Létesítmény: névadóünnepség – vívócsarnokot avattak Gödöllőn

Vágólapra másolva!
2022.10.15. 20:48
null
Batizi Sándor és Gémesi György iskolája a teremavatón (Fotó: hunfencing.hu)
Névadóünnepség keretében szombaton avatták fel hivatalosan a MATE-GEAC vívócsarnokát.

Gödöllő új vívócsarnokában már egy évvel ezelőtt rendeztek versenyt, de a hivatalos avatásra mostanáig kellett várni, elsősorban a koronavírus-járvány miatt – számolt be róla a hazai sportági szövetség honlapja.

Már csak azért is fontos volt az óvatosság, mert a terem egyik névadója idős mester, a 88 éves Batizi Sándor, aki többek között az olimpiai bajnok Bujdosó Imre edzője volt – írta a hunfencing.hu.

A mostantól Batizi-Benkő Vívócsarnokként működő teremben nyolc versenypástot építettek. A létesítmény több mint 600 millió forintos költségvetéssel készült el, amelyből a kormány sportágfejlesztési programjának köszönhetően 525 millió forintot a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) biztosított. A telket és a további összeget a gödöllői önkormányzat tette hozzá.

válogatott kerettag kardvívó, Gémesi György, aki egy évtizedig az MVSZ elnöke volt, ismét vívóruhába öltözött. Korábbi edzőjével, Batizi Sándorral rögtönzött egy iskolát úgy, hogy a vívómester látássérült, és évek óta egyikük sem fogott kardot a kezében.

Ezt követően Csampa Zsolt, az MVSZ elnöke mondott beszédet. Kiemelte, hogy a kormány sportágfejlesztési programjának köszönhetően ismét egy nagyszerű csarnok avatására kerülhetett sor. Elmondta, hogy a jelenlegi, egyáltalán nem könnyű helyzetben is biztosítottnak látja a vívás itthoni helyzetét.

Gémesi György többszörösen érintettként mondott köszöntőt, ugyanis ő az egyetlen vívó, aki a terem két névadójának, Benkő Tibornak, a gödöllői vívás megalapítójának és Batizi Sándornak egyaránt a tanítványa volt. Unokaöccse, az olimpiai bronz-, világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki aranyérmes Gémesi Csanád, aki házigazdaként működött közre az avató ünnepségen, kiemelte: eddig folyosóban, alagsorban próbálták tartani a lépést a többi egyesülettel, mostantól viszont új korszak kezdődik a MATE-GEAC életében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik