Torna: eltiltották az olimpiai pontozókat bíráló orosz rg-edzőt

Vágólapra másolva!
2023.03.07. 12:41
Kétéves eltiltást kapott Irina Viner-Uszmanova orosz ritmikusgimnasztika-edző, amiért bírálta a 2021-es tokiói olimpián közreműködő pontozókat.

A nemzetközi szövetség (FIG) etikai bizottsága minden FIG-eseményről kizárta a sikeres trénert. Az eltiltást akkortól számítják, amikor az orosz és fehérorosz versenyzőket az ukrajnai háború miatti kizárást követően visszaengedik a nemzetközi porondra. Ha ez nem történik meg, akkor Irina Viner-Uszmanova eltiltása öt év után jár le. Irina Viner-Uszmanova eltiltása öt év után jár le.

A 74 éves edző azután kritizálta hevesen a bírákat, hogy két éve Tokióban egyéniben és csapatban sem sikerült az oroszoknak aranyérmet szerezniük, ezzel megszakadt a 2000 óta tartó sikersorozatuk. A szakember meglátása az volt, hogy a pontozókat oroszellenes előítéletek vezérelték, és szerinte ez szégyen.

Az illetékes bizottság szerint az edző vétett a FIG szabályzata ellen, a megjegyzései pedig sértők voltak.

Viner-Uszmanova – aki 2015-ben, elsőként a sportágában Olimpiai Érdemrendet kapott – az Orosz Ritmikus Gimnasztika Szövetség elnöke, szövetségi kapitány. Olyan kiválóságokkal, olimpiai bajnokokkal dolgozott együtt, mint Margarita Mamun, Jevgenyija Kanajeva, Alina Kabajeva vagy Julija Barszukova. Korábbi férje Aliser Uszmanov orosz milliárdos.

Dmitrij Csernyicsenko miniszterelnök-helyettes szerint a tréner eltiltása a FIG oroszok elleni diszkriminatív politikájának része. Viner-Uszmanova fellebbezhet az ítélet ellen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik