Sportlövészet: minden készen áll Wroclawban az Eb-re

Vágólapra másolva!
2022.09.12. 17:50
null
Major Veronika készen áll az Eb-re (Fotó: Tumbász Hédi)
Ötkarikás számokkal kezdődik a sportlövők 25 és 50 méteres olimpiai kvalifikációs Európa-bajnoksága, az első versenynapon többek között Major Veronika és Péni István is lőállásba lép.

 

Amilyen szomorkás az időjárás Wroclawban, olyan vidám a hangulat a városi lőtéren, amely a héten olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságnak ad otthont. A szervezők alaposan kitettek magukért: a pihenősátorban reggeltől estig szól a lengyel tánczene, a kantin választéka minden igényt kielégít, az önkéntesek pedig mosolygósak és segítőkészek, ám a szeptember közepén szokatlan hűvössel ők sem tudnak mit kezdeni.

„Reggelente nagyon hideg van a lőállásban, felvehetek akár tizenöt réteg ruhát is, a kezem ugyanúgy fázik – sóhajtott a női 25 méter sportpisztoly aktuális világranglistáját vezető Major Veronika, aki azért gyorsan hozzátette, erre is felkészült előzetesen. – Fontos, hogy ne merevedjenek el az ujjaim, ezért megvannak a praktikáim, a zsebembe és a cipőmbe is helyezek melegítőt. A felhős idő ellenére kimondottan világos a pálya, délelőtt a füvet süti a nap, délután a táblát, azért edzettem mindkét napszakban, hogy kitapasztaljam a fényviszonyokat, remélhetőleg így a versenyen már semmi nem ér váratlanul. Bizakodó vagyok, s egyben magabiztos is, mert eddig nagyon jó évem volt. A hétfői edzés után a pszichológusommal is konzultáltam, szóval fizikailag és mentálisan is készen állok, kezdődhet az Európa-bajnokság!”

A keddi nyitó napon a női sportpisztolyosok mellett a férfi kisöbű sportpuskások is elkezdik a küzdelmeket az összetettel, mindkét számban osztanak olimpiai kvótákat a kontinensviadalon. Péni István szinte hazajár Wroclawba, a nyáron ugyanis a lengyel városban edzőtáborozott, így már nem kellett ismerkednie a pályával.

„Azért kicsinosították a lőteret azóta, de a lényegi dolgok nem változtak – utalt a díszletre Péni, s valóban, a bejáratnál, a lőállások felett és a dobogón is az ikonikus wroclawi törpét ábrázoló logó virít. – Otthon érzem magam ezen a pályán, és azt sem bánom, hogy hűvös van, felkészülten várom a versenyt. Az elmúlt két hónapban minden jel arra utalt, hogy kijöhet egy nagy eredmény, az utolsó edzést is nagyon élveztem, de sok múlik a pillanatnyi formán, no meg a szerencsén is. Egyelőre nem gondolok a kvótaszerzésre, nincsenek elvárásaim magammal szemben, de úgy állok oda a lőállásba, hogy nyerni szeretnék.”

Mi tagadás, vannak ezzel így még néhányan a mezőnyben, de talán nem csak a szívünk mondatja velünk, hogy a szerdai döntők után lesz minek örülni Wroclawban.

HAMMERL MEGSZOKTA A HELYSZÍNT
„Jártam már korábban a wroclawi lőtéren, szeretem ezt a helyszínt, az edzésen a körülményeket is sikerült megszoknom. Különleges érzés, hogy a felnőttek között versenyezhetek, nagyon erős a mezőny, ezért nem is gondolkozom helyezésekben. Elképzelhető, hogy egyéni csúcs kell a döntőbe jutáshoz, nagyon boldog lennék, ha összejönne” – mondta Hammerl Soma, junior világ- és Európa-bajnok puskásunk.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik