EJ, asztalitenisz: újabb bravúr után döntős az Ecseki, Madarász páros

PATAI GERGELY (Krakkó)PATAI GERGELY (Krakkó)
Vágólapra másolva!
2023.06.25. 17:08
null
Fotó: MTI, archív
Nem adott esélyt az első kiemelt romániai Ovidiu Ionescu, Szőcs Bernadette duónak az Ecseki Nándor, Madarász Dóra kettős, amely hétfő este olimpiai kvótáért játszhat.

Jól bevált recepten nem érdemes változtatni. Ecseki Nándor és Madarász Dóra két győztes mérkőzés után vasárnap délután már a döntőbe jutásért állt asztalhoz az Európai Játékokon vegyes párosban, és elmondásuk szerint a romániai Ovidiu Ionescu, Szőcs Bernadette kettős elleni találkozó előtt mindent ugyanúgy csináltak, mint eddig. Nemcsak szakmailag elemezték a riválist, hanem sportpszichológusukkal is beszélgettek, elvégre minél közelebb kerülnek az olimpiai kvótához, annál nagyobb nyomás nehezedik a vállukra.


A kiélezett első szettben máris megmutatkozott, mennyit számít a mentális frissesség. Mindkét oldalon voltak látványos megoldások, de bosszantó hibák is – felváltva szereztek pontokat a felek, egyik kettős sem tudott ellépni. A játszma végén előbb Ionescu hibázott könnyűnek tűnő ziccert, majd tőle szokatlan módon Szőcs rontott két első labdát, így a mieink kerültek lépéselőnybe.

Márpedig ha lépéselőnyben vannak, ezen a tornán nemigen adnak esélyt az ellenfeleknek. A második szettet ragyogóan kezdte a magyar páros, amely Madarász tökéletes szervája után már 4:0-ra vezetett. Ionescu adogatásait Ecseki jól kivitelezett fonák kontraütésekkel adta vissza, a romániaiak hiába próbálták gyorsítani a játékot, nem jöttek ki belőle jól, de ez legyen az ő bajuk. A népes magyar küldöttség annak örülhetett, hogy Madarászék kihasználták második szettlabdájukat, és egy játszmára kerültek a döntőtől.

Felcsendült az V. Magyar Tánc, amelyre ütemes taps érkezett a lelátóról, ám hiába a kétszettes előny, az ünneplésre még várni kellett. Már csak azért is, mert Szőcsék olyan jól kezdtek a harmadik játszmában, mint a mieink a másodikban, magyar szervák után is ők szereztek pontot. Megtörni azonban nem tudták kettősünk lendületét, amely jó értelemben vett agresszív játékkal reagált a rivális „feltámadására”, és Ecseki három bravúros megoldásával fordított is. Hiába kért időt a vetélytárs, Madarász tenyeres pörgetéseire nem volt ellenszere – négy meccslabdához jutott a magyar páros!

A mieink nem hagyták sokáig izgulni az értük szorítókat, rögtön az elsőből lezárták a mérkőzést, és meglepetésre, de teljesen megérdemelten 3:0-s győzelemmel búcsúztatták a tavalyi Eb-n ezüstérmes Ionescu, Szőcs párost. A hétfő esti döntőben a német Dang Qiu, Nina Mittelham egységgel találkoznak Ecsekiék – ha mindent úgy csinálnak, mint eddig, aranyérem és olimpiai kvóta lehet a jutalmuk.

EURÓPAI JÁTÉKOK
ASZTALITENISZ
Vegyes páros, elődöntő:Ecseki Nándor, Madarász Dóra (7.)–Ionescu, Szőcs (romániai, 1.) 3:0 (9, 6, 6)

Vélemény

„Simának tűnhet a győzelmünk, de megszenvedtünk érte. Nagy lökést adott, hogy megnyertük az első játszmát, a folytatásban feljavult a játékunk, megvalósítottuk, amit taktikailag elterveztünk. Nem is kellett változtatnunk semmin, csak igyekeztünk nyugtatni magunkat, hogy a feszültség ne nyomja rá a bélyegét a játékunkra. Nem foglalkoztunk az állással, az adott labdamenetre koncentráltunk, ami sikerre vezetett” – Ecseki Nándor, a vegyes páros tagja

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik