Birkózó Eb: Vida 12 pontot csinált a világbajnokon, de kikapott

KRASZNAI BENCE (ZÁGRÁB)KRASZNAI BENCE (ZÁGRÁB)
Vágólapra másolva!
2023.04.17. 14:06
null
Vida Csaba nagyot (kékben) nagyot küzdött 2014 világbajnoka ellen, de alulmaradt (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)
Hétfő délelőtt elkezdődött Zágrábban a birkózó Európa-bajnokság, amelynek nyitó napján a tervezett három helyett csak két magyar birkózó lépett szőnyegre, a 79 kilogrammos Vida Csaba rendkívül akciódús mérkőzésen kikapott a világbajnok szerbiai Hetik Cabolovtól, míg a 97 kilós Bajcajev Vlagyiszlavra elődöntőbe jutott.

 

A délelőtt a vártnál eseménytelenebbül indult honfitársainknak, a 70 kilogrammos Antal Dániel bőrfertőzés miatt nem léphetett szőnyegre a német a német Kevin Henkel elleni selejtezőben, ráadásul Eb-ezüstérmesünk, Vlagyiszlav Bajcajev (97 kg) nyolcaddöntője is elmaradt, mivel a koszovói Egzon Shala nem jelent meg a mérlegelésen.

A negyeddöntőben már volt feladat, nem is kicsi, jött az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes lengyel Zbigniew Baranowski. Bajcajev rendkívül magabiztos, taktikus birkózást bemutatva két-két levitellel és kitolással, egy-egy „orsóval”, valamint pörgetéssel 4:58 perc alatt technikai tussal győzött, ezzel kivívva, hogy a hétfőn 18 órakor kezdődő elődöntős „programcsomagban” a fináléért azzal az oroszból azerivé lett Magomedkhan Magomedovval küzdjön meg, akitől a tavalyi, budapesti kontinensbajnokság aranycsatájában 11:5-ös vereséget szenvedett.

A junior Eb-bronzérmes Vida Csaba a 2014-ben oroszként világbajnok, 2020 óta szerb színekben versenyző Hetik Cabolov ellen lépett szőnyegre – noha az Európa-bajnokság legelején járunk, jóllehet, a kontinenstorna pontban leggazdagabb mérkőzését produkálták. A szerbiai a második menet elején 8:0-ra elhúzott, Vida remek akciókat bemutatva 13:12-re felzárkózott, de végül a nála jóval tapasztaltabb riválisa diadalmaskodott, 21:12-re. A Kecskeméti TE sportolója már a vigaszágban sem bízhat, mivel legyőzője a következő körben kikapott az ukrán Vaszil Mihajlovtól.

„El vagyok keseredve, hogy mindig hajszállal kapok ki, ez is kevésen múlt, csak a végén ment el. Az volt a cél, hogy lentről pörgetek, de az első menetben nagyon erős volt, a másodikban viszont éreztem, hogy fárad. Ennél többet nem tudok edzeni, nem tudom, mit kell másképp csináljak” – mondta a találkozó után Vida.

„Előzetesen nem gondoltam volna, de a látottak alapján ez nyerhető meccs volt. Két olyan dobási kísérlete volt Csabának, amelyet nem a megfelelő helyzetben indított el, ezekből nyolc pontot csinált Cabolov. A terv az volt, hogy lenti helyzetben pörgetéseket csinál, és ezekkel nyerhet, de az első menetben ehhez még túl erős volt a vetélytárs. Sajnálom, hogy így alakult” – mondta Bánkuti Zsolt szabadfogású szövetségi kapitány.

BIRKÓZÁS
EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB
Szabadfogás
70 kg. Selejtező:
Henkel (német)–Antal Dániel – Antal visszalépett
79 kg. Nyolcaddöntő: Cabolov (szerbiai)–Vida Csaba 21:12
97 kg. Nyolcaddöntő: Bajcajev Vlagyiszlav–Shala (koszovói) – Bajcajev mérkőzés nélkül jutott tovább. Negyeddöntő: Bajcajev–Baranowski 10:0

Az elődöntőket hétfő este 18 órától rendezik, Bajcajev–Magomedov mérkőzés eredményéről rögtön hírt adunk.

EURÓPA-BAJNOKÁG, ZÁGRÁB, Arena Zagreb
A verseny és a magyarok programja
Szabadfogás
Hétfő-kedd. 57-65 kg:
nincs magyar induló. 70 kg: Antal Dániel (UTE), 79 kg: Vida Csaba (Kecskeméti TE), 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC).
Kedd-szerda. 61 kg: Halidov Gamzatgadzsi (ESMTK), 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabányai SC), 86 kg: Püspöki Patrik (Bajai BC), 92 kg: nincs magyar induló. 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás).

Női birkózás
Szerda-csütörtök. 50 kg:
Szekér Szimonetta (BHSE), 55 kg: Bognár Erika (BHSE), 59 kg: Szabó Nikolett (FTC-KIMBA), 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA), 76 kg: nincs magyar induló.
Csütörtök-péntek. 53 kg: Orsós Sztálvira (Csepel TC), 57 kg: Szél Anna (Orosházi BSK), 62-65-72 kg: nincs magyar induló.

Kötöttfogás
Péntek-szombat. 55 kg:
nincs magyar induló. 63 kg: Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE), 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE), 87 kg: Takács István (BHSE), 130 kg: Vitek Dárius (BHSE).
Szombat-vasárnap. 60 kg: Torba Erik (BHSE), 67 kg: Pohilec Ádám (BHSE), 72 kg: Fritsch Róbert (BHSE), 82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC), 97 kg: Lévai Tamás (BHSE).

A magyar bírókat Palásti Tibor és Pál Szabolcs képviseli az Európa-bajnokságon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik