Orsós Sztálvira ezüstérmes a birkózó Európa-bajnokságon

Vágólapra másolva!
2023.04.21. 18:09
null
Orsós Sztálvira ezüstérmet nyert a Zagreb Arenában (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)
Orsós Sztálvira ezüstérmet szerzett az 53 kilogrammosok között a zágrábi birkózó Európa-bajnokságon, mivel a döntőben 9:3-ra kikapott a címvédő svéd Emma Malmgrentől.

 

BIRKÓZÁS
EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB
Női birkózás
53 kg. Döntő: Emma Malmgren (svéd)–Orsós Sztálvira 9:3

A 30. életévét szombaton betöltő Orsós a selejtezőben az U23-as világbajnoki bronzérmes, Eb-második Anastasia Blayvasszal birkózott, remek levitelekkel, mögé kerüléssel 6:1-es győzelemmel nyitotta a viadalt.

A negyeddöntőben azzal a világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Eb-harmadik moldovai Iulia Leordával találkozott, akivel az idén már kétszer is meccselt, egyszer-egyszer győzött és veszített. Nagyon hasonlított Szél összecsapásához Orsósé, azzal a különbséggel, hogy magyar sikerrel végződött: Sztálvira 1:1-es állásnál, 20 másodperccel a vége előtt sikeres kétpontos dobást hajtott végre, ráadásul még egy mögé kerülés is belefért, ami 5:1-es Orsós-sikert eredményezett.

„Tudunk beszélni egy percet?tettük fel a kérdést Orsós Sztálvirának akkor, amikor épp lejött a szőnyegről a negyeddöntő után.

„Most ne, nagyon fáradt vagyok, majd este” – válaszolta magyarul, majd szaladt tovább a bemelegítőterembe.

Az aranycsatáért a görög Maria Prevolaraki ellen küzdött, aki pályafutása során hatszor állt már dobogón Európa-bajnokságon, négy ezüstérem mellett két bronzérmet nyert, emellett három vb-harmadik hely is fűződik a nevéhez.

Orsós kezdte jobban az összecsapást, szép karelvezetéssel ment riválisa mögé (2:0), csakhogy ebből a helyzetből a görög is fölé kerekedett, ezzel szépített (2:1). A második menetben Prevolaraki volt az aktívabb, az elrendelt 30 másodperces támadóidőben Sztálvira nem tudott akciót végrehajtani, így 2:2-t mutatott az eredményjelző, ami nekünk kedvezett a nagyobb értékű fogás miatt. Orsós rendkívül taktikusan védekezett a hátralévő másfél percben, így 2:2-es sikerrel bejutott a péntek esti aranycsatába, amelyben a címvédő svéd Emma Malmgrennel nézett farkasszemet.

„Ez volt a harmadik meccsem ma, nagyon elfáradtam. Rendkívül taktikus meccs volt, örülök, hogy sikerült nyernem. Most pihennem kell, figyelni a súlyomra, és készülni a holnapi döntőre. De elmondhatom, nagyon boldog vagyok!” – nyilatkozta Orsós.

Elsőként Malmgren érkezett a csarnokba, pirosban. Kékben, nagy lendülettel futott be a 2018-ban, 2019-ben és 2021-ben győztes Orsós. Összekapaszkodtak a hölgyek, a skandináv szurkolótábor nagy erővel buzdította riválisunkat – Ójójó, ojojojó, skandálták. A bírók Malmgrennel szemben elrendelték a 30 másodperces aktivitási időt, egyből be is ugrott páros lábra, Sztálvira jól védekezett. Az idő lejárt, 1:0 ide. Orsóst is figyelmeztetik, hogy aktívabban birkózzon, ám az első menet 1:0-s magyar vezetéssel ért véget.

Malmgren ismét támadott, ezúttal sikeresen, kétpontos levitellel fordított, ráadásul az „orsófogást” is megragadta, háromszor fordította át Orsóst, ezzel 8:1-es előnyre szert téve. Sztálvira tushelyzetbe csavarta Malmgrent, de kifordult belőle a svéd (8:3), ráadásul a magyar mögé került (9:3). Állásból folytatódott a küzdelem, 45 másodperc maradt hátra. Egyre hangosabban szólt a skandináv tábor, úgy tűnt, joggal, Sztálvira nem tudott akciót végrehajtani, 9:3-as vereséget szenvedett, ezzel Európa-bajnoki ezüstérmet nyert.

„Kiélezett mérkőzés volt, ezúttal jobb volt az ellenfelem. Ez azonban nem jelenti azt, hogy összességében is jobb nálam, természetesen vissza szeretnék vágni neki. Az aranyéremért jöttem, úgyhogy nem vagyok boldog az ezüstéremmel, tapasztalatszerzésnek viszont kiváló volt. Szeretném megköszönni Magyarországnak, a szövetségnek, a szurkolóknak és a birkózást kedvelőknek a támogatást, amely nagyon jólesik, motivál. Szerintem jó munkát végzett a válogatott, ahogyan én is, hatan jöttünk ide, fiatal csapattal, s két ezüstérmet szereztünk, ami remek teljesítmény” – értékelt Orsós Sztálvira a döntő után.

BIRKÓZÁS
EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB
A magyarok csütörtöki eredményei
Kötöttfogás
60 kg. Selejtező:
Sandron (olasz)–Kecskeméti Krisztián 1:1 – később szerzett ponttal
77 kg. Nyolcaddöntő: Lévai–Suleymanov (azeri) 9:0. Negyeddöntő: Lévai–Lomadze (grúz) 3:1. Elődöntő: Nemes–Lévai 1:1 – később szerzett ponttal
87 kg. Selejtező: Takács–Dicskov (szerb) 3:1. Nyolcaddöntő: Takács–Ojog (román) 7:1. Negyeddöntő: Takács–Novikov (bolgár) 3:2. Takács–Von Euw (svájci) 5:1
130 kg. Nyolcaddöntő: Shariati (azeri)–Vitek Dárius 5:4

A női verseny második programcsomagjának dobogósai
53 kg. Európa-bajnok: Emma Malmgren (Svédország), 2. ORSÓS SZTÁLVIRA (MAGYARORSZÁG), 3. Maria Prevolaraki (Görögország) és Zeynep Yetgil (Törökország).
57 kg. Eb: Alina Hrusina Akobja (Ukrajna), 2. Zhala Aliyeva (Azerbajdzsán); 3. Evelina Georgijeva (Bulgária) és Elena Brugger (Németország), ...9. Szél Anna
62 kg. Eb: Iryna Koljagyenko (Ukrajna), 2. Grace Jacob Bullen (Norvégia), 3. Biljana Dudova (Bulgária) és Luisa Niemesch (Németország)
65 kg. Eb: Mimi Hrisztova (Bulgária), 2. Irina Ringaci (Moldova), 3. Tetjana Szova Rizsko (Ukrajna) és Incze Kriszta (Románia).
72 kg. Eb: Alexandra Anghel (Románia), 2. Buse Tosun (Törökország), 3. Pauline Denise Lecarpentier (Franciaország) és Dalma Caneva (Olaszország)

A verseny és a magyarok további programja
Kötöttfogás
Szombat. 55 kg:
nincs magyar induló. 63 kg: Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE) kiesett. 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE) bronzmeccses. 87 kg: Takács István (BHSE) döntős. 130 kg: Vitek Dárius (BHSE) vigaszágas
Szombat-vasárnap. 60 kg:
Torba Erik (BHSE), 67 kg: Pohilec Ádám (BHSE), 72 kg: Fritsch Róbert (BHSE), 82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC), 97 kg: Lévai Tamás (BHSE)

A magyar bírókat Palásti Tibor és Pál Szabolcs képviseli az Európa-bajnokságon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik