Birkózó Eb: 20 másodperccel a vége előtt fordított, elődöntős a háromszoros győztesünk

KRASZNAI BENCE (ZÁGRÁB)KRASZNAI BENCE (ZÁGRÁB)
Vágólapra másolva!
2023.04.20. 13:09
null
Orsós Sztálvira (kékben) Európa-bajnoki elődöntőbe jutott (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)
Pályafutása során először birkózik magyar színekben világversenyen az 53 kilogrammos Orsós Sztálvira – az oroszként háromszoros Eb-győztes sportoló két győztes mérkőzést követően csütörtökön elődöntőbe jutott a Zágrábban zajló Európa-bajnokságon.

 

Németekkel kerültek szembe hölgyeink csütörtök délelőtt a Zagreb Arenában, ahol a selejtezőben mutatkozott be világversenyen magyar színekben Orsós Sztálvira (53 kg). A klasszis az U23-as világbajnoki bronzérmes, Eb-második Anastasia Blayvasszal birkózott, remek levitelekkel, mögé kérüléssel 6:1-es győzelemmel nyitotta a viadalt.

U23-as Európa-bajnokunknak, Szél Annának viszont nem sikerült a továbbjutás, az Eb-harmadik, U20-as Európa-bajnok Elene Bruggerrel küzdött, a visszafogott tempójú összecsapáson az egy-egy passzivitási pont a németnek kedvezett, így Szél akciókényszerbe került – tíz másodperccel a vége előtt szaltódobást indított, rosszul, hiszen belefogta riválisa, tus lett a vége. Az OSBK versenyzője már a vigaszágban sem reménykedhet, hiszen Brugger a következő körben alulmaradt az azeri Zhala Aliyevával szemben.

Orsós Sztálvira a negyeddöntőben azzal a világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Eb-harmadik moldovai Iulia Leordával találkozott, akivel az idén már kétszer is meccselt, egyszer-egyszer győzött és veszített. Nagyon hasonlított Szél összecsapásához Orsósé, azzal a különbséggel, hogy magyar sikerrel végződött: Sztálvira 1:1-es állásnál, 20 másodperccel a vége előtt sikeres kétpontos dobást hajtott végre, ráadásul még egy mögé kerülés is belefért, mindez 5:1-es Orsós-sikert eredményezett.

„Tudunk beszélni egy percet?tettük fel a kérdést Orsós Sztálvirának akkor, amikor épp lejött a szőnyegről a negyeddöntőt követően.

„Most ne, nagyon fáradt vagyok, majd este” – válaszolta magyarul, majd szaladt tovább a bemelegítő terembe.

Martin Gábor nőiválogatott-edző viszont nyilatkozott, s elmondta, Sztálvira összeszedetten, jól birkózott csütörtökön, viszont kiemelte: az elődöntőben rendkívül nehéz dolga lesz a görög Maria Prevolaraki ellen, aki pályafutása során hatszor állt már dobogón Európa-bajnokságon, négy ezüst- mellett két bronzérmet nyert, mindemellett három vb-harmadik hely is fűződik a nevéhez.

Szabados Noémi lényegében a dobogóért léphetett szőnyegre csütörtökön, hiszen az őt szerdán felülmúló bolgár Juliana Janeva úgy jutott fináléba, hogy sérülés miatt visszalépett elődöntős ellenfele, a cseh Adéla Hanzlícková. Ennek tükrében a harmadik helyért Szabados, valamint az U23-as világ- és Európa-bajnok török Nesrin Bas küzdhetett meg egymással a vigaszágon. Az U23-as világ- és Európa-bajnok rivális kézben tartotta a mérkőzést, két passzivitási ponttal, valamint egy mögé kerüléssel 4:0-s sikert ért el, ezzel az FTC-KIMBA sportolója kiesett.

BIRKÓZÁS
EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB
A magyarok csütörtök délelőtti eredményei
Női birkózás
53 kg. Selejtező:
Orsós Sztálvira–Blayvas (német) 6:1. Negyeddöntő: Orsós–Leorda (moldovai) 5:1
57 kg. Selejtező: Brugger (német)–Szél Anna 3:1-nél tus
68 kg. Vigaszág: Bas (török)–Szabados Noémi 4:1

A verseny és a magyarok további programja
Női birkózás
Csütörtök. 50 kg:
Szekér Szimonetta (BHSE) kiesett. 55 kg: Bognár Erika (BHSE) döntős. 59 kg: Szabó Nikolett (FTC-KIMBA) kiesett. 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA) kiesett. 76 kg: nincs magyar induló.
Csütörtök-péntek. 53 kg: Orsós Sztálvira (Csepel TC) elődöntős. 57 kg: Szél Anna (Orosházi BSK) kiesett. 62-65-72 kg: nincs magyar induló

Kötöttfogás
Péntek-szombat. 55 kg:
nincs magyar induló. 63 kg: Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE), 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE), 87 kg: Takács István (BHSE), 130 kg: Vitek Dárius (BHSE)
Szombat-vasárnap. 60 kg: Torba Erik (BHSE), 67 kg: Pohilec Ádám (BHSE), 72 kg: Fritsch Róbert (BHSE), 82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC), 97 kg: Lévai Tamás (BHSE)

A magyar bírókat Palásti Tibor és Pál Szabolcs képviseli az Európa-bajnokságon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik