Birkózó-vb: Lévai Zoltán ezüst-, Losonczi bronzérmes!

Vágólapra másolva!
2022.09.11. 20:18
A 77 kilogrammban szereplő Lévai Zoltán ezüst-, míg a 87 kilós Losonczi Dávid bronzérmet nyert vasárnap, a Belgrádban zajló világbajnokság második, kötöttfogású versenynapján, amelyen a magyar bemutatkozók közül Zoltán öccse, Lévai Tamás (82 kg) jutott legtovább, ő hétfőn, az esti programban a harmadik helyért küzdhet meg.

 

 

Elsőként, rendkívül eltökélt arccal, piros mezben Lévai Zoltán érkezett a küzdőtérre a Stark Arénában zajló birkózó-vb 77 kilogrammos döntőjébe. Őt követte kékben az olimpiai ezüstérmes Akzsol Mahmudov. Felmérték egymást a felek, kapaszkodtak, BHSE versenyzője valamelyest aktívabban kezdett, próbálta körbe terelni a szőnyegen a kirgizt. Mahmudov úgynevezett szaltódobást indított, sikeresen (0:4), Lévai közvetlen tusveszélyes helyzetből próbált szabadulni, megoldotta a szorult helyzetet. Ám a kirgiz nem állt meg, még egy négypontost dobott a magyaron, ezzel mindössze 2:05 perc alatt kialakította a technikai tust, és 8:0-ra diadalmaskodott. Mahmudov tehát a Lőrincz Tamás ellen elveszített tokiói olimpiai döntőért, valamint a másfél hónappal ezelőtt, Lévai Zoltán ellen Lengyelországban elszenvedett vereségért egyaránt revansot vett, és megszerezte Kirgizisztán történetének első kötöttfogású világbajnoki címét. Nekünk mindhárom szakágat figyelembe véve a 31. lehetett volna, persze a teljes képet nézve – és amúgy is – igazán szépen fénylő ez az ezüstérem: Lévainak tavaly májusban szívizomgyulladása volt, ami miatt mintegy féléves kényszerpihenőre szorult. Ennek ellenére elképesztő formába lendült, és Belgrádban a fantasztikusan küzdve, világklasszisokat rendkívül magabiztosan legyőzve menetelt egészen a döntőig.

Neki viszont épp ezek miatt volt oly fájó, hogy ilyen simán kikapott az aranycsatában...

„Higgyék el, szeretnék valami értelmeset mondani, de nem tudok. Legutóbb, Lengyelországban 6:0-ra legyőztem a kirgizt, most meg egy perc alatt levert. Sokkolt, még fel kell dolgoznom” – nyilatkozta közvetlenül a döntő után, a helyszínen Lévai.

LÉVAI ZOLTÁN NEHÉZ IDŐSZAKON MENT KERESZTÜL
Tavaly májusban edzésen rosszul lett, a kórházi vizsgálat pedig lesújtó eredményt hozott. Kiderült, sokkal szerencsétlenebbül is járhatott volna: szívizomgyulladást állapítottak meg nála, ezzel ígéretes pályafutása is veszélybe került.

Lévai folyamatos kontrollvizsgálatok után, nagy óvatossággal térhetett vissza a szőnyegre januárban. Érthető tehát, hogy a március végén kezdődött budapesti Európa-bajnokságon saját elmondása szerint a mostanihoz képest csupán hetvenszázalékos teljesítményre volt képes – és még így is világbajnokot, a szerbiai Nemes Viktort győzött le az első körben.

A világbajnokságot megelőző három felkészülési versenyen viszont már bravúrt bravúrra halmozott, ugyanis mindhárom alkalommal a dobogó legfelső fokára állt fel. Júliusban, Lengyelországban úgy diadalmaskodott a Ziolkowski, Pytlasinski-emlékversenyen, hogy ugyanazokat a sportolókat győzte le, mint akiket Lőrincz Tamás tavaly, a tokiói olimpián, az aranyéremig vezető úton. Csak épp fordított sorrendben: az első körben Akzsol Mahmudovval bánt el 6:0-ra, majd az iráni Mohammad Ali Geraej ellen nyert technikai tussal (9:0), míg a döntőben Jabiku Sohej sem okozott különösebb nehézséget a Budapesti Honvéd klasszisának (3:1).

„Írtam is neki a verseny után reagált Lévai szereplésére Lőrincz Tamás a Nemzeti Sportnak. – Üdvözöltem, hogy a betegsége után visszatért a világelitbe, fantasztikusan birkózott. Jó úton halad, bármire képes lehet szeptemberben a belgrádi világbajnokságon.”

Belgrádban úgy hozta a sors, hogy öt győztes meccs után a döntőben Lévai Zoltán ismét Mahmudovval került szembe...

LOSONCZI BRAVÚRJAI
Losonczi Dávid bebizonyította, méltán viseli ő a címeres mezt a legkeményebb hazai súlycsoportban. Sportolónk a selejtezőben a románok Eb-ezüstérmesét, Nicu Samuel Ojogot verte 5:1-re, majd még nagyobb fölényű, 10:0-s vezetésnél tusgyőzelmet ért el az Ázsia-bajnoki ezüstérmes Kim Dzsin Hjok ellen. Aztán jött az Ázsia-bajnok kazah, Nurszultan Turszinov, aki ellen szintén rendkívül energikusan birkózott, és 12:3-ra diadalmaskodott.

Losonczi a felkészülési időszakban mindkét nívós nemzetközi versenyt megnyerte, az egyiket ráadásul 97 kilóban. Nagy kérdés volt, hogy a világbajnokságon is tudja-e ugyanazt a formát hozni.

„Úgy tűnik, sikerült, és ennek nagyon örülök, végig magabiztos voltam. A döntőbe jutásért a világ- és Európa-bajnok szerbbel, Zurabi Datunasvilivel birkózóm. Nagyon kemény meccsre számítok, s arra, hogy picit »felé billen a szőnyeg.« Igyekszem kiegyenlíteni a mérleg nyelvét, mindet megteszek azért, hogy vébédöntőbe jussak!” – nyilatkozta Losonczi a negyeddöntő után.

Datunasvili viszont már túl nagy falatnak bizonyult. Dobással, passzivitási ponttal, megnyert challenge-dzsel 4:1-re vezetett, és Dávid egy levitelt még végre tudott hajtani, ez kevés volt a fordításhoz, 4:3-as vereséget szenvedett, így vasárnap este a bronzéremért küzdhet.

Az U23-as vb-második Losonczi Dávidot szombaton csak a szerb színekben versenyző világ- és Európa-bajnok Zurabi Datunasvili tudta megállítani az elődöntőben, így az ESMTK-KIMBA fiatalja vasárnap este a bronzcsatában szerepelt.

„Ha úgy birkózom, mint az első három meccsemen, akkor nem lesz gond” – nyilatkozta szombaton Losonczi.

S bizony, úgy birkózott a svédek világbajnoki ezüstérmese, Eb-harmadikja, Alex Kessidis ellen! Középen el-eltologatta magától riválisát, majd megindult, és kitolta a szőnyegről (1:0). Egyből jött a válasz, Kessidis a zónán kívülre dobta Losonczit, ezzel fordított (1:2). A magyar még egyszer kitolta a svédet (2:2) – Kessidis edzője challenge-dzset kér, hibásan, tehát a versenyzője egypontos hátrányba került (3:2). Gyönyörű Losonczi-levitel következett két pontért (5:2), kiemelte Kessidist, ám a zónán kívülre érkezve magára dobta – a bírók némi tanácskozást követően ezért az akcióért újabb egy pontot adtak Losonczinak (6:2), mondván, ő indított, és a riválisa érkezett elsőként a szőnyegen kívülre. A második menetben taktikusan és rendkívül energikusan birkózott a magyar fiú, aki az előnyét megőrizve 6:2-re diadalmaskodott, így a dobogó harmadik fokára állt.

„Kótyagosan ébredtem, a bemelegítés sem ment jól, viszont a taktikát – noha kevésbé domináltam, mint szerettem volna – nagyjából be tudtam tartani. Csak egyszer hibáztam, abból eldobott, szerencsére sikerült fordítanom. Az egész vébét tekintve ez volt az első felnőtt-világversenyem, bronzérmet vihetek haza, úgyhogy elégedett vagyok” – értékelt boldogan Losonczi Dávid.

Lévai Zoltán öccse, az U23-as világbajnok, felnőtt Eb-harmadik Lévai Tamás nem akármilyen menetelést mutatott be vasárnap a 82 kilogrammosok között. A selejtezőben nagyon magabiztos sikert ért el a dél-koreai Jang Sze Dzsin ellen (10:0), és a negyeddöntőben az észt Ranet Kaljola sem okozott neki különösebb gondot (7:0). A négy közé jutásért aztán a vártnál jóval simábban diadalmaskodott a németek világbajnoki bronzérmese, Eb-másodikja Roland Schwarz ellen: mindössze 35 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy tusolja, elképesztő dinamikával szorította, s csavarta le vetélytársát.

„Ritkán alakul ki ilyen helyzet birkózásban, örülök, hogy sikerült nyernem. Egész nap érzem a ritmust, kicsit izgultam, de ettől függetlenül szerencsére mindent ki tudtam zárni, és lecsaptam az előttem adódott lehetőségekre, olyan voltam, mint a vércse. Szóval jól sikerült! Nagyon remélem, hogy a döntőbe jutás is meglesz!” – mondta Lévai a meccs után.

Az elődöntőben azzal az üzbég Dzsalgaszbaj Berdimuratovval állt szemben, aki a negyeddöntőben nagyon simán, 11:0-ra verte meg az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok azeri Rafig Huseynovot. Az első menet közepén az üzbég kapta a passzivitásért járó pontot, ezzel együtt lenti helyzetből támadhatott. Lévait először kettő, majd négy pontért eldobta, így már 7:0-t mutatott az eredményjelző. A magyar a második akciót szabálytalannak érezte, ezért kikérte a challenge-et, de nem volt igaza, így Berdimuratovnak újabb pont járt, amivel kialakult a technikai tus (8:0). Lévai hétfő este a bronzmérkőzésen léphet szőnyegre.

A többi vasárnap bemutatkozó kötöttfogású magyarnak feltehetően nem úgy alakult a verseny, ahogyan azt eltervezték. A világbajnoki ezüstérmes, olimpiai ötödik Szőke Alex (97 kg) a grúz Georgi Meliát még könnyedén verte, ám az elődöntőért meglepetésre simán, technikai tussal kikapott a komolyabb eredményekkel eddig nem rendelkező azeri Arif Niftullayevtől. A budapesti Eb-n második Váncza István (67 kg) 5:0-ra is vezetett Amantur Iszmajlovval szemben, ám a kirgiz csípődobással, fordított emeléssel és megnyert challenge-dzsel fordított, és végül 9:7-es sikert ért el. Az Eb-harmadik Torba Erik (63 kg) a selejtezőben 4:2-re alulmaradt a román Razvan Arnauttal szemben. Végül mindhárman búcsúztak a világbajnokságtól, mivel legyőzőjük nem jutott döntőbe. Európa-bajnokunk, Fritsch Róbert (72 kg) szombati vereségét követően vasárnap a vigaszágon folytathatta a versenyt de az ukrán Andrij Kulik ellen elszenvedett 10:4-es vereséget követően ő is kiesett.

VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD
VASÁRNAP
Kötöttfogás

Selejtező
63 kg:
Razvan Arnaut (román)–Torba Erik 4:2
67 kg: Amantur Iszmajlov (kirgiz)–Váncza István 9:7
82 kg: Lévai Tamás–Jang Sze Dzsin (dél-koreai) 10:0
Nyolcaddöntő
Lévai Tamás–Kaljola (észt) 7:0
97 kg: Szőke Alex–Melia (grúz) 3:1
Negyeddöntő
Lévai Tamás–Schwarz (német) tus 2:0-nál
Arif Niftullayev (azeri)–Szőke 10:2
Vigaszág
72 kg:
Andrij Kulik (ukrán)–Fritsch Róbert 10:4
Elődöntő
Dzsalgaszbaj Berdimuratov (üzbég)–Lévai 8:0
Bronzmérkőzés
87 kg:
Losonczi Dávid–Alex Kessidis (svéd) 6:2
Döntő
77 kg:
Akzsol Mahmudov (kirgiz)–Lévai Zoltán 8:0.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik