Birkózás: Reménykedtem, hogy Takács nyerni fog – Bácsi Péter

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2023.04.25. 09:53
null
Bácsi Péter (Fotó: Nemzeti Sport)
Birkózóválogatottunk a várakozásoknak megfelelve hat érmet, egy aranyat, két ezüstöt és három bronzot nyert a Zágrábban vasárnap véget ért Európa-bajnokságon. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter pozitívan értékeli a történteket, különösen azért, mert olimpiai kvalifikációs világbajnokságot megelőzően zártunk sikeres világversenyt.

 

– A kontinensviadal előtt úgy fogalmazott, öt-hat érmet vár a csapattól, ez teljesült. Elégedettek lehetünk?
– Legelőször azt mondtam, hat-hét érmet remélek, de amikor kiderült, hogy a tavalyi Európa-bajnokunk és vb-bronzérmesünk, Muszukajev Iszmail vírusos megbetegedés miatt kihagyja a versenyt, öt-hatra módosítottam ezt a számot – felelte a Nemzeti Sport kérdésére a hazai szövetség kétszeres kötöttfogású világ- és Európa-bajnok szakmai igazgatója, Bácsi Péter. Azt is mondtam, hogy nagyon örülnék legalább egy aranyéremnek, ez is bejött, szóval alapvetően jól teljesítettünk. Persze van bennem hiányérzet, akadtak olyan meccseink, amelyek nyerhetőek lettek volna, gondolok például a háromszoros Európa-bajnok Orsós Sztálvira döntőjére vagy Lévai Tamás vigaszági mérkőzésére.

NS-VÉLEMÉNY
Ugyan, mi abban a meglepetés, ha egy patinás sportág, amely a magyar olimpiai örökrangsor negyedik helyén áll, az aktuális világversenyen eléri a kitűzött szakmai cél felső határát? Papírforma, hogy egy sportos kifejezésnél maradjunk. Némi elismerést mégis megér a birkózók zágrábi Eb-szereplése, egyrészt, mert 22 éves ifjak (Takács István) teljesítik be a dobogó tetején a 2021 utáni generációváltást, mert még mindig jó veteránok (Ligeti Dániel) mellett motivált honosítottak (Orsós Sztálvira, Bajcajev Vlagyiszlav), kellemes meglepetések (Bognár Erika) és már bizonyító klasszisok (Lévai Zoltán) teszik hozzá a magukét. Vagy épp mások, akiknek most kevésbé volt szerencséjük. Nem baj, majd legközelebb, mondjuk, a szeptemberi olimpiai kvalifikációs vb-n.
Deák Zsigmond

– Mindhárom szakág két-két érmet szerzett, ez ritka.
– Összességében elégedettek lehetünk a válogatottjainkkal. A két-két érem jó eredmény, ahogy mondtam, a nők között az aranyra is volt esélyünk, az nem jött össze, viszont Bognár Erika bravúrral a második helyen zárt. Szabadfogásban Muszukajev távollétében nagyjából a két érem volt a realitás.

– A 87 kilogrammos kötöttfogású Takács István élete első felnőtt Európa-bajnokságán felért a csúcsra. Meglepetésként érte?
– Utánpótlásban U23-as, valamint junior világ- és Európa-bajnok sportolóról van szó, aki az idén év elején is megmutatta, hogy nagyon jó teljesítményre képes, hiszen nívós nemzetközi versenyeket nyert meg, ezzel az aktuális vb-bronzérmes Losonczi Dávidot megelőzte a válogatottságért folyó harcban. Nem lepett meg, hogy ennyire jól szerepelt, titkon reménykedtem abban, hogy Európa-bajnok lesz. Le a kalappal előtte, különösen azért, mert a döntőben hátrányból állt fel a török Ali Cengiz ellen.

– Kötöttfogásban elmondható, hogy az olimpiai súlycsoportok többségében jól szerepeltünk. Ezt vehetjük jó előjelnek a szeptemberben Belgrádban esedékes olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt?
– Takács István és Lévai Zoltán is olimpiai kategóriában állt dobogóra. A 130 kilogrammos Vitek Dáriusz szereplése, noha kiesett, kellemes meglepetés volt, hiszen az Eb előtt betegséggel bajlódott, ehhez képest állóképességben mindkét ellenfelét felőrölte. Ha nem lett volna a felkészülését hátráltató tényező, akkor azt hiszem, megismételhette volna a tavalyi eredményét azzal, hogy dobogóra áll. A 97 kilós Lévai Tamásnak erősödnie kell még, ám örömteli volt látni, hogy az örmény olimpiai és négyszeres világbajnok, valamint immár hatszoros Eb-győztes Artur ­Alekszanjannal ő birkózta a legszorosabb mérkőzést.

– Bronzérmes szabadfogású klasszisunk, Ligeti Dániel (125 kg) teljesítménye üde színfolt volt, az elődöntőben megizzasztotta a háromszoros világbajnok grúz Geno Petriasvilit.
– A grúz birkózó stílusa jobban fekszik neki, mint a súlycsoport másik extra­klasszisáé, az immár tízszeres Eb-győztes Taha Akgülé. Bíztam abban, hogy pályafutása során ötödik alkalommal is felállhat az Európa-bajnoki dobogóra. A felkészülés alatt többször egyeztettem Bánkuti Zsolt szövetségi kapitánnyal az állapotáról. Dani hajlamos arra, hogy lelkileg meginogjon, ebben a tekintetben viszont most teljesen stabil volt, bízott önmagában. Ha mentálisan rendben van, akkor ő is képes lehet arra, hogy kvótát szerezzen Belgrádban.

– Mondhatjuk, hogy ez a verseny volt a kvalifikációs világbajnokság főpróbája
– Azt megelőzően természetesen lesznek még felkészülési viadalok, és hazai szinten is vannak olyan súlycsoportok, amelyekben nagy rivalizálás zajlik a válogatottságért, de igen. Ha Szerbiában is ugyanilyen jó teljesítményt nyújtunk, akkor több kvótát szerezhetünk, mint ami eddig megszokott volt tőlünk az első kvalifikációs eseményen. Persze azzal is számolnunk kell, hogy az orosz sportolók visszatérnek a mezőnybe, jól tudjuk, hogy a legerősebb birkózó-nagyhatalomról van szó. Azt elmondhatom, hogy három-négy kvalifikációval elégedettek lennénk.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB
A magyarok helyezései
Kötöttfogás
60 kg:
8. Torba Erik (BHSE)
63 kg:12. Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE)
67 kg:16. Pohilec Ádám (BHSE)
72 kg:12. Fritsch Róbert (BHSE)
77 kg: 3. Lévai Zoltán (BHSE)
82 kg:14. Szilvássy Erik (Csepeli BC)
87 kg: 1. Takács István (BHSE)
97 kg:9. Lévai Tamás (BHSE)
130 kg:9. Vitek Dárius (BHSE)
Szabadfogás
61 kg:
8. Halidov Gamzatgadzsi (ESMTK)
74 kg:7. Kuramagomedov Murad (Tatabányai SC)
79 kg:10. Vida Csaba (Kecskeméti TE)
86 kg:17. Püspöki Patrik (Bajai BC)
97 kg: 3. Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC)
125 kg: 3. Ligeti Dániel (Haladás)
Női birkózás
50 kg:
12. Szekér Szimonetta (BHSE)
53 kg: 2. Orsós Sztálvira (Csepel TC)
55 kg: 2. Bognár Erika (BHSE)

57 kg:9. Szél Anna (Orosházi BSK)
59 kg:9. Szabó Nikolett (FTC-KIMBA)
58 kg:10. Szabados Noémi (FTC-KIMBA)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik