Birkózás: Bajcajev és Ligeti összecsaphat egymással az ob-n

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2023.05.12. 15:37
null
Ligeti Dániel (kékben) ezúttal akár Bajcajev Vlagyiszlavval is összecsaphat (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)
Alig három hete ért véget a zágrábi Európa-bajnokság, birkózóink máris újabb nívós eseményen, az országos bajnokságon szerepelnek, amelynek a legutóbbi két évhez hasonlóan ezúttal is a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) ad otthont.

 

A válogatott remekül szerepelt a Zagreb Arenában, a szakágak demokratikusan osztoztak meg az érmeken, kötött- és szabadfogásban, valamint női birkózásban egyaránt két-két Európa-bajnoki medál lett a magyaroké. Hatból négy dobogósunk nevezett az országos bajnokságra, a kötöttfogású 87 kilogrammosok között Eb-győztes Takács István és a női 53 kilóban második Orsós Sztálvira biztosan távolmarad.

Ha minden a papírforma szerint alakul, szabadfogásban, 125 kilogrammban meglehetősen pikáns összecsapást láthatunk, hiszen az alapvetően 97 kilóban versenyző, ott Eb-arany-, ezüst- és bronzérmes Bajcajev Vlagyiszlav nehézsúlyú klasszisunkkal, a négyszeres Eb-dobogós Ligeti Dániellel csaphat össze.

Nagy izgalmak várhatók a kötöttfogású 97 kilogrammosok mezőnyében is. A rövid időn belül két súlycsoportot váltó Eb- és vb-bronzérmes Lévai Tamás a válogató időszakban meglepte az addig a súlycsoport egyeduralkodójának számító olimpiai ötödik, vb-ezüstérmes Szőke Alexet, mondhatni, simán szerezte meg a címeres mezt. Zágrábban nem jött ki a lépés Lévainak, egy győztes és két vesztes mérkőzést követően kiesett. Amennyiben hihetünk a nevezési listának, a két kiválóság megküzdhet egymással a KIMBA-ban.

Az Eb-harmadik Szilvássy Erik, valamint a világbajnoki bronzérmes Losonczi Dávid kötöttfogású 87 kilós találkozója is érdekes lehet, ahogyan a zágrábi Eb-n meglepetésre ezüstérmes Bognár Erika is kiélezett csatára kerülhet, hiszen eggyel nagyobb súlyba, 57 kilóba nevezett, amelyben az Európa-bajnoki harmadik Galambos Ramóna is szőnyegre lép, két év kihagyás után.

Az Eb-ezüstérmes kötöttfogású Váncza Istvánnak a horvátországi kontinensviadalt vállsérülés miatt ki kellett hagynia, ha minden jól alakul, most szombaton 72 kilóban megméretteti magát Csepelen. Számítani lehet a Zágrábban bronzérmes Lévai Zoltán szereplésére is, ő 77 kilóban birkózhat.

Az ob házigazdája a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) mellett a Ferencvárosi Torna Club. A nívósabb, minőségi rendezés érdekében több fontos intézkedés történt. A központi csarnok mellett a bemelegítő terem is rendelkezésre áll, a szurkolók, kísérők helye kizárólag a nézőtéren lesz, a belépődíj 2000, diákoknak és nyugdíjasoknak 1000 forint, az edzői részvétel regisztrációhoz kötött (a díja 2000 forint), mindezt természetesen a versenykiírás is tartalmazza.

BIRKÓZÁS
Országos bajnokság
Szombat
10.00:
megnyitó
10.30:
selejtezők
17.00: döntők várható kezdése

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik