Birkózó Eb: Bognár Erika elődöntője az egyetlen mosolyforrásunk szerda délelőtt

KRASZNAI BENCE (ZÁGRÁB)KRASZNAI BENCE (ZÁGRÁB)
Vágólapra másolva!
2023.04.19. 14:12
null
Bognár Erika (jobbról) elődöntőbe jutott a francia Tatiana Debien legyőzésével (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)
Bognár Erika (55 kg) elődöntőbe jutott a Zágrábban zajló birkózó Európa-bajnokság szerdai versenynapján, amelyen Szabados Noémi (68 kg) és Szabó Nikolett (59 kg) a vigaszágban reménykedhet, míg Püspöki Patrik (szabadfogás, 86 kg) és Szekér Szimonetta (50 kg) kiesett.

 

Nem indult jól női birkózóinknak a zágrábi Európa-bajnokság. Az 50 kilogrammosok selejtezőjében Szekér Szimonetta volt érdekelt, az Európai Játékokon ötödik francia Julie Sabatiével nézett farkasszemet. Az összecsapás nem tartott sokáig, a BHSE sportolója 2:51 perc alatt, tussal kapott ki, miután riválisa csípődobással leterítette a szőnyegre.

A junior Európa-bajnoki ezüstérmes Bognár Erika (55 kg) javított a franciák elleni mérlegen. Rögtön a negyeddöntőben lephetett szőnyegre, az ugyancsak junior Eb-második Tatiana Debiennal szemben. Az első menetben passzivitási ponttal került előnybe a magyar, a másodikban lenti helyzetben küzdöttek egymással a lányok, amelyből Bognár került ki győztesen, két pontért riválisa mögé került (3:0). Debien mindent megtett a fordításért, egy pontot szerzett is, Bognár azonban remekül védekezett, aminek köszönhetően megtartotta 3:1-es előnyét, és bejutott a szerda esti elődöntőbe, amelyben a kétszeres felnőtt Eb-harmadik, U23-as kontinensbajnok német Annika Wendle lesz az ellenfele.

„Szerettem volna kibirkózni magam, ez sikerült. A másik célom az, hogy érmet szerezzek, remélhetőleg ez is összejön" – nyilatkozta közvetlenül a negyeddöntő után, még igencsak levegő után kapkodva Bognár Erika, aki ezután rögtön haladt tovább az öltözőbe készülni a késő délutáni mérkőzésre.

Szabados Noéminek (68 kg) és Szabó Nikolettnek (59 kg) nem sikerült a négy közé jutnia, előbbi a bolgár Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Juliana Janevától, utóbbi az U23-as világbajnoki harmadik török Eda Tekintől kapott ki a negyeddöntőben. Mindkét magyar lánytól láthattunk biztató megmozdulásokat, Szabados a második menetben több ígéretes akciót is indított, Szabó az utolsó másodpercekben közel állt ahhoz, hogy fordítson – a hölgyek a vigaszágban reménykedhetnek.

Püspöki Patrik (86 kg) kedden 2017 Európa-bajnoka, a 2019-ben Európai Játékokon győztes Dauren Kuruglijevtől kapott ki, aki pályafutása során most először lépett szőnyegre görög színekben világversenyen, eddig Oroszországot képviselte. Kuruglijev döntőbe jutott, így a bajai sportoló szerda délelőtt a vigaszágon léphetett szőnyegre, mégpedig a lettek Eb-ötödik helyezettje, az U23-as világbajnoki harmadik Ivars Samusonoks ellen. A rivális levitelekkel, úgynevezett orsóval, pörgetéssel, kitolással tulajdonképpen sima, 9:2-es sikert ért el, így Püspöki elbúcsúzott az Európa-bajnokságtól.

BIRKÓZÁS
EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB
A magyarok szerdai délelőtti eredményei
Szabadfogás
86 kg. Vigaszág:
Samusonoks (lett)–Püspöki Patrik 9:2
Női birkózás
50 kg. Selejtező:
Sabatié (francia)–Szekér Szimonetta 6:0-nál tus
55 kg. Negyeddöntő: Bognár Erika–Debien (francia) 3:1
59 kg. Negyeddöntő: Tekin (török)–Szabó Nikolett 3:1
68 kg. Negyeddöntő: Janeva (bulgár)–Szabados Noémi 13:2

A verseny és a magyarok programja
Szabadfogás

Szerda. 61 kg:
Halidov Gamzatgadzsi (ESMTK) kiesett. 74 kg:Kuramagomedov Murad (Tatabányai SC) kiesett. 86 kg:Püspöki Patrik (Bajai BC) kiesett. 92 kg:nincs magyar induló.125 kg:Ligeti Dániel (Haladás) bronzmeccses.

Női birkózás
Szerda-csütörtök. 50 kg:
Szekér Szimonetta (BHSE) kiesett. 55 kg:Bognár Erika (BHSE) elődöntős. 59 kg:Szabó Nikolett (FTC-KIMBA) a vigaszágra vár. 68 kg:Szabados Noémi (FTC-KIMBA) a vigaszágra vár. 76 kg:nincs magyar induló.
Csütörtök-péntek. 53 kg:Orsós Sztálvira (Csepel TC),57 kg:Szél Anna (Orosházi BSK),62-65-72 kg:nincs magyar induló.

Kötöttfogás
Péntek-szombat. 55 kg:
nincs magyar induló.63 kg:Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE),77 kg:Lévai Zoltán (BHSE),87 kg:Takács István (BHSE),130 kg:Vitek Dárius (BHSE).
Szombat-vasárnap. 60 kg:Torba Erik (BHSE),67 kg:Pohilec Ádám (BHSE),72 kg:Fritsch Róbert (BHSE),82 kg:Szilvássy Erik (Csepeli BC),97 kg:Lévai Tamás (BHSE).

A magyar bírókat Palásti Tibor és Pál Szabolcs képviseli az Európa-bajnokságon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik