészáros Eszter a magyar küldöttség első érmét szerezte az idei Európai Játékokon, rögtön egy aranyat, az előjelek pedig igencsak biztatók a pénteki versenynap előtt, amikor egyéniben már olimpiai kvótáért lőnek légpuskásaink.

SPORTLÖVÉSZET
Légpuska, vegyes páros.1. Pekler Zalán, Mészáros Eszter 631.6 (az aranymérkőzésen: 17–7), 2.Berenguer, Martínez(spanyolok) 631.4, 3. Sollazzo, Ceccarello (olaszok) 631.0

Mindeközben Tátrai-Fejes Miklós 567 körrel a 33. helyen végzett a férfi légpisztolyosok versenyében. Ez volt az első szám Wroclawban, melyen párizsi kvótát osztottak, ennek megszerzésére azonban a BHSE Európa-bajnoki bronzérmes lövőjének ezúttal nem volt esélye – számolt be az MTI.

Tátrai-Fejes gyakorlatilag már az első tízes sorozatával megpecsételte saját sorsát, folyamatosan kilenceseket lőtt, és 91 körös eredményével a 36 fős mezőny végén állt. Ezt követően ugyan sikerült stabilizálnia a teljesítményét, 97, 94 és 98 körös sorozatokat produkált és zárkózott az élmezőnyre, de a folytatásban ismét sokat hibázott, és végül 567 körrel fejezte be a versenyt, a nyolcas döntőtől messze, 11 körrel elmaradva.

Tátrai-Fejeshez hasonlóan a női légpisztolyosok között szereplő Major Veronika is visszafogottan lőtt és messze volt a döntőbe jutástól.

A keszthelyiek klasszis pisztolyosa is gyengén kezdett, onnan már nem tudott visszakapaszkodni a legjobbak közé. Major a tőle kifejezetten szerénynek számító 566 körös eredménnyel zárt, amivel a 22. helyet szerezte meg a 38 fős mezőnyben.

A nyolcas fináléba jutáshoz 575 körre volt szükség.

„Sajnos az első 15 lövés gyenge volt, onnan pedig már nem volt esélye″ – értékelt röviden az MTI-nek Herczegh Szabolcs szövetségi kapitány.

A Nemzeti Sportot az Európai Játékok helyszíneiről Bobory Balázs és Patai Gergely tudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik