Birkózó-vb: Kecskeméti Krisztián az ötödik helyen zárt

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2022.09.13. 18:20
null
Kecskeméti Krisztián az ötödik helyen zárt (Fotó: Árvai Károly, archív)
A Belgrádban zajló birkózó-világbajnokság kötöttfogású versenyeinek záró napján, kedden Kecskeméti Krisztián az ötödik helyen végzett a 60 kilogrammosok között, mivel a bronzmérkőzésen 7:1-re kikapott a kazahok Ázsia-bajnokától és vb-bronzérmesétől, Ajdosz Szultangalitól.

 

BIRKÓZÁS
Világbajnokság, Belgrád
Kötöttfogás, 60 kg
Bronzmérkőzés:
Ajdosz Szultangali (kazah)–Kecskeméti Krisztián 7:1

ÖSSZEFOGLALÓ

U23-as világ- és Európa-bajnoki ötödik helyezettünk, Kecskeméti Krisztián hétfőn mutatkozott be a világbajnokságon, méghozzá sikerrel: a Pánamerikai bajnokságon harmadik brazil Marat Garipov ellen még könnyedén nyert, a kétszeres vb-második Zsolaman Sarsenbekovval viszont már nem bírt. A kirgiz meg sem állt a döntőig, így a Cegléd-KIMBA sportolója a vigaszágon küzdhetett a bronzmérkőzésért. Élt is a lehetőséggel! Ellenfele az amerikaiak Pánamerikai bajnokságon ezüstérmes versenyzője, Ildar Hafizov volt, aki ellen technikai tussal, 9:0-ra nyert.

A bronzéremért jöhetett a vb-bronzérmes, Ázsia-bajnok Ajdosz Szultangali, aki ellen remekül kezdett, úgy csinált pontot, hogy közben ellenfele volt a kedvezményezett a lenti helyzetben. Ám mint kiderült, ez volt az egyetlen pontja ezen a mérkőzésen – Szultangali egy-egy passzivitási ponttal, levitellel, pörgetéssel és kitolással 7:1-re diadalmaskodott. Ez egyben azt is jelentette, hogy a Cegléd-KIMBA versenyzője az ötödik helyen zárta a belgrádi vb-t.

„Őszintén, előre aláírtam volna, hogy ötben leszek, de így, hogy a bronzéremért küzdhettem, kicsit hiányérzetem van. A kazahot nem mondanám különösebben erősnek, viszont gyors és dinamikus, ezt az akcióját pedig nagyon jól csinálja. Megpróbáltam alapállást váltani, azonban úgy sem sikerült kivédenem. Sajnálom, mert ha fejben kicsit jobban egyben vagyok, akkor szorosabb is lehetett volna, vagy talán nyernem is sikerül” – nyilatkozta Kecskeméti Krisztián a helyszínen.

A kedden bemutatkozó két magyar közül az 53 kilogrammos Dénes Mercédesznek sikerült megnyernie az első mérkőzését, az elefántcsontparti Nogona Bakayokót tusolta 6:0-s vezetésnél. A folytatásban nem bírt a Pánamerikai bajnok amerikaival, Dominique Olivia Parrishsel, ám legyőzője döntőbe jutott, így szerdán a vigaszágon küzdhet tovább. Szekér Szimonetta (50 kg) viszont az indiai Neelammal szemben elszenvedett vereséget követően búcsúzott, ahogyan a kétszeres U17-es Európa-bajnok Szél Anna is (62 kg), aki a vigaszágon az ukránok kétszeres U23-as Eb-győztesével, Ilona Prokopevnjukkal nem bírt.

PERCRŐL PERCRE

Kecskeméti Krisztián érkezik elsőként a szőnyegre, piros mezben. Ajdosz Szultangali is bevonult, a magyarral szemben áll, felmérik egymást a sportolók. Elindult a mérkőzés, Szultangali rögtön derékra támadással próbálkozik, sikertelenül, szépen védekezett a magyar. A kazah egymás után kétszer indított támadást, de egyelőre nem tudja megtörni Kecskemétit – viszont jóval aktívabb. Meg is kapja a passzivitásért járó egy pontot (0:1), és lenti helyzetből próbálkozhat. A pörgetést, majd dobást igyekezett eladni, ám ez sem jött össze, mi több, Kecskeméti fejlefogásból egy pontért kitette a szőnyegről (1:1). Szultangali újra támad, ezúttal sikeres levitelt hajt végre (1:3), majd egy pörgetést is (1:5). Vége az első menetnek, amely rendkívül jól indult magyar szempontból, a vége viszont nem alakult túl kedvezően – négy pont a hátrány.

Kecskeméti nagyobb aktivitást mutat a második felvonásban, akciót azonban egyelőre nem indított. Szultangali karlefogásból kivezette a magyart a szőnyegről (1:7), Kecskeméti ráadásul intést is kapott menekülésért. A magyar mindent megtesz azért, hogy támadhasson, de a kazah stabilan védekezik vele szemben – 7:1 marad a vége az ellenfél javára, Kecskeméti Krisztián világbajnoki ötödik lett Belgrádban.

VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD
Kötöttfogás. 60 kg. A 3. helyért: Ajdosz Szultangali (kazah)–Kecskeméti Krisztián 7:1. Világbajnok: Zsolaman Sarsenbekov (Kirgizisztán), 2. Edmond Armen Nazarjan (Bulgária), 3. Fumita Kenicsiro (Japán) és Ajdosz Szultangali (Kazahsztán), 5. Kecskeméti Krisztián (Magyarország). 130 kg. Vb: Riza Kayaalp (Törökország), 2. Amin Mirzazadeh (Irán), 3. Mantas Knystaustas (Litvánia) és Alin Alexuc Ciurari (Románia), ...9. Vitek Dárius (Magyarország). Női birkózás. 50 kg. Selejtező: Neelam (indiai)–Szekér Szimonetta 4:2. 53 kg. Selejtező: Dénes Mercédesz–Bakayoko (elefántcsontparti) tus 6:0-nál. Nyolcaddöntő: Parrish (amerikai)–Dénes M. 10:0. 55 kg. Vb: Mukaida Maju (Japán), 2. Olekszandra Homenec (Ukrajna), 3. Karla Godinez (Kanada) és Hszie Meng-jü (Kína). 62 kg. Vigaszág: Prokopevnjuk (ukrán)–Szél Anna tus 4:0-nál. Vb: Ozaki Nonoka (Japán), 2. Kayla Miracle (Egyesült Államok), 3. Ilona Prokopevnjuk (Ukrajna) és Luo Hsziao-csüan, ...9. Szél Anna (Magyarország).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik