EJ, asztalitenisz: parádés játékkal elődöntős az Ecseki, Madarász vegyes páros

Bobory Balázs (Krakkó)Bobory Balázs (Krakkó)
Vágólapra másolva!
2023.06.24. 16:30
null
Ecseki (balra) és Madarász nagyszerűen játszottak (Fotó: WTT)
Szinte meg sem kellett izzadnia Ecseki Nándornak és Madarász Dórának a harmadik kiemelt szlovák duó ellen az asztaliteniszezők vegyes páros versenyében, a legjobb nyolc között. A mieink hibátlan teljesítménnyel 3:0-ra nyertek.

Fontos világranglista-pontokat lehetett szerezni szombaton is a vegyes párosok viadalában, az Európai Játékokon ez az egyetlen szám asztaliteniszben, amelyen az olimpiai kvóta is a tét. Miután az Ecseki Nándor, Madarász Dóra magyar duó az első körben 3:2-re legyőzte lengyel riválisát, a negyeddöntőre készült, egyben egy végtelenül rutinos, minden hájjal megkent, a világranglistán sokkal előrébb álló szlovák párosra.

A résztvevők közül először Madarász Dóra lépett be a terembe, előbb még zsebre tett kézzel, kissé feszült arccal figyelte a spanyol és a szerb vegyes páros csatáját, aztán melegíteni kezdett a szövetségi kapitány, Bátorfi Zoltán mögött, aki rezzenéstelen arccal figyelte a mieinkét megelőző mérkőzést. Mindenki tisztában volt vele, hogy északi szomszédunk harmadik kiemelt duója, a Lubomír Pistej, Barbora Balázová páros valamivel esélyesebb, de ahogy Ecseki ecsetelte a győztes nyolcaddöntő után, a fiatalos lendület, az agresszivitás nem az ellenfél sajátja, egy ilyen stílussal meg lehet lepni.

Az első szett elején ez sikerült is. A magyar pár tagjai nem hibáztak, a szlovákok viszont alig találtak asztalt, gyorsan 6:1-re elhúztunk. S bár ezt követően jött egy kisebb hullámvölgy, remekül sikerült menedzselni az elején kidolgozott előnyt és Madarász kíméletlen fonákpörgetéssel használta ki az első szettlabdát (11:7).

A folytatásban az egyébként is egy megbízható, középkorú bankárra hasonlító Pistej többször is homlokát ráncolva a terem teteje felé nézett, mert sokat hibázott, a magyar duó pedig ellenállhatatlanul játszott. Ez a játszma még gyorsabban véget ért, mint az előző, a mieink 11 perc játék után egy lépésnyire kerültek az elődöntőtől.

A szlovákok a harmadik szettben, 3:2-nél vezettek először a meccsen, Bátorfi kapitány a ritka hibák esetén is bólogatva jelezte párosunk tagjainak, hogy semmi gond, csinálni kell tovább azt, amit addig. És nem is volt probléma, Ecseki és Madarász magabiztosan vette vissza az irányítást és végtelenül simán győzött.

„Az, hogy nem izgultam, kicsit túlzás, mert vegyes párosban minden megtörténhet, ezt pénteken is megtapasztaltuk – értékelt Bátorfi Zoltán. – Nagyon rutinos páros volt az ellenfelünk, főleg a harminckilenc éves Pistej, aki mindent bevet, hogy nyerni tudjon. Szerencsére most nem sikerült neki, annyira jól játszottunk, betartották a taktikát, fantasztikus volt. Fontosnak bizonyult az agresszív játék, de kértem, hogy ne vigyen el minket a hév, bátran játszanak, hozzák ki magukból, amit tudnak, ne görcsöljenek, ahogy mondjuk pénteken.”

A párosunk tagjai szinte meg sem izzadtak, húsz perc alatt intézték el ellenfelüket.

Utólag még jobban örülök, hogy elpazaroltuk pénteken a kettő-nullás vezetésünket és döntő szettre kényszerültünk – mondta Ecseki Nándor. – Megérkeztünk a versenyre. Itt vagyunk öt-hat napja, és bizony ilyenkor nagyon nehéz tud lenni az első meccs. Ezúttal viszont teljesen más volt a forgatókönyv, kettő-nulla után nem engedtünk ki, úgy is kezdtük a harmadik szettet, mintha egy teljesen új meccs lenne. Nagyon szuperül, magabiztosan sikerült lehozni azt is.”

„A fiatalos lendületnek nagy szerepe volt a győzelmünkben, de az is, hogy nagyon alaposan tanulmányoztuk a játékukat – magyarázta Madarász Dóra. – A szerva-szerva fogadás volt az, amivel sokszor gondot okoztunk az ellenfelünknek, és ezt nagyon jól megoldottuk. Nem mondom, hogy nem jutott eszembe kettő-nullánál a pénteki meccs, örülök, hogy most gyorsan lezártuk a mérkőzést.”

A döntőbe jutásért Madarászék ellenfele a verseny első számú kiemeltje, az Eb-ezüstérmes romániai Ovidiu Ionescu és Szőcs Bernadette alkotta vegyes páros lesz vasárnap várhatóan a kora délutáni órákban.

ASZTALITENISZ
VEGYES PÁROS
NEGYEDDÖNTŐ

Ecseki, Madarász (7.)–Pistej, Balázová (szlovák, 3.) 3:0 (7, 5, 8)

A Nemzeti Sportot az Európai Játékok helyszíneiről Bobory Balázs és Patai Gergely tudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik