Birkózó-vb: Lévai Tamás bronzérmes Belgrádban!

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2022.09.12. 19:55
null
Lévai Tamás bronzérmes Belgrádban! (Fotó: Imago Images)
Lévai Tamás óriási bravúrral a helyosztón 3:1-re legyőzte a világ- és Európa-bajnok azeri Rafig Huseynovot hétfőn, a Belgrádban zajló birkózó-világbajnokság harmadik versenynapján, a kötöttfogású 82 kilogrammosok versenyében.

 

Gyönyörű birkózást bemutatva lett bronzérmes a belgrádi világbajnokságon a kötöttfogású 77 kilogrammosok között ezüstérmes Lévai Zoltán öccse, az U23-as világbajnok, felnőtt Eb-harmadik Lévai Tamás, aki az olimpiai bronzérmes világ- és Európa-bajnok azeri Rafig Huseynovval állt szemben. Azzal a klasszissal küzdött tehát, akitől nem is olyan rég, április elején a budapesti Európa-bajnokság negyeddöntőjében 2:0-ra kikapott. A BHSE sportolója most passzivitási ponttal, valamint kontrával 3:1-re diadalmaskodott a Stark Arénában!

„Tiszta voltam fejben, nem izgultam, csak egészséges drukk volt bennem, a bemelegítés is jól sikerült. Készültünk a védekezésre, bármikor is intenek meg, szerencsére sikerült a felállás, utána meg a kontrát a bátyámtól, Zolitól lestem el, az elődöntőben nyert vele. Édesapám mondta, hogy itt az ideje egy igazán nagy skalp megszerzésének, hát most végre összejött” – értékelt Lévai Tamás.

A hétfőn bemutatkozó három másik magyar közül ketten jutottak vigaszágra. Kétszeres U17-es Eb-győztesünk Szél Anna a dél-koreai Kim Han Bitet még legyőzte, a folytatásban viszont kikapott a japánok vb-bronzérmesétől, Nonoka Ozakitól. Kecskeméti Krisztián a brazil Marat Garipov ellen még nyert, a kétszeres vb-második kirgiz Zsolaman Sarsenbekovval viszont már nem bírt. Mindkettejük legyőzője döntős lett, tehát kedden a bronzért küzdhetnek tovább. Az Eb-harmadik Vitek Dárius (130 kg) viszont egy-egy győztes és vesztes meccsel búcsúzott.

Lévai Zoltán: Nem írtam volna alá az ezüstöt

– Fantasztikus menetelés után, öt győztes meccsel jutott be a világbajnoki döntőbe, ott azonban technikai tussal kikapott az olimpiai ezüstérmes kirgiz Akzsol Mahmudovtól. Túltette magát a vasárnap este történteken?
– Meglepett az eredmény, mert száz százalékig biztos voltam abban, hogy nyerek. Nagy volt az önbizalmam, talán ez is volt a vesztem. Azt a taktikát követtem, amely öt mérkőzésen keresztül bevált, nem akartam változtatni a döntőben. Pedig kellett volna.

– Tavaly májusban szívizomgyulladása volt, amely miatt féléves kihagyásra kényszerült. A visszatérésekor aláírta volna, hogy a szeptemberi vébén a dobogó második fokára áll?
– Világbajnok akartam lenni, szóval nem, nem írtam volna alá. Nagyon sok munkára és kitartásra volt szükség ahhoz, hogy ilyen formába lendüljek. De ez csak az egyik része, nem lennék most itt, ha nem kapok oly sok támogatást a nehéz pillanatokban. Édesapám mindvégig a kezemet fogta, ahogyan az édesanyám is, amikor nagyon mélyre kerültem. Rajtuk kívül is rengeteg embernek tartozom hálával.

– Immár a testvéréről, Tamásról is elmondható, a nemzetközi felnőttélmezőnyhöz tartozik.
– A tavalyi vébén ő indulhatott el az én súlycsoportomban, nagyon szépen helytállt, az ötödik helyen zárt. Egymás után a második vébén jut be a legjobb ötbe, ami fantasztikus. Nagyon büszke vagyok rá!

IDŐSEBB LÉVAI ZOLTÁN, Lévai Zoltán, valamint Lévai Tamás édesapja és edzője
„Apaként elképesztően nagy öröm volt átélni a srácok menetelését, de itt elsősorban nem apaként, hanem edzőként vagyok jelen, így nagyon fájdalmas, amikor nem úgy történnek az események, ahogyan szeretném. Meggyőződésem, hogy Zoli a világ legjobb 77 kilós birkózója, ezt a kirgizt másfél hónappal ezelőtt hat nullra verte meg. Fizikailag nem volt fáradt a döntőben, fejben viszont annál inkább. Tamás óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt három évben, gyorsan jutott el a mostani szintre. Ebben az évben nyújtott teljesítményét ötből ötösre értékelem, a birkózáshoz való hozzáállása a teremben és az életben egyaránt példaértékű.”

 

VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD
Kötöttfogás. 60 kg. Selejtező:
Kecskeméti Krisztián–Marat Garipov (brazil) 9:0. Nyolcaddöntő: Zsolaman Sarsenbekov (kirgiz)–Kecskeméti K. 8:0. 63 kg. Világbajnok: Nagy Szebasztián (szerbiai), 2. Leri Abuladze (grúz), 3. Taleh Mammadov (azeri) és To Erbatu (kínai), ...19. Torba Erik. 67 kg. Vb: Nemes Máté (szerbiai), 2. Mohammadreza Abdolhamid Geraej (iráni), 3. Hasrat Jafarov (Azerbajdzsán) és Amantur Iszmajlov (kirgiz), ...18. Váncza István. 82 kg. A 3. helyért: Lévai Tamás–Rafig Huseynov (azeri) 3:1. Vb: Burhan Akbudak (török), 2. Dzsalgazbaj Berdimuratov (üzbég) 3. Lévai Tamás (Magyarország) és Jaroszlav Filcsakov (ukrán). 97 kg. Vb: Artur Aleksznajan (örmény), 2. Kiril Milov (bulgár), 3. Mohammadhadi Abdollah Szaravi (iráni) és Arif Niftullayev (azeri), ...Szőke Alex 130 kg. Selejtező: Vitek Dárius–Kim Min Szeok (dél-koreai) tus 7-0-nál. Nyolcaddöntő: Mantas Knystautas (litván)–Vitek D. 5:1. Női birkózás. 62 kg. Selejtező: Szél Anna–Li Han Bit (dél-koreai) tus 4:0-nál. Nyolcaddöntő: Nonoka Ozaki (japán)–Szél A. tus 6:0-nál

PERCRŐL PERCRE

A 63 kilósok eredményhirdetése zajlik, ezután rögtön Lévai Tamás és Rafik Huseynov összecsapása következik.

KEZDŐDIK A BRONZMÉRKŐZÉS! Elsőként az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok azeri Huseynov érkezik, pirosban. Őt követi kéken U23-as vb-győztesünk, Eb-bronzérmesünk, Lévai Tamás. Felmérik egymást a felek, egyikük sem indít meggondolatlan támadást. Talán Huseynov az aktívabb, minimálisan – a bírók is így látják, neki ítélik a passzivitási pontot (0:1), ám az ezzel járó lenti helyzetben Tamás elképesztően jól reagált, egyből felállt, ezzel ellehetetlenítve riválisát a pörgetésektől, emelésektől. Biztató első menet volt, az azeri klasszis egy ponttal vezet, behozható a hátrány.

Lévai jóval aktívabban kezdi a második felvonást, stabilan áll a szőnyeg közepén, tereli a riválisát. Visszajár a passzivitási pont (1:1), jöhet a lenti helyzet! Tamás emeléssel, majd pörgetéssel próbálkozik, sikertelenül – az 1:1-es állás neki kedvez, ő szerezte később a pontot. Leküldik Lévait, Huseynov próbálkozhat: elindította a pörgetést, ám Tamás visszafogta a karját, s a hátán tartotta, ezzel 3:1-es előnyre tett szert! Ezzel vége is a meccsnek, Lévai Tamás világbajnoki bronzérmes!

ELŐZMÉNYEK

A Belgrádban a 77 kilogrammosok között ezüstérmes Lévai Zoltán öccse, az U23-as világbajnok, felnőtt Eb-harmadik Lévai Tamás nem akármilyen menetelést mutatott be vasárnap a 82 kilogrammosok között. A selejtezőben nagyon magabiztos sikert ért el a dél-koreai Jang Sze Dzsin ellen (10:0), és a negyeddöntőben az észt Ranet Kaljola sem okozott neki különösebb gondot (7:0). A négy közé jutásért aztán a vártnál jóval simábban diadalmaskodott a németek világbajnoki bronzérmese, Eb-másodikja Roland Schwarz ellen: mindössze 35 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy tusolja, elképesztő dinamikával szorította, s csavarta le vetélytársát.

„Ritkán alakul ki ilyen helyzet birkózásban, örülök, hogy sikerült nyernem. Egész nap érzem a ritmust, kicsit izgultam, de ettől függetlenül szerencsére mindent ki tudtam zárni, és lecsaptam az előttem adódott lehetőségekre, olyan voltam, mint a vércse. Szóval jól sikerült! Nagyon remélem, hogy a döntőbe jutás is meglesz!” – mondta Lévai a meccs után.

Az elődöntőben azzal az üzbég Dzsalgaszbaj Berdimuratovval állt szemben, aki a negyeddöntőben nagyon simán, 11:0-ra verte meg az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok azeri Rafig Huseynovot. Az első menet közepén az üzbég kapta a passzivitásért járó pontot, ezzel együtt lenti helyzetből támadhatott. Lévait először kettő, majd négy pontért eldobta, így már 7:0-t mutatott az eredményjelző. A magyar a második akciót szabálytalannak érezte, ezért kikérte a challenge-et, de nem volt igaza, így Berdimuratovnak újabb pont járt, amivel kialakult a technikai tus (8:0).

Lévai így hétfő este a bronzmérkőzésen léphet szőnyegre, mégpedig a már említett, Berdimuratov által legyőzött azeri Huseynov ellen. A két sportoló ismeri egymást, nem is olyan rég. április elején a budapesti Európa-bajnokság negyeddöntőjében, ott az azeri nyert 2:0-ra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik